ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μικρά περιφερειακά από τον Αγώνα της ΕΟΚΑ

Η μετονομασία της οδού Νόελ σε Δημητρίου και Καραολή στα Χανιά

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων Γεώργιος Κοτσολάκης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στις 17 Μαΐου 1956, μετά τον απαγχονισμό των Καραολή και Δημητρίου από τους Άγγλους στις 10 Μαΐου 1956, πρότεινε να τιμηθούν οι δύο ήρωες με την ονομασία ενός κεντρικού δρόμου της πόλης των Χανίων.

Στο βιβλίο των Πρακτικών των Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, που φυλάσσονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων διαβάζουμε:

«εν συνεχεία των άλλων υπέρ του Κυπριακού αγώνος εκδηλώσεων προτείνω όπως ο Δήμος Χανίων τιμήση τους πρώτους εκτελεσθέντας Κυπρίους πατριώτας από του Άγγλου Διοικητή της Κύπρου Χάρτιγκ Καραολήν και Δημητρίου, δι’ επωνυμίας δύο οδών της πόλεως ως Καραολή και Δημητρίου. Ως τοιαύτας προτείνω την οδόν Νόελ, δι’ ης είχε τιμηθή ο Άγγλος Ναύαρχος του ναυλοχούντος επί του λιμένα μας Αγγλικού Στόλου κατά το τέλος της επαναστάσεως και έτι μίαν άλλην οδόν, δι’ ης ετιμήθη ένας Έλλην την εθνικότητα, αλλά Τούρκος υπάλληλος ο Φωτιάδης Πασάς ή αν αυτό είναι ανέφικτον την οδόν Πάσλεϋ [...]». Τελικά, μετά από συζήτηση και τη προτάσει του δημάρχου Χανίων Α. Μουντάκη και του δημοτικού συμβούλου Ιωάννη Βαλυράκη η οδός Νόελ μετονομάσθηκε σε Καραολή και Δημητρίου. «Δήμαρχος ως και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Βαλυράκης προτείνουν όπως η οδός Νόελ μετονομαστεί εις οδόν Καραολή και Δημητρίου όπερ αποδέχεται ομοφώνως το Συμβούλιον [...]»

Η οδός Καραολή και Δημητρίου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης των Χανίων, στην είσοδο του παλιού λιμανιού, στην περιοχή Σαντριβάνι ή Συντριβάνι.

Σημειώνουμε ότι παρόμοιες ενέργειες μετονομασίας οδών πολλές φορές που είχαν ονόματα Άγγλων, σε όλη την Ελλάδα άλλαξαν σε Καραολή και Δημητρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΕΟΚΑ  |  Ιστορία  |  Χανιά  |  Κρήτη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση