ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγώνας δρόμου για την πλατεία Ελευθερίας

K. Γιωρκάτζης: Το καλοκαίρι επαναρχίζουν οι εργασίες, στόχος το τέλος του 2015

Με νέες προκηρύξεις διαγωνισμού ο Δήμος Λευκωσίας επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε το καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι εργασίες με στόχο την ολοκλήρωσή τους στα τέλη του 2015, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου με την αποπεράτωσή της, θα συνδέσει το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας με τη σύγχρονη πόλη και θα αναδείξει τα ενετικά τείχη, γεγονός που αποτελεί σήμερα ένα μεγαλεπήβολο έργο, όχι μόνο για τη Λευκωσία άλλα για ολόκληρη την Κύπρο. «Με την υλοποίησή τους τα δύο έργα θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας της Λευκωσίας», τονίζει ο δήμαρχος.

Το συγκεκριμένο έργο, παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ολοκλήρωσή του, αναμένεται με αγωνία από τους πολίτες, αφού θα αναδιαμορφώσει τον χαρακτήρα της Λευκωσίας, θα φρεσκάρει την όψη της και θα γράψει μία καινούργια σελίδα στην ιστορία της. Μερικά χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών της ανάπλασης, το έργο παραμένει ημιτελές. Σήμερα, μερικούς μήνες μετά τις διαφωνίες και το βελούδινο διαζύγιο που προέκυψε με την εργοληπτική εταιρεία Miltiades Neophytou Civil Engineering Contractors & Developers Ltd, που είχε αναλάβει την κατασκευή της πλατείας, ο Δήμος Λευκωσίας προκήρυξε την 4η Απριλίου 2014 νέο διαγωνισμό προσφορών τόσο για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας όσο και του έργου του υπόγειου χώρου στάθμευσης στη λεωφόρο Ομήρου.

Η κατάθεση των προσφορών, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος, για το μεν έργο της πλατείας θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 10:00 π.μ. της 15ης Μαΐου, ενώ για τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στις 10:00 π.μ. της 30ής Απριλίου. Σε ερώτησή μας αν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση της Ε.Ε. μετά το διαζύγιο με την εργοληπτική του Μιλτιάδη Νεοφύτου, εξαιτίας της καθυστέρησης του έργου της πλατείας που θα κοστίσει περίπου 30 εκατ. ευρώ ο κ. Γιωρκάτζης δήλωσε πως πιστεύει ότι «όλοι πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε να βρεθούν οι τρόποι με συνεργασία και συναίνεση να βάλουμε τις βάσεις για τη γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου».

Στα δύο η ανάπλαση
Τα δύο μεγάλα έργα του Δήμου Λευκωσίας δεν αποκλείεται να αναληφθούν από δύο διαφορετικούς εργολάβους, όπως δήλωσε ο κ. Γιωρκάτζης στην «Κ», αφού έχουν προκηρυχθεί δύο ξεχωριστές προσφορές, μία για τον υπόγειο χώρο στάθμευσης και μία για την ολοκλήρωση των έργων της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας. «Γι’ αυτό, λοιπόν, τον λόγο έχουν τεθεί όροι ώστε αν υπάρχουν δύο εργολάβοι να μπορούν να συνεργάζονται κατά την εκτέλεση των δύο έργων ταυτόχρονα». Η προσφορά για το έργο της πλατείας Ελευθερίας αφορά την συμπλήρωση των εργασιών της και του περιβάλλοντα χώρου και την ανάπλαση της Τάφρου, δυτικά και ανατολικά του προμαχώνα Ντ’ Αβίλα καθώς και την τοπιοτέχνισή της, από το σημείο που έχουν διακοπεί οι εργασίες μετά τη λύση του συμβολαίου με τον προηγούμενο εργολάβο.

Από την άλλη, η προσφορά συμπλήρωσης των εργασιών για τη δημιουργία υποστηριχτικού υπόγειου χώρου στάθμευσης στη λεωφόρο Ομήρου συμπεριλαμβάνει την κατασκευή διώροφου χώρου στάθμευσης με ράμπες πρόσβασης από τον δρόμο, δημόσια αποχωρητήρια, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και ανελκυστήρες σύνδεσης του χώρου στάθμευσης και της τάφρου με τις πλατείες Σολωμού και Ελευθερίας. Το έργο, που κοστολογείται πέραν των 6,3 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει επίσης διαπλάτυνση της λεωφόρου Ομήρου, κατασκευή νέων πεζοδρομίων, νέου οδοστρώματος, οδικού εξοπλισμού, φωτισμού και σήμανσης. Στις εργασίες θα περιλαμβάνονται επίσης όλες οι σχετικές ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και ειδικά συστήματα, εργασίες φωτισμού, καθώς και εξωτερικές υπηρεσίες. Επιπρόσθετα θα συμπεριλαμβάνει τη μετακίνηση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στη λεωφ. Ομήρου, οι οποίες βρίσκονται εντός του δρόμου και την επανεγκατάστασή τους στο νότιο πεζοδρόμιο, καθώς και την κατασκευή νέου υποσταθμού της Α.Η.Κ.

Εργασίες τέλη καλοκαιριού
Σύμφωνα με τον κ. Γιωρκάτζη, ο Δήμος Λευκωσίας δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο τα δύο μεγάλα έργα, γι’ αυτό ενώ έχουν ήδη προκηρυχθεί οι προσφορές, που θα ανοιχθούν άμεσα για να γίνει η ανάλογη αξιολόγηση, τώρα αναμένεται η κατάθεσή τους και η γρήγορη διαδικασία κατακύρωσης για την έναρξη των έργων. Πώς όμως θα αντιμετωπίσει ο Δήμος την περίπτωση αύξησης του κόστους, αν οι νέες προσφορές κυμαίνονται σε υψηλότερα ποσά; Ο κ. Γιωρκάτζης στο ερώτημα αυτό αναφέρει πως δεν μπορεί να γνωρίζει κάτι τέτοιο. «Αλλά και σε αυτή την περίπτωση», εξηγεί, «πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το καλό της Λευκωσίας και των πολιτών της, κατοίκων, επιχειρηματιών και εργαζομένων».

Από την άλλη, όμως, ο δήμαρχος Λευκωσίας τονίζει ότι «τώρα αναμένεται να ανατεθεί το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες στα τέλη του καλοκαιριού γι’ αυτό και θα εργαστούμε σκληρά για να ολοκληρωθεί το έργο πριν από τα τέλη του 2015 έτσι ώστε οι συνδημότες μας να απολαύσουν το έργο και η πόλη να πάρει την ανοδική της πορεία από πλευράς εμπορίου». Πρωταρχικός στόχος για τον δήμαρχο είναι το έργο να γίνει εντός της περιόδου και να ολοκληρωθούν τα έργα στα τέλη του 2015, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επισπεύδονται σήμερα οι διαδικασίες ώστε να φτάσουμε πλέον στο κατασκευαστικό κομμάτι για να μην υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότησης ένεκα περαιτέρω καθυστέρησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση