ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείωση του κόστους του χρέους της επιθυμεί η Ιρλανδία

Ξεπληρώνει πρώτα τα πιο ακριβά δάνεια του ΔΝΤ

ΚΥΠΕ

Το ΔΝΤ είναι υπέρ της αναχρηματοδότησης των διεθνών δανείων της Ιρλανδίας και το Δουβλίνο θα ήθελε να αρχίσει την διαδικασία αυτή φέτος αν μπορέσει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της υπόλοιπης Ευρώπης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Μάικλ Νούναν, τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Ιρλανδία προσπαθεί να μειώσει το κόστος του χρέους της ξεπληρώνοντας πρώτα τα πιο ακριβά δάνεια του ΔΝΤ νωρίς, πριν να αποπληρώσει τη βοήθεια που έλαβε από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά χρειάζεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων της για να αλλάξει τους όρους αποπληρωμής.

Ο κ. Νούναν είπε ότι οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του στην ΕΕ είναι σύμφωνοι ως θέμα αρχής και ότι έχει επίσης την υποστήριξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕMΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά ότι μπορεί να υπάρξουν πολιτικές δυσκολίες για κάποιες χώρες.
«Το ΔΝΤ είναι υπέρ αυτού που επιθυμούμε να κάνουμε, είχα μια σύντομη συζήτηση με την Κριστίν (Λαγκάρντ) και τώρα πρέπει να μιλήσουμε με τους διάφορους εταίρους μας στην Ευρώπη», ανέφερε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου.

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λόγος όσον αφορά τα χρήματα γιατί ο οποιοσδήποτε από τους συναδέλφους μας δεν θα συμφωνούσε με αυτό. Ο λόγος είναι πολιτικός, είναι ενοχλητικό για κάποιους αν πρέπει να πάνε στα κοινοβούλια τους και κάποιοι μπορεί να πρέπει να το πράξουν».

Όταν αποκλείστηκε από τις αγορές το 2010, η Ιρλανδία δανείστηκε συνολικά 64,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Η συμφωνία προνοεί ότι οι πρώτες αποπληρωμές θα πρέπει να καταβάλλονται αναλογικά σε όλους τους πιστωτές, όχι μόνο σε ένα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν συμφωνήσουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Νούνταν είπε ότι θα στοχεύσει στα 18 δισ. από τα 22 δισ. ευρώ που χρωστάει η χώρα στο ΔΝΤ με τόκο σχεδόν 5% και θα προσπαθήσει να το αναχρηματοδοτήσει σε τρεις δόσεις των 5 δισ. ευρώ, αρχής γενόμενης πριν το τέλος του χρόνου.

Πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία θα διατηρήσει ένα υπόλοιπο του χρέους προς το διεθνές σώμα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Είπε ακόμη ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο και θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο.

Το εθνικό χρέος της Ιρλανδίας εκτιμάται ότι πέρσι έφτασε στο πιο ψηλό σημείο του, σε ποσοστό 116% του ΑΕΠ της.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση