ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαύρη λίστα για αθέμιτο πλουτισμό κρατικών αξιωματούχων

Στο ψυγείο οι πολιτικές ευθύνες για την οικονομική κατάρρευση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Γενικός Ελεγκτής και Έφορος του Τμήματος Φορολογίας, αναμένεται να παραδώσουν εντός των ημερών στη Βουλή ένα κατάλογο με άτομα τα οποία πιθανώς να εμπλέκονται σε διαδικασίες αθέμιτου πλουτισμού. Ο εν λόγω κατάλογος θα περιλαμβάνει άτομα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ημικρατικών οργανισμών και τοπικών αυτοδιοικήσεων οι οποίοι μέσα από τη θέση τους διαχειρίζονται χρήματα του δημοσίου. Το θέμα εγγράφηκε στην Επιτροπή Θεσμών, κατόπιν προτάσεως των Βουλευτών του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού και Πρόδρομου Προδρόμου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας όλα τα κοινοβουλευτικά μέλη της Επιτροπής Θεσμών υπέβαλαν ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους που ουδέποτε έγινε έλεγχος των δημόσιων λειτουργών και κρατικών αξιωματούχων ούτως ώστε να διαφανεί κατά πόσο εμπλέκονται ή όχι σε φαινόμενα διαφθοράς. Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει πρόσβαση σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ωστόσο υπάρχει αδυναμία στην πρόσβαση τραπεζικών λογαριασμών δημοσίων υπαλλήλων και κρατικών αξιωματούχων. Σημαντικό είναι το γεγονός πως τόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία όσο και η Εφορεία Τμήματος Προσόδων δεσμεύτηκαν στη σύσταση ομάδας για ενδελεχή έρευνα ενδεχόμενων υποθέσεων αθέμιτου πλουτισμού και καταρτισμό συγκεκριμένου καταλόγου επιρρεπών ατόμων.

Με το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας επεσήμανε την αδυναμία σωστού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τονίζοντας πως όχι μόνο κάποιοι δεν έχουν διωχθεί, αλλά αυξάνονται παράλληλα τα φαινόμενα της διαπλοκής. 

Από την πλευρά του ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού, εξέφρασε την αναγκαιότητα διενέργειας τέτοιας έρευνας, ιδιαίτερα «σε μία πατρίδα που καταστράφηκε οικονομικά και που στην αντίληψη της κοινωνίας αυτό που υπάρχει είναι οι πελατειακές σχέσεις».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει στόχευση δράσεων για να μην θυματοποιείται η Δημόσια Υπηρεσία και να μην δημιουργείται κλίμα κουτσομπολιού. Ο κ. Καρογιάν σημείωσε πως μετά από τον καταρτισμό του καταλόγου 
θα πρέπει να υπάρξουν ανάλογες τροπολογίες ούτως ώστε ο νόμος να είναι πλέον αποτελεσματικός. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε την αναγκαιότητα ελέγχου για αθέμιτο πλουτισμό τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα αναστήλωσης και μεταρρύθμισης των θεσμών.

Στο ψυγείο οι πολιτικές ευθύνες
Παρά τη σημαντικότητα της σημερινής απόφασης της Επιτροπής Θεσμών, ερωτήματα εγείρονται από την απόφαση των μελών της
να αναβάλουν τη συζήτηση των αιτιών που οδήγησαν τα δημόσια οικονομικά σε κατάρρευση.

Σημειώνεται πως ο Εκπρόσωπος Τύπου και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ανέλαβε την πρωτοβουλία εγγραφής στην Επιτροπή Θεσμών του θέματος με τίτλο: «Η δημοσιονομική κατάρρευση του κυπριακού κράτους η κρίση χρέους και η ανάγκη για προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης- Αίτια και ευθύνες».

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, η οικονομική κρίση έχει δύο σκέλη, τον τραπεζικό αλλά και τον δημοσιονομικό. Συνεπώς, μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας για τις τράπεζες, η Βουλή θα όφειλε να ενημερώσει τους πολίτες και για τα αίτια που οδήγησαν τα δημόσια οικονομικά σε κατάρρευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής, το θέμα βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα της Επιτροπής Θεσμών και αναμενόταν να συζητηθεί με την έναρξη της Επιτροπής. Ωστόσο, κατά τη σημερινή συνεδρία, όταν επιχειρήθηκε να εγγραφεί το θέμα από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου και Ανδρέα Κυπριανού, υπήρξαν ενστάσεις, με αποτέλεσμα την αναβολή συζήτησης εγγραφής του θέματος στην επόμενη συνεδρία.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το θέμα των πολιτικών ευθυνών για την κατάρρευση της οικονομίας, φαίνεται να συζητήθηκε και στην σύσκεψη αρχηγών. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος αναβολής του θέματος ούτως ώστε να ενημερωθούν τα κοινοβουλευτικά μέλη της επιτροπής για το αν θα εγκρίνουν το θέμα ή όχι. Συνεπώς, η θέση των πολιτικών αρχηγών θα καθορίσει κατά πόσο το θέμα θα συζητηθεί όντως στην Επιτροπή Θεσμών, ή αν θα χωθεί για τα καλά στο συρτάρι με στόχο την αποφυγή ενστάσεων, αντιδράσεων αλλά και απόδοσης ευθυνών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση