ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λίγοι αμαύρωσαν πάλι την εικόνα του ΑΕΙ

ΑΜΠΕ

 

«Αυτό είναι το πανεπιστήμιο που παραλαμβάνω» ήταν τα λόγια που χθες ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, φώναξε με δύναμη και στόχο να καλύψει τις φωνές των περίπου 50 φοιτητών που συνέχιζαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της διαγραφής των «αιωνίων» φοιτητών. Οι φοιτητές διέκοψαν την εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα τελετών των Προπυλαίων του ιδρύματος για την υποδοχή του νέου πρύτανη και τον απολογισμό του απερχόμενου Θεοδοσίου Πελεγρίνη.

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Φορτσάκης ανέβηκε στο βήμα, οι φοιτητές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της απόφασης για διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών, κατά του νέου πρύτανη, αλλά και κατά του καπιταλισμού. Μάλιστα, από κάποιους φοιτητές διενεμήθη κείμενο με την υπογραφή της Αριστερής Ενότητας, νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ενας από τους στόχους της πρυτανείας μου θα είναι να μην ξαναζήσει το πανεπιστήμιο μια τέτοια κατάσταση», κατάφερε να φωνάξει ο κ. Φορτσάκης, αφού περίμενε -αδίκως- από τους φοιτητές να σταματήσουν. Η δήλωσή του έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο.

Κατόπιν, ο κ. Φορτσάκης σε γραπτή δήλωσή του περιέγραψε τα συμβάντα: «Προσκλήθηκα σήμερα στον απολογισμό του απερχόμενου πρύτανη του ΕΚΠΑ στη μεγάλη αίθουσα του πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Πελεγρίνη εισήλθαν περίπου 50 άτομα, τα οποία, όταν ανήλθα στο βήμα, με εμπόδισαν να λάβω τον λόγο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των “αιωνίων” φοιτητών και εναντίον του ισχύοντος νόμου. Μη μπορώντας να αναπτύξω τις σκέψεις μου, ζήτησα από την κατάμεστη αίθουσα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι είδους πανεπιστήμιο παραλαμβάνει η νέα πρυτανεία: αφύλακτο, βορά στην αναρχία και την παρανομία, ακάθαρτο, διοικητικά αποδιοργανωμένο, ακαδημαϊκά νεκρό, με οξύτατα φοιτητικά ζητήματα, εγκαταλελειμμένο από τον κρατικό προϋπολογισμό». Και συνέχισε: «Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει δυστυχώς καταρρεύσει. Δεσμεύομαι ότι θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια και θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανορθώσω το δημόσιο πανεπιστήμιο στη θέση που του αξίζει, ικανό να εμφυσήσει στους φοιτητές του τις αξίες που τους πρέπουν και να τους μεταδώσει τις ακαδημαϊκές γνώσεις που τους αξίζουν».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρύτανης Θ. Πελεγρίνης στην ομιλία του, με την οποία άρχισε η εκδήλωση, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της θητείας του, αφήνοντας βολές κατά των τελευταίων κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «ακραία φαινόμενα που έπληξαν το ΕΚΠΑ και εξαθλίωση του ιδρύματος». Τόνισε ότι ο ίδιος λειτούργησε πάντα με γνώμονα τη συνείδησή του και συμπλήρωσε ότι οι καταγγελίες περί καταβολής μισθών στους απεργούς υπαλλήλους ή «τρύπας» 70.000 ευρώ στα οικονομικά του ΑΕΙ δεν επιβεβαιώθηκαν. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί ανάλογη τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΑΠΘ.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Το άγνωστο τετ α τετ με Κασσελάκη και η μέτρηση που δείχνει με ποιο σχηματισμό ταυτίζουν οι ψηφοφόροι τον πρώην πρωθυπουργό ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ