ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίτροπος ΕΕ: Δύσκολο το έργο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας

Η 19η Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας

ΚΥΠΕ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη το 2003, που προκάλεσε το θάνατο 22 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Sergio Vieira de Mello.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαία Επίτροπος, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση των Κρίσεων, βρίσκεται στο Ιράκ όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει σημαντική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που πλήττονται από τις εχθροπραξίες.

Σε δήλωσή της ανέφερε ότι “η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας μάς δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε τα άτομα που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για να βοηθήσουν τα θύματα πολέμων και καταστροφών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και για να τονίσουμε τις ανθρωπιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”.

Πρόσθεσε ότι “όλες αυτές οι προκλήσεις είναι ιδιαιτέρως προφανείς στο Ιράκ όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια, όμως, η πρόσβαση σ’ αυτούς γίνεται ολοένα δυσκολότερη από τις κλιμακούμενες συγκρούσεις”.

Η Επίτροπος της ΕΕ είπε ακόμα ότι “οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στον ανθρωπιστικό τομέα έχουν αλλάξει ριζικά –τόσο εδώ όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου ενώ ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός και η κλιμάκωση των συγκρούσεων κάνουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε όλο και πιο ευάλωτο”.

Ανέφερε ότι “στη Μέση Ανατολή βιώνουμε τρομακτικά επίπεδα βίας και δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στις δοκιμασίες αθώων αμάχων, απ΄ άκρου εις άκρον της Αφρικής, από το Μαλί στα δυτικά έως τη Σομαλία στα ανατολικά, και κατά μήκος της Βόρειας Νιγηρίας, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Νοτίου Σουδάν, εκατομμύρια άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια ζώνη συγκρούσεων τις οποίες πυροδοτεί εν μέρει το εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “η παροχή βοήθειας σε παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, που κινδυνεύουν περισσότερο, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και εξαιτίας αυτών των προκλήσεων, γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη η προσπάθεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα να επιτελέσουν το έργο τους”.

Σύμφωνα με την Επίτροπο της ΕΕ, “ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον τους έχει τετραπλασιαστεί από το 2003”.

Συγκεκριμένα, “πέρυσι, δώδεκα κατά μέσο όρο εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχαναν τη ζωή τους κάθε μήνα και πάνω από δέκα έπεφταν θύματα απαγωγής, ενώ κάθε εβδομάδα τρεις εργαζόμενοι τραυματίζονταν από επιθέσεις εναντίον τους”.

Η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι “λόγω των συνδυασμένων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της ταχείας αύξησης του πληθυσμού σε περιοχές όπως το Σαχέλ και της ανόδου του εξτρεμισμού είναι αναπόφευκτη η αύξηση των συγκρούσεων, καθώς και της πείνας και του αριθμού των ατόμων που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και τα μέσα βιοπορισμού τους”.

“Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι εξαιρετικά εύθραυστος και γι΄ αυτό πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο τις προσπάθειές μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε: το οφείλουμε αυτό στα θύματα του πολέμου και των καταστροφών, καθώς και στους γενναίους άνδρες και στις γυναίκες που βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να τα βοηθήσουν”, καταλήγει η δήλωση της Επιτρόπου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση