ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας η Ε.Ε.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα επιταχύνει την προετοιμασία στοχευμένων κυρώσεων

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Παρά τις δυναμικές δηλώσεις πολλών Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών κατά την είσοδο τους στο πρώτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που γίνεται μετά το αεροπορικό δυστύχημα στην ανατολική Ουκρανία, τα αποτελέσματα του Συμβουλίου είναι μάλλον ιδιαίτερα προσεκτικά.

Την ανάγκη για άμεση και ασφαλή πρόσβαση στο σημείο που προσέκρουσε η τραγική πτήση ΜΗ17 της Malaysian Airlines στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας ζήτησαν πρωταρχικά οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ώστε να προχωρήσουν σε αναγνώριση των 298 πτωμάτων αλλά και στην επιστροφή των νεκρών στις χώρες τους.

Επίσης, οι 28 υπουργοί ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και από τον ΟΑΣΕ να ξεκινήσουν ανεξάρτητη έρευνα για τα αίτια της κατάρριψης. «Οι ένοχοι για την πτώση θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη», δήλωσε η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάθριν Άστον ενώ ο Δανός ΥΠΕΞ είπε ότι είναι «αλλόκοτο που πέντε μέρες μετά την κατάρριψη δεν έχουμε πρόσβαση στο σημείο και αν δεν αποκτήσουμε τότε θα υπάρχουν συνέπειες».

Μερικοί υπουργοί εξέφρασαν την ανάγκη να επιβληθεί εμπάργκο όπλων ή να χαρακτηριστούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές ως «τρομοκράτες» . Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει», ενώ ο Λιθουανός ομόλογός του, είπε ότι η Ευρώπη «πρέπει να ξυπνήσει».

Όπως έχει γίνει από την αρχή της ουκρανικής κρίσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί βρέθηκαν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, με τις ανατολικές χώρες και την Αγγλία να ζητούν περισσότερα μέτρα και κυρώσεις, και τις υπόλοιπες να τάσσονται υπέρ πιο προσεκτικών αποφάσεων.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα επιταχύνει την προετοιμασία στοχευμένων κυρώσεων και θα ετοιμάσει άμεσα μία λίστα προσώπων αλλά και εταιρειών αυτή την φορά -μία απόφαση που είχε παρθεί από του ηγέτες της Ευρώπης στην Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας. Οι πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών θα συναντηθούν την Πέμπτη για να αποφασίσουν ποια συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες θα μπούνε στην λίστα αυτή.

Επίσης, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ΕΕ το Συμβούλιο θα προβεί σε επιβολή ενός καινούργιου πακέτου μέτρων που θα περιλαμβάνουν  κυρώσεις στην πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, στην άμυνα, σε ευαίσθητες τεχνολογίες καθώς και στον τομέα της ενέργειας.

Η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ έχουν ήδη προβεί σε κυρώσεις όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών περιορισμών σε 72 Ρώσους αλλά και Ουκρανούς αξιωματούχους, στρατιωτικούς και επιχειρηματίες από τον περασμένο Μάρτιο, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα.

Η λίστα αυτή έχει ήδη επεκταθεί τρεις φορές μέχρι στιγμής. Η επέκταση των κυρώσεων και στον τομέα της άμυνας (παρ’ όλο που δεν δόθηκαν πιο συγκεκριμένες διευκρινίσεις)  ήταν μία από τις βασικές απαιτήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντείβιντ Κάμερον.

Το ενδεχόμενο για την σύγκληση μίας νέας Συνόδου Κορυφής άφησε ανοιχτό η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ , Κάθριν Άστον, καθώς μόνο σε επίπεδο αρχηγών κρατών, μπορεί να αποφασιστεί το αν θα περάσει η ΕΕ σε τρίτο επίπεδο κυρώσεων (αυτές είναι κυρίως πολιτικές και οικονομικές), οι οποίες  αναπόφευκτα θα περιλαμβάνουν και τον τομέα της ενέργειας.

Όμως η ενέργεια είναι κάτι που παραμένει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς από οι 18 από τις 28 είναι ενεργειακά εξαρτημένες από τη Ρωσία .

Η χώρα μας έχει συνολική ενεργειακή εξάρτηση 40% από τη Μόσχα (20% πετρέλαιο και 65% φυσικό αέριο) και τρίτος γύρος κυρώσεων προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα. Η Ελλάδας είναι μια από τις 12 χώρες στην Ε.Ε. με μερική ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Αντιθέτως, υπάρχουν 6 χώρες στην Ε.Ε. που έχουν 100% ενεργειακή εξάρτηση και θα ήταν «πολύ δύσκολο για όλους μας να αποφασίσουμε ότι θα παίρνουμε την ενέργειά μας από άλλη πηγή με μεγαλύτερο τίμημα», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Τετάρτη αναχωρεί το πρώτο αεροπλάνο με σορούς θυμάτων
Στη Βρετανία η ανάλυση των «μαύρων κουτιών» του Boeing

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση