ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέβαιο το μέλλον των έντυπων μέσων

Συμπέρασμα από το συνέδριο της Distripress που πραγματοποιήθηκε φέτος στις Κάννες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σαφή μηνύματα για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα έντυπα μέσα έστειλε το το συνέδριο της Distripress που πραγματοποιήθηκε φέτος στις Κάννες.

Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε  από τις 29/9 μέχρι 2/10 στις Κάννες για 59η χρονιά μετέχουν εκδότες και πρακτορεία διανομής από όλο τον κόσμο για αλληλοενημέρωση και συζήτηση των προβλημάτων του τύπου και της διανομής του.
Φέτος το κύριο θέμα του 59ου συνεδρίου ήταν «Το μέλλον της εκτύπωσης σε μια ψηφιακή εποχή».
 

Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε παρουσίαση για το μέλλον του τύπου από τέσσερις διακεκριμένους προσκεκλημένους: την κα Diane Kenwood, διευθύντρια του περιοδικού Woman’s Weekly UK, την κα Franska Stuy, από το Ολλανδικό περιοδικό Libelle, τον κο Matt Bean, από το περιοδικό Entertainment Weekly USA και τον κο Morten Wickstorm από τη Νορβηγική εφημερίδα VG. Το αβίαστο συμπέρασμα που προέκυψε με το πέρας του συνεδρίου ήταν ότι το μέλλον του έντυπου τύπου κάθε άλλο παρά ευοίωνο διαφαίνεται. Συγκεκριμένα:

1.Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την αναδιάρθρωση όλου του τοπίου που αφορά τον τύπο και που περιλαμβάνει το χώρο των εκδόσεων είτε αυτό αφορά πωλήσεις μέσω περιπτέρων, κατ’ οίκων διανομής, συνδρομές κλπ, καθώς και τον επανασχεδιασμό των ρόλων των διανομέων, των καταστημάτων πώλησης τύπου και των χονδρεμπόρων .

2.Οι πωλήσεις των εφημερίδων και περιοδικών προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, πχ. η εφημερίδα VG η οποία έχει την υψηλότερη κυκλοφορία στη χώρα της, έχασε τα τελευταία δέκα χρόνια το 70% των πωλήσεών της.

3.Το οικονομικότερο μοντέλο για τις ψηφιακές εκδόσεις δεν έχει ακόμα παγιωθεί, ενώ έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους έντυπα που διατίθενται μόνο μέσω διαδικτύου.

4.Έντυπα και ψηφιακά μέσα θα πρέπει να αλληλοϋποστηριχθούν.

5.Θα πρέπει πλέον να μειωθούν τα σημεία πώλησης και ο χώρος ανάρτησης των εντύπων.
 
Εν κατακλείδι, αν και η διάθεση του έντυπου τύπου είναι ακόμα υπαρκτή, δεν είναι καθόλου βέβαιος ο χρόνος ζωής που της απομένει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι χωρίς τη συνεργασία εκδοτών, διανομέων και πωλητών, το τέλος του έντυπου τύπου δε θα είναι πολύ μακριά.

Αρκετοί εκδότες τόσο εφημερίδων όσο και περιοδικών, έχουν αναστείλει τις εκδόσεις τους.  Πρακτορεία Διανομής κλείνουν οικειοθελώς ή έχουν οδηγηθεί σε πτώχευση με τεράστιο αντίκτυπο στις πωλήσεις όλων των εντύπων.
 
Αναφορά έγινε για το  πρόσφατο κλείσιμο του πρακτορείου που διένειμε τον ξένο τύπο στην Ελλάδα. Την διανομή τώρα ανέλαβε η Εταιρεία Milkro Hellas Publisher Services Ltd , συμφερόντων του Άγγλου κ. Malcolm Miller η οποία εκτυπώνει ξένο τύπο στην Ελλάδα σε μορφή digital. Η μεγάλη έκπληξη όλων των συνέδρων ήταν ότι κατάφερε όχι μόνο να κυκλοφορήσει τα έντυπα σε ολόκληρη την Ελλάδα μετά από 3 μήνες που είχαν περάσει χωρίς να στέλνουν οι εκδότες τις εφημερίδες και περιοδικά τους, αλλά πάρα πολλά έντυπα σημείωσαν αξιόλογη αύξηση στις πωλήσεις τους.  Μερικοί μάλιστα εκδότες έχουν προτείνει να ανακηρυχτεί το νέο αυτό Πρακτορείο της Ελλάδος ως Πρακτορείο της χρονιάς.

 

 

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Media: Τελευταία Ενημέρωση