ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γέφυρα πολιτισμού το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

Ανοίγει σήμερα επίσημα τις πύλες του στην καρδιά της Παλιάς Λευκωσίας στην οδό Ερμού

300 χρόνια κυπριακής ιστορίας, περισσότερα από 1000 ανεκτίμητα έργα τέχνης και πάνω από 6000 σπάνιες, παλαιότερες και πιο σύγχρονες εκδόσεις θα στεγάζει το νεότευκτο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας της οδού Ερμού στην Παλιά Λευκωσία. Το Κέντρο εγκαινιάζεται αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και εκεί θα παραστεί και η 87χρονη σήμερα θυγατέρα του τελευταίου κυβερνήτη της Κύπρου, η οποία παραχώρησε στο Κέντρο αντικείμενα του πατέρα της.

Ένα εξαιρετικής σημασίας Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών, που σε τέσσερεις διαφορετικούς χώρους-ορόφους συγκεντρώνει μέσα από τα εκθέματά του μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου από τον 18ο μέχρι και τον 20ό αιώνα. Αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη να στεγάσουν σε έναν ενιαίο χώρο τις ιδιωτικές συλλογές τους που αποτελούνται από πλήθος έργων τέχνης, ενδυμασίες, αναμνηστικά αντικείμενα και χιλιάδες σπάνια, παλαιότερα και σύγχρονα βιβλία τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική και αγγλική γλώσσα. Ταυτόχρονα, όμως, οι συλλογές και τα αντικείμενα των συλλογών αποκτούν με την έκθεσή τους διαδραστικό χαρακτήρα, αφού είναι διαθέσιμα για τους σύγχρονους και κυρίως τους μελλοντικούς μελετητές της ιστορίας, ηθογραφίας, λαογραφίας και τέχνης της Κύπρου.

Το νέο πολιτιστικό στολίδι της πρωτεύουσας πέραν της ερευνητικής και μουσειακής του ιδιότητας αποτελεί και ένα χώρο προώθησης της ειρηνικής συμβίωσης στην Κύπρο που οραματίζεται γέφυρες συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την προηγούμενη εβδομάδα το Κέντρο άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε του ανθρώπους του Τύπου για μία πρώτη επαφή και ξενάγηση στους υπέροχους χώρους του. Η ίδια η κ. Ρίτα Σεβέρη, εκτελεστική διευθύντρια, πραγματοποίησε την ξενάγηση με ενθουσιασμό αλλά και συγκίνηση, αφού ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα. Το Ίδρυμα Κώστα & Ρίτας Σεβέρη, στο οποίο υπάγεται το Κέντρο, αποτελεί έναν μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στην προώθηση του πολιτισμού και κυρίως της ειρηνικής συμβίωσης στη χώρα μας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως μας εξήγησε η κ. Σεβέρη, αναγέρθηκε στην καρδιά της Λευκωσίας, στην οδό Ερμού, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας για να φέρει ταυτόχρονα κοντά τις δύο κοινότητες. Να σημειωθεί ότι το έργο υλοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Σεβέρη, του USAID, των EEA Grants Norway και του προγράμματος De Minimis.
 
Το Κέντρο, που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, έχει ανεγερθεί στον χώρο όπου βρισκόταν παλαιότερα το παλιό χάνι και αργότερα παλιός αλευρόμυλος της οδού Ερμού. Το κτήριο αυτό μετατράπηκε με ενθουσιασμό και αφοσίωση σε ένα χώρο πολιτισμού και έρευνας που φιλοξενεί στους τέσσερεις ορόφους του περισσότερα από 1000 έργα τέχνης, 6000 εκδόσεις και μία ενδιαφέρουσα συλλογή από ενδυμασίες και ενθυμήματα των τελευταίων 300 χρόνων της κυπριακής ιστορίας. Μελετώντας τα έργα, ο επισκέπτης θα μπορέσει να ταξιδέψει νοερά από την Κύπρο του 18ου αιώνα στην Κύπρο του 20ού αιώνα, όπως καταγράφηκε μέσα από τη ματιά και τα πινέλα ξένων περιηγητών καλλιτεχνών, ενώ στην πορεία της ξενάγησης του θα μπορεί να θαυμάσει το δημιουργικό συναπάντημα των ανθρώπων που έζησαν στο νησί μέσα από την ιστορία του τόπου σε ένα ενιαίο χώρο.

Η εξέλιξη του νησιού μέσα από την αρχιτεκτονική, την τοπογραφία, τις σκηνές καθημερινής ζωής αλλά και των συλλογών από αφίσες και πολιτικών γελοιογραφιών γίνεται κατανοητή μέσα από τους πίνακες. Οι επιρροές που δέχτηκε η ενδυμασία στην Κύπρο από την Ανατολή και τη Δύση γίνονται εμφανείς από την πληθώρα κοστουμιών όλων των εποχών, ενώ μια ειδική αναφορά στην Κατερίνα Κορνάρο, την τελευταία βασίλισσα της Κύπρου.

Το Ερευνητικό Κέντρο, που λειτουργεί ήδη εκεί και καταλογογραφεί ήδη τον τεράστιο όγκο σπάνιων βιβλίων τέχνης και ιστορίας, καλωσορίζει καθένα που θέλει να μελετήσει, να ερευνήσει ή απλώς να γνωρίσει καλύτερα την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία αλλά και την Εγγύς Ανατολή.

Στο Κέντρο, όπως ενημέρωσε η κ. Σεβέρη τους δημοσιογράφους θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, θα φιλοξενούνται περιοδικές εικαστικές εκθέσεις, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα για παραχώρηση του χώρου σε τρίτους για διοργάνωση επιλεγμένων εκδηλώσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο επισκέπτης θα έχει το βράδυ τη δυνατότητα να απολαύσει το ποτό του στο Roof Terrace με θέα την παλιά πόλη ή κατά την διάρκεια της ημέρας, ένα καφέ ή ελαφρύ σνακ στην καφετέρια Balthazar στο ισόγειο του κτηρίου.

Παράλληλα, το Κέντρο διαθέτει πωλητήριο στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να βρει διάφορα αναμνηστικά σχετικά με τις συλλογές, επίσης συμπεριλαμβάνονται και αναπαραγωγές από τουριστικές αφίσες της αποικιοκρατικής περιόδου, βιβλία για την Κύπρο, αντικείμενα για το σπίτι, κοσμήματα, σπιτικές μαρμελάδες και παιχνίδια. 

Info
Τα εγκαίνια του Κέντρου θα πραγματοποιηθούν αύριο Δευτέρα στις 7:00 μ.μ. Οι ώρες λειτουργίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι Δευτέρα – Σάββατο 9:30 π.μ.-4:30 μ.μ. Την Κυριακή παραμένει κλειστό. Κατά τη χειμερινή περίοδο είναι Τρίτη – Κυριακή 9:30 π.μ.-4:30 μ.μ. Τη Δευτέρα παραμένει κλειστό. Η είσοδος είναι 5 ευρώ, παιδιά και μαθητές δωρεάν. Πληρ. 22300999 www.severis.org

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση