ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νταβούτογλου: Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Αναστασιάδη

Ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας απευθύνεται στον Πρόεδρο της Κύπρου

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη

Νταβούτογλου: «Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Αναστασιάδη»
«Η επίσκεψη μου έχει τρεις διαστάσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου, ο οποίος πρόσθεσε: «Πρώτον, η Τουρκία αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ ως κράτος. Δεύτερον, η Τουρκική Δημοκρατία εγγυάται την ασφάλεια και την ευμάρεια των Τουρκοκυπρίων. Τρίτον, επί 12 χρόνια η Τουρκία και η τ/κ πλευρά έδειξαν ότι επιθυμούν να δουν την Κύπρο να μετατρέπεται σε ένα νησί ειρήνης. Δυστυχώς, (η ε/κ πλευρά) δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Αναστασιάδη. Να μην καθυστερήσουμε την λύση. Να θέσουμε επί τάπητος όλα τα θέματα. Στην σημερινή και στην αυριανή συνάντηση να συζητήσουμε όλα δίχως να αγνοούμε το παρελθόν».

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχεται τις συγκλίσεις, οι οποίες έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Σύμφωνα με τον ίδιον, το Εθνικό Συμβούλιο της ε/κ πλευράς καθυστερεί την λύση.
Ο κ. Νταβούτογλου απαντώντας σε ένα ερώτημα δημοσιογράφου, δήλωσε το ομόσπονδο κράτος θα έχει Ελληνοκύπριο ή Τουρκοκύπριο πρόεδρο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βοσνίας.
«Ελπίζουμε πως ο κ. Αναστασιάδης θα συμβάλλει στην μετατροπή του σημερινού δείπνου σε μια συνεργασία», δήλωσε ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

«Σε περίπτωση που ο κ. Αναστασιάδης δεν είναι σε θέση να λύσει το Κυπριακό ας το δηλώσει», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος πρόσθεσε: «Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αρθούν οι απομονώσεις των Τουρκοκυπρίων και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις».

Πρόταση από τον Νταβούτογλου στον Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο κ. Νταβούτογλου απευθύνθηκε και στην Ελλάδα. «Πριν ένα χρόνο με τον κ. Βενιζέλο συμφωνήσαμε τις διασταυρωμένες επισκέψεις των διαπραγματευτών. Είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε το καθεστώς αυτών επισκέψεων».

Ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να δώσει το πράσινο φως για μια κοινή επίσκεψη στην Κύπρο. «Ελάτε να επισκεφθούμε το νότιο κομμάτι της Κύπρου. Να πιούμε μαζί ένα τσάι εκεί».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΟΗΕ να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για την άμεση λύση του Κυπριακού.

Νταβούτογλου: Να μοιραστούμε το νερό και το φυσικό αέριο
Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, οι «εκλογές» στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής δείχνουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα της «ΤΔΒΚ».
«Πριν δέκα χρόνια δεν πιστεύαμε ότι η Ανατολία θα ενωνόταν με την Κύπρο με έναν αγωγό νερού», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το έργο της μεταφοράς νερού από την Ανατολία στο νησί θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη αυτού του έτους.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό έχουν την δυνατότητα να μοιραστούν το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και νερό.

Έρογλου: «Οι Ελληνοκύπριοι να παραιτηθούν από τις μαξιμαλιστικές θέσεις τους»
Σύμφωνα με τον Ντερβίς Έρογλου, η «ΤΔΒΚ» είναι ένα κράτος, το οποίο ιδρύθηκε με βάση την εθνική βούληση του τουρκοκυπριακής κοινότητας και το οποίο αναγνωρίζεται από την Τουρκία.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να παραιτήσει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της και να επικεντρώσει την προσοχή της στην λύση. Αυτό είναι το μήνυμα του κ. Έρογλου προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Το κοινό ανακοινωθέν έριξε φως στην «ευελιξία» της τ/κ πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτό υπογράμμισε ο κ. Έρογλου.

Ο κ. Έρογλου υπογράμμισε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι ένας πολιτικός ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την «εθνική υπόθεση», δηλαδή το Κυπριακό Ζήτημα.
Απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο κ. Έρογλου αναφέρθηκε στην σημασία της οικονομικής ανάπτυξης της τ/κ πλευράς και της αντιμετώπισης της ανεργίας στην νεολαία. Ακόμη, αναφέρθηκε και στην σημασία της μεταφοράς νερού και ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολία στο νησί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι ρίζες της κοινότητας του βρίσκονται στην Ανατολία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νταβούτογλου: Η Τουρκία υποστηρίζει την ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ»
Παράνομη επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση