ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το προεδριλίκι δεν «μαλάκωσε» τον Σουλτάνο Ερντογάν

Τι άφησε πίσω του το σύντομο πέρασμα του Τούρκου Προέδρου από τα κατεχόμενα

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη

Ως «ανώμαλη προσγείωση» στις πραγματικότητες του Κυπριακού περνά στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου η επίσκεψη του νέου Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

Στα πλαίσια της επίσκεψης του, ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε σημαντικά μηνύματα στην Λευκωσία. Ο κ. Ερντογάν έδωσε την δική του ερμηνεία για την ομόσπονδη λύση στο Κυπριακό. Απαντώντας σε ερώτηση του τουρκικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα», ο κ. Ερντογάν τόνισε η χώρα του επιθυμεί την ομοσπονδιακή λύση με βάση την αρχή των δυο κρατών. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η νέα Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία θα βασίζεται στην συνεργασία της «ΤΔΒΚ» με την Κυπριακή Δημοκρατία, έναν ισχυρισμό τον οποίο δεν απόδεχεται σε καμία περίπτωση η Λευκωσία.

Ο κ. Ερντογάν, εκτός από την Λευκωσία, απευθύνθηκε και στην Αθήνα. Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει στην Ελλάδα τα καθήκοντα της στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, στο Κυπριακό, η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσει το «καλό παράδειγμα» της χώρας του.

Από την αρχή μέχρι το τέλος της επίσκεψης του, ο κ. Ερντογάν φρόντισε να εκπέμψει το μήνυμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι η ε/κ ηγεσία είναι αυτή η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την λύση του Κυπριακού. Η συγκεκριμένη στάση ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την ηγεσία του Ντερβίς Έρογλου.

Οι τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν «προσγείωσαν» την Λευκωσία, η οποία τις προηγούμενες ημέρες ανέφερε ότι αναμένει μηνύματα καλής θελήσεως από την νέα προεδρία της Άγκυρας. Ο κ. Ερντογάν όχι μόνο δεν συζητά σημαντικά θέματα του Κυπριακού -όπως το Βαρώσι- αλλά επιμένει στην ιδιόρρυθμη ανάγνωση του ζητήματος.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η κυπριακή κοινή γνώμη και η Αθήνα πληροφορήθηκαν από την Καθημερινή Κύπρου τις δηλώσεις και τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Πληροφορίες της εφημερίδας μας από την Αθήνα αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν αντιμετωπίστηκαν με μεγάλο προβληματισμό από την ελληνική πρωτεύουσα και τους κύκλους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. 

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα
Μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε σχετικά με την πορεία του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δια στόματος του εκπρόσωπου τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα, η Αθήνα τονίζει τα εξής: «Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν, πραγματοποίησε παράνομη  επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου προέβηκε σε απογοητευτικές δηλώσεις που επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Άγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας άλλωστε διέρχεται από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν. Με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Ερντογάν, μεταξύ άλλων, επιχείρησε να εξισώσει τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό. Κάθε τέτοιος παραλληλισμός είναι ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος. Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική  ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος  όλων των Ελληνοκύπριων προσφύγων να επιστρέψουν στις  εστίες και περιουσίες τους. Επί πλέον, εφόσον η Τουρκία επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προβεί σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, να  συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε  παράνομη και προκλητική ενέργεια  στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα».

Σύλληψη ακτιβιστή
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η τουρκοκυπριακή ενημερωτική ιστοσελίδα «Kıbrıs Time», η «αστυνομία» προχώρησε στην σύλληψη ενός ακτιβιστή, ο οποίος  διαδήλωνε δημόσια κατά του ερχομού του Τούρκου Προέδρου στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Πρόκειται για τον Τουρκοκύπριο Φατίχ Τσοκέρ. Ο κ. Τσοκέρ είναι μέλος του Κομμουνιστικό Εργατικού Κινήματος και της οργάνωσης Κίμπρις Ντεβ-Γκεντς.

Τι λένε οι Τουρκοκύπριοι για την επίσκεψη
Τουρκοκυπριακοί δημοσιογραφικοί κύκλοι και έμπειροι αναλυτές επισημαίνουν στην εφημερίδα μας ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν ήταν μια απλή εθυμοτυπική επίσκεψη. Ο κ. Ερντογάν δεν πραγματοποίησε καμία σημαντική κίνηση αλλά αντιθέτως επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του σχετικά με το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια των επαφών του, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο περίφημο οικονομικό πακέτο, το οποίο επιβάλλει η κυβέρνηση του στους Τουρκοκύπριους. «Σε συνδυασμό με την αναφορά στο οικονομικό πακέτο, η μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία στην Κύπρο είναι τα δυο θέματα, τα οποία απασχολούν την τ/κ κοινότητα», τονίζει μια τ/κ πηγή μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ερντογάν: «Ομοσπονδία αλλά με δυο κράτη»
Για σχέση μητέρας - βρέφους μιλά ο Ερντογάν

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση