ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε. Έγκελ: «Πιέστε για Κυπριακό και αγνοούμενους»

Επιστολή του Έλιοτ Έγκελ προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι

ΚΥΠΕ

Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι απέστειλε ο Έλιοτ Ένγκελ, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και αρχηγός της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, ζητώντας από τις ΗΠΑ να ενθαρρύνουν την Τουρκία να συνεργαστεί στις έρευνες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων καθώς και στις προσπάθειες, στο πλαίσιο των συνομιλιών, για επανένωση της Κύπρου.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 17 Ιουλίου, ο κ. Ένγκελ ευχαριστεί τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για τη δέσμευσή του στη φιλία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ. “Φέτος είναι η 40η επέτειος της τουρκικής εισβολής της Κύπρου και με την ευκαιρία αυτής της θλιβερής επετείου, θα ήθελα να σας θέσω ένα από τα συνεχιζόμενα ακανθώδη θέματα, το ότι σχεδόν 2000 άτομα είναι ακόμα αγνοούμενα από τότε”, αναφέρει ο Αμερικανός βουλευτής. Προσθέτει ότι το 1974, “οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και ίδρυσαν την 'τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου' που μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.”

Ως αποτέλεσμα της εισβολής, περισσότεροι από 1.500 Ε/κ είναι αγνοούμενοι από τις συγκρούσεις, περίπου 170 χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες και διαπράχθηκαν πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Δεκαετίες μετά, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει σχεδόν 40% του νησιού και οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν λίγες ή σχεδόν καθόλου πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων,” σημειώνει ο κ. Ένγκελ.

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στην Κύπρο είναι μια δικοινοτική επιτροπή που διερευνά πάνω από 1400 υποθέσεις αγνοουμένων Ε/κ και 400 Τ/κ. Υπάρχουν επίσης πέντε Αμερικανοί πολίτες στη λίστα των αγνοουμένων. Τα λείψανα του Αμερικανού Ανδρέα Κασάπη ανευρέθηκαν και επιστράφηκαν επιτυχώς στην οικογένειά του το 1998, συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Ένγκελ.

Το 1994, το Κογκρέσο ενέκρινε το ψήφισμα 2826, το οποίο προτείνει όπως η αμερικανική κυβέρνηση εμπλακεί στις έρευνες για τους Αμερικανούς πολίτες καθώς και για Κύπριους στην Κύπρο. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα τα οποία εγκρίθηκαν μπορούν να εφαρμοστούν σήμερα σωστά, τονίζει στην επιστολή του. Για να μπορεί να διεξαχθεί αυτή η έρευνα, η ΔΕΑ πρέπει να μπορεί να εισέλθει σε χώρους στους οποίους η Τουρκία εφαρμόζει περιορισμούς, περιλαμβανομένων και στρατιωτικών περιοχών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. “Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης, σε αυτήν τη σημαντική επέτειο, να ενθαρρύνουν την Τουρκία να συνεργαστεί στις έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για επανένωση του νησιού”, καταλήγει ο κ. Ένγκελ.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση