ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έργα και δράσεις που μεταμόρφωσαν τη Λακατάμια

Της Φωτούλας Χατζήπαπα

Τα τελευταία 7½ χρόνια είδαμε τη Λακατάμια να προχωρά και να εκσυγχρονίζεται. Να επανέρχεται στις ράγες της χρηστής διοίκησης και να εξελίσσεται σε έναν ελκυστικό προορισμό για ζευγάρια, οικογένειες και επιχειρήσεις. Ως δημοτική Αρχή, θέσαμε εξαρχής συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες και καταφέραμε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεών μας.

1. Οικονομική εξυγίανση

Η διάσωση του Δήμου από τη χρεοκοπία ήταν κορυφαία προτεραιότητα και ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί. Και κερδήθηκε με πλάνο και υπευθυνότητα. Τα τελευταία εφτά χρόνια οι τρέχουσες υποχρεώσεις του Δήμου εξοφλούνται κανονικά, ενώ οι οικονομικές του καταστάσεις είναι πλεονασματικές. Η κακή οικονομική κατάσταση ωστόσο, αναπόφευκτα μας ανάγκασε να πορευθούμε σε ένα στενό οικονομικό πλαίσιο.

2. Εκσυγχρονισμός Γραφείου Εξυπηρέτησης Δημοτών (ΓΕΔ)

Το ΓΕΔ αναδιοργανώθηκε και ενισχύθηκε με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών. Υπό την καθοδήγηση του ΓΕΔ, λειτουργεί Ομάδα Άμεσης Εξυπηρέτησης Δημοτών (ΟΑΕΔ). Κύρια αρμοδιότητά της είναι η άμεση επίλυση έκτακτων και άλλων περιστατικών, μέσα από την παροχή υπηρεσιών όπως η περισυλλογή νεκρών ζώων, το περιμάζευμα αδέσποτων σκύλων, η λήψη μέτρων ασφαλείας που αφορούν το οδικό δίκτυο, πτώσεις δέντρων, καθώς επίσης παρεμβάσεις σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

3. Ενίσχυση καθαριότητας και δημόσιας υγείας

 • Εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω»
 • Σύσταση ομάδας πρόληψης με στόχο την αποτροπή ανεξέλεγκτης ρίψης / τοποθέτησης ογκωδών απορριμμάτων, αλλά και τη λήψη νομικών μέτρων ενάντια σε όσους παρανομούν.
 • Ένταξη στα πράσινα σημεία άλλων δήμων της Λευκωσίας
 • Συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και χαρτιού.
 • Δημιουργία Σταθμών Ανακύκλωσης για ρούχα, υποδήματα και γυάλινες φιάλες.
 • Διοργάνωση Οικολογικού Φεστιβάλ.
 • Επαφές σε σχολικές μονάδες για ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

4. Αύξηση χώρων πρασίνου, άθλησης και ψυχαγωγίας

 • Στη Λακατάμια λειτουργούν σήμερα 29, νέα και ανακατασκευασμένα, πάρκα με παιδότοπους, πολλά με παιγνίδια προσβάσιμα σε ΑμεΑ, και εφτά γήπεδα καλαθόσφαιρας. Πρόσφατα, προστέθηκαν άλλοι τρεις παιδότοποι, κατασκευασμένοι βάσει σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
 • Σημαντικός αριθμός συνοικιακών παιδότοπων αναβαθμίστηκε, όπως των Αγ. Γεωργίου, Κεφαλληνίας και των Συν. Αγίου Μάμαντος και Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
 • Φυτεύτηκαν περισσότερα από 15,000 δέντρα εντός της επικράτειας του Δήμου.

5. Δημιουργία πίστας ποδηλάτων

6. Δημιουργία πάρκου τροχοπεδιλισμού (skate park)

7. Δημιουργία πάρκου σκύλων, επί του Γραμμικού Πάρκου Πεδιαίου, έκτασης 2,500 τετραγωνικών μέτρων, για σκοπούς ψυχαγωγίας των τετράποδων φίλων μας.

8. Ενίσχυση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων

Διοργανώθηκαν δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών, ο Μήνας Θεάτρου, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, ποιητικές και μουσικές βραδιές, οικολογικό φεστιβάλ, παιδικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές, λαογραφικό φεστιβάλ, διαλέξεις με θέματα ενδιαφέροντος αναλόγως επικαιρότητας, αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις όπως το Energy Run Λακατάμιας.

9. Συμμετοχή σε πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Ο Δήμος Λακατάμιας έλαβε, τα τελευταία χρόνια, δυναμικά μέρος σε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δικτύων, αγγίζοντας θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η βιωσιμότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και η εκπαίδευση, ενώ συμμετέχει και στο Δίκτυο Υγειών Πόλεων του ΠΟΥ. Εξασφαλίσαμε ακόμη, συμμετοχή στην Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης, στοχεύοντας σε χρηματοδότηση έργων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

10. Άλλα έργα υποδομής

 • Τοποθέτηση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων.
 • Εγκατάσταση Wi-Fi Hotspots σε 10 διαφορετικούς δημόσιους χώρους
 • Υλοποίηση βελτιωτικών έργων στο δίκτυο οχετών όμβριων υδάτων προς αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
 • Αναβάθμιση δρόμων, κυκλικών κόμβων και επαλείψεις δρόμων, μέσα από την εξασφάλιση κονδυλίων από το Υπ. Μεταφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πέντε συνεχόμενα χρόνια ο Δήμος βραβεύθηκε με την Πράσινη Σημαία, για τη σημασία που αποδίδει στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και την ενημέρωση του κοινού. Το 2023 απέσπασε το βραβείο Πράσινη Πόλη της Κύπρου για το «Οικολογικό Φεστιβάλ Λακατάμιας» στην κατηγορία «Πολιτισμός και Περιβάλλον».

Στη νέα εποχή που ανατέλλει, προχωράμε με όραμα, σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις. Με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μας βρίσκει πανέτοιμους και με πολύτιμες εμπειρίες, μα προπαντός με όραμα και σχέδιο για να την εφαρμόσουμε στο πλαίσιο του νέου Δήμου, σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους, πάντα για το καλώς νοούμενο συμφέρον των δημοτών και των τριών διαμερισμάτων Λακατάμιας, Τσερίου και Συν. Ανθούπολης. Κορυφαία προτεραιότητα είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και ίση μεταχείριση των δημοτών και των τριών διαμερισμάτων με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες όλων. Το πρόγραμμά μας εδώ: https://rb.gy/9ttsw1

*Φωτούλα Χατζήπαπα, Ανεξάρτητη υποψήφια Δήμαρχος Λακατάμιας, Τσερίου και Συνοικισμού Ανθούπολης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση