ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τρόικα καθορίζει την πολιτική ατζέντα των εκποιήσεων

Συγκρατημένη αισιοδοξία της κυβέρνησης η οποία εξάντλησε τα περιθώρια που είχε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το μαρτύριο της σταγόνας για δυο εικοσιτετράωρα θα βιώσει το κυβερνητικό επιτελείο εν αναμονή της απάντησης της Τρόικας στις διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις κάποιων κομμάτων και το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις να καταστεί νόμος.
Στην κυβέρνηση θέλουν να πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με τους δανειστές μας θα έχουν αίσιο τέλος και ως εκ τούτου θα ανοίξει ο δρόμος για την τελική προσπάθεια πειθούς τουλάχιστον του Δημοκρατικού Κόμματος να πει το ΝΑΙ στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Ενδεικτικό του αγώνα δρόμου που διεξάγει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για να μην υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις με την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι ότι η χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο ειδυλιακό τοπίο του Τροόδους αναλώθηκε στην προετοιμασία  των τριών νομοσχεδίων που είχε αποκαλύψει και η «Κ» καθώς και της δεσμευτικής επιστολής του προέδρου της Δημοκρατίας προς την Βουλή για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν στην «Κ» ότι η κυβέρνηση πέρα από τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει το κόμματα προχώρησε ένα βήμα μπροστά σε ότι αφορά την προστασία των δανειοληπτών και της κύριας κατοικίας τους.

Ως παράδειγμα παρατίθεται το τρίτο νομοσχέδιο για τις καταχρηστικές ρήτρες και τις πρόνοιες για τα πανωτόκια κάτι που όπως λέγεται από κυβερνητικούς κύκλους δεν είχε τεθεί από τα κόμματα. Η κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης της Τρόικας διαμηνύει ανεπίσημα ότι τα όποια περιθώρια ευελιξίας είχε για να ικανοποιήσει τις ανησυχίες των κομμάτων τα εξάντλησε.

Διαρροές που στόχο έχουν το ΔΗΚΟ και τα όσα ανεπίσημα βγαίνουν από το κόμμα ως αντίδραση στις κυβερνητικές κινήσεις. να άλλο σημείο που φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση λένε  ανεπίσημες πηγές είναι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό μέτωπο κάτι που όπως έλεγε κυβερνητική πηγή δεν περνά απαρατήρητο και από τους δανειστές μας.

Οι πρόνοιες τις προεδρικής φόρμουλας για τις εκποιήσεις
Με σκοπό την προστασία των δανειοληπτών η κυβέρνηση αποφάσισε τα ακόλουθα:

-Την κατάργηση των προνομίων των τραπεζών που τους παρέχει ο Νόμος περί καταχρηστικών ρητρών. Δηλαδή, τροποποίηση του βασικού Νόμου με την οποία θα περιλαμβάνονται πλέον στις ρήτρες που μπορεί να θεωρηθούν ως καταχρηστικές και δραστηριότητες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

-Την τροποποίηση του περί φιλελευθεροποίησης του επιτοκίου και συναφών θεμάτων Νόμο του 1999. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα εφαρμόζεται πλέον σε όλες τις εν ισχύ συμβάσεις πιστωτικών διευκολύνσεων κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου και σε όλες τις νέες συμβάσεις πιστωτικών διευκολύνσεων που συνάπτονται εφεξής. Καταργείται δηλαδή το δικαίωμα μονομερούς αύξησης του περιθωρίου επιτοκίου σε βάρος των δανειοληπτών.
 
-Επιπλέον απαγορεύεται σε τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα να περιλάβουν σε νέα σύμβαση πιστωτική διευκόλυνσης ρήτρα που να τους παρέχει το μονομερές δικαίωμα αύξησης του περιθωρίου επιτοκίου κατά τη διάρκεια της σύμβασης.
 
-Καθιερώνεται η διαφάνεια κατά τρόπο ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να υποχρεώνονται να ενημερώνουν τους οφειλέτες και τους εγγυητές για τυχόν αλλαγής το βασικό επιτόκιο, στο χρόνο καταβολής του τόκου, γενικά για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή αφορά το βασικό επιτόκιο και για τις δόσεις του δανείου όταν αυτό μεταβάλλεται.
 
-Επίσης, να παρουσιάζουν με διαφάνεια στην ιστοσελίδα τους τη μέθοδο υπολογισμού του βασικού επιτοκίου και της κάθε κατηγορίας βασικού επιτοκίου καθώς και τις συνθήκες και παραμέτρους που συμβάλλουν στη μεταβολή των βασικών επιτοκίων.

-Να δηλώνουν σαφώς στη δανειοληπτική σύμβαση και να ενημερώνουν κάθε οφειλέτη και εγγυητή κατά τη διαπραγμάτευση της σύμβασης για το επιτόκιο υπερημερίας που σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 2%, τον τρόπο υπολογισμού του και τις συνθήκες παύσης χρέωσης του.
 
Πρόσθετα η Κεντρική Τράπεζα ως η αρμόδια εποπτική Αρχή θα μπορεί να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα παρεμβαίνει ή δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του Νόμου.

-Την τροποποίηση του άρθρου 43.1 του Νόμου περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων για τη συμπερίληψη στο άρθρο αυτό πρόνοιας για την ποινικοποίηση της παράλειψης συμμόρφωσης με τις οδηγίες που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 41.
 
-Επίσης, τη συμπερίληψη στο Νόμο, δικαιώματος των δανειοληπτών επιπλέον των υφιστάμενων δικαιωμάτων που προβλέπονται στο Νόμο να καταγγέλλουν είτε στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είτε στον Γενικό Εισαγγελέα, την παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δεοντολογίας που προβλέπεται στο Νόμο περί τραπεζικών εργασιών ή οποιαδήποτε από τις οδηγίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την αναδιάρθρωση δανείων.
 
Εάν και εφόσον διαπιστωθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα η ύπαρξη παραβίασης ή ότι δεν εφαρμόστηκαν οι πρόνοιες του Κώδικα Δεοντολογίας τότε η διαδικασία εκποίησης αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας στο Δικαστήριο.
Νοείται περαιτέρω ότι οι πιο πάνω αποφάσεις δεν παραβλάπτουν οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα των δανειοληπτών να προσφύγουν στο δικαστήριο.
 
Οι πρόνοιες των πιο πάνω θα ισχύουν από την ημερομηνία ισχύος του Κώδικα Δεοντολογίας.
Τόσο το πλαίσιο αφερεγγυότητας όσο και τα δύο σχέδια συμπληρωματικής προστασίας της πρώτης κατοικίας για τις ευάλωτες ομάδες παραπέμπονται στη Βουλή με την εισήγηση να υιοθετηθούν ως αποφάσεις του Σώματος οι οποίες αφού υπογραφτούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας ως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Σύσκεψη με τα κόμματα την Παρασκευή
Οι πολιτικοί θα ενημερωθούν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις που λήφθηκαν με επιστολή που θα τους αποστείλει εντός της ημέρας.

Παράλληλα έχει συγκαλέσει ήδη  ειδική σύσκεψη μαζί τους την προσεχή Παρασκευή το πρωί». Μετά την σύσκεψη θα ακολουθήσει νέα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι μετά τη σύσκεψη των αρχηγών θα ακολουθήσει συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να ασχοληθεί με άλλα ζητήματα, εφόσον σήμερα αποκλειστικό θέμα αφορούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση