ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε ρότα επιστροφής οι Έλληνες της Λιβύης

Το πλοίο «Σαλαμίς» αναμένεται να φτάσει στον Πειραιά το πρωί του Σαββάτου

Kathimerini.gr

Προς το λιμάνι του Πειραιά κινείται το πλοίο «Σαλαμίς» το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι της Τρίπολης, αφού πρώτα επιβιβάστηκαν σε αυτό οι Έλληνες και οι αλλοδαποί πολίτες που είχαν εκφράσει την επιθυμία να απομακρυνθούν από το πεδίο των εμφύλιων μαχών στη Λιβύη.

Η επιβίβαση στο λιμάνι της Τρίπολης έγινε υπό δύσκολες συνθήκες ενώ το πλοίο αναμένεται να φτάσει στον Πειραιά το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ύστερα από πλου περίπου 27 ωρών (650 ν.μ) το «Σαλαμίς» κατέπλευσε στις προσβάσεις του λιμανιού της Τρίπολης χθες -Πέμπτη- το απόγευμα, οπότε ομάδα των ΟΥΚ, που επέβαινε στο πλοίο, ασφάλισε περιμετρικά του λιμανιού κατάλληλο χώρο, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί ο σταθμός επιβιβάσεως από το προσωπικό της φρεγάτας.

Η φρεγάτα παρέμενε σε ασφαλή απόσταση κοντά στο λιμάνι και η επιβίβαση των πολιτών έγινε με φουσκωτές λέμβους του λιβυκού ναυτικού. Λόγω, όμως, του μεγάλου ύψους των κυμάτων, δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του συνόλου των πολιτών με τις λέμβους. Έτσι η μεταφορά συνεχίστηκε με δύο λιβυκά ρυμουλκά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια όλων των δρομολογίων από την ξηρά στη φρεγάτα, οι άνδρες των ΟΥΚ, επιβιβασμένοι σε ειδικά εξοπλισμένο πλωτό, συνόδευαν τις λέμβους και τα ρυμουλκά, ενώ το «Σαλαμίς» τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ετοιμότητας και ασφαλείας για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής.

Η μετάβαση της φρεγάτας «Σαλαμίς» στη Λιβύη, εξελίχθηκε σε πολυεθνική επιχείρηση απεγκλωβισμού εξαιτίας των πολυάριθμων αιτημάτων συνδρομής που δέχθηκε η Αθήνα από τρίτες χώρες, που δεν έχουν άλλο τρόπο να απομακρύνουν τους υπηκόους τους. Ετσι, εκτός από το 7μελές προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη και συνολικά 94 Ελληνες υπηκόους και μέλη οικογενειών τους που δήλωσαν ότι επιθυμούν να φύγουν με το πολεμικό πλοίο, για επιβίβαση στη φρεγάτα «Σαλαμίς» συγκεντρώθηκαν: 13 Κύπριοι, 79 Κινέζοι, 12 Βρετανοί, μία Ρωσίδα και ένας Αλβανός. Αρχικά είχαν διατυπώσει αίτημα να μεταφερθούν με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και 10 Βέλγοι, καθώς και μερικοί Μαλτέζοι, οι οποίοι, τελικά, ενημέρωσαν ότι αποφάσισαν να παραμείνουν στη Λιβύη.

Συγχαρητήρια Αβραμόπουλου για την επιχείρηση
Τα συγχαρητήριά του στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχαν στην επιχείρηση «ΑΓΗΝΩΡ», με την οποία απομακρύνθηκαν ασφαλώς Έλληνες και ξένοι υπήκοοι από τη Λιβύη, διαβίβασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μέσω του Αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρεται στο μήνυμά του στον άριστο σχεδιασμό της επιχείρησης εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του.

Αναλυτικά το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας: «Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου για την άμεση ετοιμότητα και τον άριστο σχεδιασμό και εκτέλεση της επιχείρησης «ΑΓΗΝΩΡ», με την οποία πραγματοποιήθηκε η ασφαλής απομάκρυνση του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας, Ελλήνων πολιτών και ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Η ολοκλήρωση της αποστολής προβάλλει τις Ένοπλες Δυνάμεις στο κοινωνικό σύνολο και επιβεβαιώνει τον ενεργό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Διαβιβάσατε τα συγχαρητήρια μου σε όλα τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχαν στην επιχείρηση».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ