ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γράφει ο ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Προγνωστικά
Είχαμε πει και είχαμε προβλέψει, όταν ανακοινώθηκε η αναστολή υποχρεώσεων της FBME από την Αρχή Εξυγίανσης, για δύο ημέρες, πως η αναστολή ήταν τετραήμερη και όχι διήμερη. Τελικά, την Παρασκευή που πέρασε, η Αρχή Εξυγίανσης προχώρησε σε ανανέωση της αναστολής για άλλες δύο ημέρες. Διερωτηθήκαμε από την Τετάρτη, γιατί δεν κάνουν σταράτα πράματα και να αναστείλουν τις υποχρεώσεις για τέσσερις ημέρες, αφού αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή. Μείναμε με την απορία…

Τρέχουν σάλια
Η IMSP, η εταιρεία που επιθυμούσε να γίνει «αντίπαλο δέος» για την JCC, περνά πλέον άλλη μια ταλαιπωρία. Πρώτα ο πόλεμος από το μονοπώλιο της JCC και η αδυναμία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να κάνει το παραμικρό για δύο χρόνια, μετά τα δικά της λάθη και οι παρατυπίες της, δεν της επέτρεψαν να ανταγωνιστεί το «βαθύ κράτος» του μονοπωλίου. Τώρα, όσοι έχουν λίγο νου και υποδομές, λιγουρεύονται την IMSP, αφού εξαγορά της από την FBME θα ανοίξει τα φτερά όποιου την αναλάβει.

Τη δουλειά τους
Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να πέσει (έστω και τώρα) με τα μούτρα στο ζήτημα η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Δεν νοείται, αν έχουμε θεσμούς της προκοπής κι αν κάνει τη δουλειά της η ΕΠΑ, να εξαγοραστεί η IMSP από μέτοχο της JCC. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με κάθε έννοια ανταγωνισμού και θα κάνει μεγάλο κακό στον τόπο, ο οποίος ήδη πληρώνει ακριβά το μονοπώλιο στις κάρτες. Εμείς παρακολουθούμε πολύ στενά το θέμα, αφού όλα δείχνουν πως το ντιλ είναι έχει ήδη σχεδόν κλείσει.

Quiz
Ποιος είναι ο κερδισμένος, ο οποίος θα λύσει τέσσερα διαφορετικά, σοβαρά, προβλήματα με την εξαγορά, μισοτιμής, της FBME; Αν χρειάζεστε βοήθεια, κοιτάξτε ποιος συνομιλεί ήδη με ποιον για το ενδεχόμενο εξαγοράς.

Ευθύνη
Λειτουργός του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών αρνείται να δώσει βασικά στοιχεία για τις στατιστικές που θα έπρεπε να είχε αναρτήσει το Τμήμα στην ιστοσελίδα του, διότι, λέει, έχει «αίσθημα ευθύνης». Αυτή η ανευθυνότητα μας προκαλεί τρόμο. Η ανάλυση των στοιχείων (αν τα έχουν) μόνο το καλό του τόπου μπορεί να εξυπηρετήσει, κι όσοι δεν το καταλάβουν, κύριε, οφείλουν να καθαρίσουν τη γωνιά για εκείνους που ζουν στον σημερινό αιώνα.

Υποψία
Εμείς, πάντως, υποψιαζόμαστε πως δεν έχουν καν τα στοιχεία και πως δεν τα συλλέγουν. Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε προκύπτει πως το κράτος κινείται στα τυφλά. Στραβάρα μας.

Σημάδι
Ολοκληρώθηκε αισίως κι αυτή η αξιολόγηση από πλευράς της Τρόικας. Τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι γνωστά, και εστιάζονται στον νόμο περί εκποιήσεων και περί φερεγγυότητας. Το γεγονός ότι εδώ και μέρες τα ΜΜΕ με μεγάλη δυσκολία έβγαζαν θέμα από την επίσκεψη της Τρόικας, σε σημείο μάλιστα που συχνά επιστρατευόταν και η υπερβολή για να βγει «είδηση», αποτελεί ενδεικτικό για το πόσο ομαλά κυλούν (προς το παρόν, τουλάχιστον), τα πράματα. Πολύ καλό σημάδι για την πορεία της Κύπρου το γεγονός ότι η Τρόικα παίζει δεύτερη ή και τρίτη είδηση.

Συζητήσεις
Πολλές συζητήσεις προκάλεσε στα διάφορα καφέ της Λευκωσίας το γεύμα που είχε η «παλαιά φρουρά» των πρώην μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της τράπεζας, σε γνωστή λέσχη στο κέντρο της Λευκωσίας. Αμφότεροι έχουν ισχυρή άποψη για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, γεγονός που τροφοδότησε πολλές συζητήσεις.

Απλοποίηση
Κεντρικό στοιχείο της απλοποίησης των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με τις εκποιήσεις ακινήτων που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχει να κάνει με το κτηματολόγιο. Η Τρόικα, η οποία επιθυμεί διακαώς να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες, συζήτησε με την κυβέρνηση σε μεγάλο βάθος τις επιλογές που υπάρχουν. Τελικά, η πιο αποτελεσματική απλούστευση των διαδικασιών, ήταν μία: Να φύγει από την εξίσωση το κτηματολόγιο, το οποίο όπως διαφαίνεται, ακόμα και από την πιο απλή παρατήρηση, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για τις καθυστερήσεις.

Σύνθημα
Τώρα που τα λέμε για το Κτηματολόγιο, θυμήθηκα το ΑΤΙ: «Κλείστε το, κλείστε το ή απλοποιήστε το».

Εκατάλαβες;
Εδώ και τρεις αξιολογήσεις έθετε, λέει στέλεχος της Τρόικας, το ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο τραπέζι η Τρόικα, αλλά φαίνεται πως δεν γινόταν κατανοητό το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα. «Πλέον», λέει, έγινε αντιληπτό από «επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς» πως τα Μη Εξυπηρετούμενα αποτελούν το βασικό πρόβλημα της οικονομίας και πως κάτι πρέπει να γίνει. Σπόντα φοβερή, ιδίως για όσους επέμεναν να παίζουν πελλόν. Από την άλλη, όμως, δεν μας είπε το στέλεχος της Τρόικας αν το πρόβλημα γίνεται κατανοητό και από τους τραπεζίτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΔΗΚΤΗΣ

Επιστολές: Τελευταία Ενημέρωση