ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέσεις της Λευκωσίας για ευρωπαϊκή παρέμβαση στο θέμα της ΑΟΖ

Ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Της ανταποκρίτριας μας στις Βρυξέλλες

Είναι «καιρός να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διατηρηθούν ανοιχτές οι πόρτες για μια σύντομη επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προς όφελος όλων», έγραφε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter το πρωί της Τετάρτης.

Συγχρόνως ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωνε  «ουδέν σχόλιο»,  για την ένταση των τελευταίων 24 ωρών που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας,

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στις Βρυξέλλες,  αναμένεται να συναντηθεί αύριο το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ύστερα από αίτημα του τελευταίου πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τη συνάντηση τη ζήτησε ο ίδιος ο Βρετανός Πρωθυπουργός με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπόυ, καθώς η κυπριακή πλευρά θέλει να φύγει από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής με απτά συμπεράσματα από τους 28 ηγέτες της ΕΕ στο θέμα των Τουρκικών παραβιάσεων.

Άλλωστε πριν δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, είχε τονίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων,  ενώ είχε επισημάνει τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας με την αμφισβήτηση δικαιώματος της Λευκωσίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της.
Σε αντίστοιχο τόνο απάντησε σήμερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς που ανέφερε ότι όταν τα κυριαρχικά δικαιώματα μίας χώρας μέλους της Ε.Ε., όπως η Κύπρος, παραβιάζονται από μια χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη σαν την Τουρκία «πρέπει να δράσουμε».

Έτσι, η διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής «αποφάσισε να προωθήσει το θέμα για έκδοση ψηφίσματος στην μίνι ολομέλεια στην 11 Νοεμβρίου», είπε ο κ. Σουλτς.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε ότι θα το συζητήσει με την μέλλουσα Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και θα αποφασίσει σε τι είδους ενέργειες πρέπει να προεβεί η Επιτροπή.

Βέβαια ο μοχλός πίεσης προς την Τουρκία είναι περιορισμένος καθώς όπως επανέλαβε και χθες  ο κ. Γιούνκερ, στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. τα επόμενα πέντε χρόνια που θα βρίσκεται στο τιμόνι της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

 

 

 


 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση