ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνεργασία με Ουάσιγκτον κατά τζιχαντιστών

Kathimerini.gr


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ενίσχυση της «άριστης συνεργασίας» της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την κοινή επιδίωξη της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου συζήτησε σε σειρά επαφών που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασ. Κικίλιας. Κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού ομολόγου του, γενικού εισαγγελέα Ερικ Χόλντερ, ο κ. Κικίλιας είχε συναντήσεις με την ηγεσία των Υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών, αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και στελέχη του υπ. Εξωτερικών.

Στο πάγιο ενδιαφέρον των Αμερικανών για την καταπολέμηση της εσωτερικής τρομοκρατίας, ο Ελληνας υπουργός έλαβε τα εύσημα του κ. Χόλντερ για τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη και την αποτροπή ενός σοβαρού τρομοκρατικού κτυπήματος. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο ομόλογός του «εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα στο θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας». Ο κ. Χόλντερ τόνισε επίσης τη βούληση «να συνεργαστούμε και στις νέες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι το έγκλημα στο Διαδίκτυο και το θέμα των τζιχαντιστών».

Ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Τζον Μπρέναν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνώρισε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή και δεσμεύθηκε να της παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Στη συνάντησή του με τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο τελευταίος σχολίασε θετικά τις επιτυχίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Θέματα τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης συζήτησε με τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) αντιστράτηγο Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών και τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή της.

Στις επαφές του, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα που παραμένει «πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή έναντι όλων των άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου». Παράλληλα, ζήτησε ενίσχυση της συνεργασίας και βοήθεια σε όλα τα επίπεδα, καθώς, όπως τόνισε, η χώρα εξέρχεται από μια βαθιά ύφεση και κάνει μεγάλη προσπάθεια να ελέγξει τις ροές των μεταναστών. Αυτά περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας, τεχνογνωσίας, αλλά και την υλικοτεχνική στήριξη.

Σε αυτή τη συγκυρία, το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που απασχολεί τους Αμερικανούς είναι το ζήτημα των ξένων τζιχαντιστών και ο έλεγχος των κινήσεών τους από και προς τη Συρία. Θεωρούν ότι ο βομβαρδισμός του Κομπάνι προκαλεί πλήγμα στο «Ισλαμικό Κράτος», αλλά δημιουργεί επίσης κίνητρα διασποράς του στη γύρω περιοχή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ