ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Ελλάδα ο Πατριάρχης Αντιοχείας

«Το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρίσκεται μέσα στη φωτιά του πολέμου»

ΚΥΠΕ

Χωρίς το χριστιανικό στοιχείο δεν υπάρχει το Λεβάντε, δεν υπάρχει η παραδοσιακή Μέση Ανατολή, η δε φυγή των χριστιανών από την περιοχή αυτή ενισχύει το φονταμενταλισμό και κάθε εξτρεμιστικό στοιχείο, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη Ι΄, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Το «μεγάλο θέμα», όπως το χαρακτήρισαν και οι δύο, είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και των χριστιανικών μνημείων. Και προς τούτο υπάρχει, όπως ειπώθηκε, «πολύ στενή συνεργασία» και στη Συρία και στο Λίβανο, όπου είναι ουσιαστικά η δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου.

«Το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρίσκεται μέσα στη φωτιά του πολέμου», είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ο ρόλος του, όπως και των άλλων ορθοδόξων Εκκλησιών στην ευρύτερη περιοχή,  «είναι καθοριστικός και αναλαμβάνουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες διεθνούς χαρακτήρα με επίκεντρο ακριβώς την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και των μνημείων».

Επίσης, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και πολιτικού και εκκλησιαστικού χαρακτήρα και το Υπουργείο Εξωτερικών, είπε ο κ. Βενιζέλος, θα αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες «οι οποίες θα συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων, τα οποία δεν πρέπει να υπάρχουν τη στιγμή αυτή ανοικτά».

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, ο Πατριάρχης της Μεγάλης Θεοπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Ιβηρίας και Μεσοποταμίας και πάσης Ανατολής κ. Ιωάννης Ι’, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, μετέβη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια. Όπως είπε, «το δράμα των χριστιανών είναι πολύ μεγάλο», και «οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες».

Απαντώντας, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε προσωπικά τον Κάρολο Παπούλια για τις δράσεις του, όπως είπε, και ιδιαίτερα για την τελευταία του επίσκεψη στη Συρία, στο Πατριαρχείο, στο Χαλέπι.

«Να είστε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα είναι εκεί παρούσα για να υπερασπίσει όλους τους Χριστιανούς και για να καταδεικνύει πάντοτε ότι η Ελλάδα δεν ξεχνάει αυτό που πρέπει να κάνει για τους ορθόδοξους χριστιανούς της περιοχής σας», αποκρίθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και εκθείασε ταυτόχρονα το έργο της εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το «πολύ σημαντικό έργο σε μια περίοδο που χειμάζεται ο ελληνικός λαός από την κρίση».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ