ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μεγάλη γιορτή των Κύπριων παραγωγών

Απονεμήθηκαν τα πρώτα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος σε παραγωγούς, μεταποιητές εμπόρους

Η εφημερίδα «Η Καθημερινή» και το περιοδικό μαγειρικής «Γαστρονόμος» διοργάνωσαν τα πρώτα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος με την ευγενή στήριξη της Τράπεζας Κύπρου και χορηγό πολιτισμού τον ΟΠΑΠ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στις 7:30 μ.μ. στις παλιές αποθήκες Τρακασόλ στη Μαρίνα Λεμεσού, οι οποίες ανακαινίστηκαν πρόσφατα και μεταμορφώθηκαν σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, πραγματικό στολίδι για την πόλη της Λεμεσού.

Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η δημοσιογράφος Έλενα Αποστόλου, η οποία καλωσόρισε τους καλεσμένους και μας εισήγαγε στη φιλοσοφία των βραβείων με ένα πρώτο βίντεο που παρουσίαζε την πιο σημαντική φάση των βραβείων, εκείνη της τυφλής γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στη Λεμεσό.

Ο χώρος της βράβευσης διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να συνάδει με τη φιλοσοφία και το ύφος της τελετής βράβευσης. Μουσικές από βιολί και λαούτο καλωσόριζαν τους καλεσμένους οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν παλιές φωτογραφίες με θέμα την κυπριακή ύπαιθρο του χθες προερχόμενες από συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.

Τα βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος είναι ένας θεσμός που πραγματοποιείται τα τελευταία επτά χρόνια στην Ελλάδα από την «Καθημερινή» και τον «Γαστρονόμο» Ελλάδας. Ακολουθώντας την επιτυχημένη πορεία τους στην Ελλάδα η «Καθημερινή» και ο «Γαστρονόμος» Κύπρου έφεραν τα βραβεία και στη χώρα μας. Η φιλοσοφία αυτής της βράβευσης περιστρέφεται γύρω από την ποιότητα, τη γεύση και την καταλληλότητα των προϊόντων, σε άμεση συνάρτηση με την εμπορία, τη μεταποίηση, την κατανάλωση, τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον ίδιο τον καταναλωτή.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους της βραδιάς, ο διευθυντής της Καθημερινής κ. Αντρέας Παράσχος, αναφέρθηκε σε αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία αλλά και στη σοφία που μας κληροδότησαν οι γιαγιάδες μας ως σεφ και οι παππούδες μας ως παραγωγοί. Ένα στοιχείο το οποίο προσπαθεί να διατηρήσει και να διαδώσει σήμερα το περιοδικό «Γαστρονόμος» μέσα από τις σελίδες του αλλά πλέον και διά μέσου των βραβείων ποιότητας.

Εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου, χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Χάρης Πουαγκαρέ, διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου. Ακολούθως, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ενέργειας & Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση εξήρε τη σημασία της ντόπιας παραγωγής και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσής της με το κράτος αρωγό της.

Επιθυμία όλων των συντελεστών των Βραβείων Ποιότητας είναι να καταστούν θεσμός και στην Κύπρο, ώστε η χώρα μας, επιστρέφοντας στις ρίζες της με σωστό προγραμματισμό, να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης με τρόπο ορθολογικό. Έτσι, με αυτό το όραμα, η ποιότητα των προϊόντων που παράγει ο Κύπριος παραγωγός, θα τύχει αναγνώρισης και σεβασμού από όλους μας.

Καλύπτοντας όλο το φάσμα της παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης, δόθηκαν έξι βραβεία στις κατηγορίες των Εξαγωγών, του Γαλακτοκομικού προϊόντος, του Ποτού, της Ετικέτας και Συσκευασίας, της Αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής, καθώς και ένα έβδομο τιμητικό βραβείο για το έργο ζωής ενός σημαντικού ανθρώπου των τομέων που πρεσβεύουν τα βραβεία, του κ. Νίκου Καλλή.

Οι νικητές σε κάθε μία από τις επτά κατηγορίες, προέκυψαν μέσα από την βαθμολογία της κριτικής επιτροπής, η οποία μέσω της διαδικασίας της τυφλής γευσιγνωσίας ανέδειξε τους νικητές κάθε κατηγορίας. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι επτά άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο και τους σχετικούς με τα βραβεία τομείς.

Πρόκειται για τη συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Αθηνά Λοϊζίδου, τον σεφ Χρίστο Χριστοδούλου, τον υπεύθυνο Έκδοσης του Γαστρονόμου Κύπρου Μιχάλη Χριστοδούλου, τον λέκτορα του τμήματος γεωπονικών επιστημών, βιοτεχνολογίας και επιστήμης τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Φώτη Παπαδήμα, τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια, τη δημοσιογράφο γεύσης Ντένη Καλλιβωκά και τη δημοσιογράφο Καλλιόπη Πατέρα, υπεύθυνη των βραβείων του Γαστρονόμου στην Ελλάδα.

Μετά το πέρας της τελετής βράβευσης οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν εκλεκτά πιάτα και εδέσματα που έφτιαξαν ειδικά για την τελετή οι Κύπριοι σεφ Χρίστος Χριστοδούλου και Χριστόφορος Πέσκιας, ο οποίος ήρθε από την Ελλάδα ειδικά για τη βραδιά και η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Αθηνά Λοϊζίδου.

Οι καλεσμένοι γνώρισαν από κοντά τα νικητήρια προϊόντα και παραγωγούς και γεύτηκαν 21 διαφορετικά κυπριακά ποτά και κρασιά που παραχώρησαν ειδικά για την τελετή Κύπριοι οινοπαραγωγοί και παραγωγοί από την γκάμα των προϊόντων τους.

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Νίκος Καλλής

Ο άνθρωπος πίσω από την κουμανταρία
Ο «Γαστρονόμος» τίμησε τον άνθρωπο που διέσωσε την παραδοσιακή συνταγή του κρασιού της Κύπρου, ο οποίος με δικές του ενέργειες συνέβαλε στη νομοθετική ρύθμιση της παραγωγής της. Αν και γεννήθηκε στην Αμμόχωστο εντούτοις ρίζωσε στη Ζωοπηγή, πρωτεύουσα των 14 Κουμανταροχωρίων της Λεμεσού.

Από τα φοιτητικά του χρόνια και τις σπουδές του η κουμανταρία αποτελούσε τη μεγάλη του αγάπη και εκπόνησε με θέμα αυτή διδακτορική διατριβή. Μετά από την τουρκική εισβολή, η ιδέα της επιστροφής στη γενέτειρά του απομακρύνθηκε και έτσι ρίζωσε στα χωριά της κουμανταρίας, έγινε κοινοτάρχης Ζωοπηγής –αξίωμα που διατηρεί τα τελευταία 25 χρόνια, πρόεδρος του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων και ακόμη πρόεδρος της οινοποιητικής της κοινότητας.

Με δική του πρωτοβουλία επετεύχθη η συνένωση των 14 Κουμανταροχωρίων Λεμεσού, με την ίδρυση της Συνεργατικής Εταιρείας της Ομάδας Παραγωγών Κουμανταρίας το 2010. Ο συνεταιρισμός βάσει νομοθεσίας αναλαμβάνει το πρώτο στάδιο της οινοποίησης κουμανταρίας. Έτσι, όλοι οι παραγωγοί κουμανταρίας είναι υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν το πρώτο στάδιο οινοποίησης από τις 14 κοινότητες.

Η ενέργειά αυτή συνέβαλε σημαντικά στη διατήρηση της παραδοσιακής συνταγής της κουμανταρίας, στη διάσωση του προϊόντος με ονομασία προέλευσης, στη βελτίωση της ποιότητας αλλά και ελέγχου της τιμής. Όνειρο ζωής του ήταν η δημιουργία ενός Μουσείου Κουμανταρίας, το οποίο πρόσφατα έγινε πραγματικότητα και το κρασί της Κύπρου απέκτησε το δικό του σπίτι.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
Φούρνοι «Το προζύμι», παστόπιτα/ταχινόπιτα

Γεύσεις από την παράδοση
Το 1997 έκανε την εμφάνισή του στην κοινότητα της Ξυλοφάγου ο φούρνος «Το προζύμι». Μία οικογενειακή επιχείρηση με ξεχωριστά προϊόντα. Όραμα του ιδιοκτήτη Τηλέμαχου Γεωργίου ήταν η παρασκευή ποιοτικών προϊόντων. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τα προϊόντα κέρδισαν το στοίχημα και η φήμη τους ξεπέρασε τα σύνορα της Ξυλοφάγου.

Πέραν του ψωμιού και των υπολοίπων προϊόντων η ταχινόπιτα και η παστόπιτα ήταν τα αρτοποιήματα του φούρνου που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα. «Το μυστικό στην ταχινόπιτα βρίσκεται στην ποσότητα από το ταχίνι», αναφέρει ο ιδιοκτήτης του φούρνου.

Η παστόπιτα, όμως, ήταν εκείνη που ξεχώρισε, πρώτον διότι ήταν ένα άγνωστο προϊόν στο ευρύτερο κοινό και δεύτερον ιδιαίτερα εύγεστο. Ο τύπος αυτού του προϊόντος προέρχεται από τα Κοκκινοχώρια και αποτελεί μία πατροπαράδοτη συνταγή των γιαγιάδων και στην Ξυλοφάγου.

Η νοστιμιά των προϊόντων του φούρνου «Το προζύμι» και η προτίμηση τόσο από ντόπιους όσο και από τους εκτός κοινότητας καταναλωτές συνέβαλε στην ανάπτυξη της επιχείρησης και την επέκτασή της σήμερα στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας με επτά καταστήματα αποδεικνύοντας ότι η έμφαση στην ποιότητα μπορεί να φέρει την ανάπτυξη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Φοινιώτικο λουκούμι

 
Μία γλυκιά ιστορία 84 ετών
Το 1930 ο Φυλακτής Πηλαβάκης φέρνει από την Αίγυπτο στο Φοινί της επαρχίας Λεμεσού μία ξεχωριστή συνταγή παρασκευής λουκουμιού με άρωμα περγαμόντο. Το γλυκό αυτό έδεσμα κερδίζει την προτίμηση των κατοίκων της κοινότητας και γίνεται κομμάτι του γαστρονομικού χάρτη του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Έτσι, το λουκούμι του Φυλακτή Πηλαβάκη πολύ σύντομα γίνεται γνωστό σε όλη την Κύπρο με τον προσδιορισμό φοινιώτικο. Ο γιος του Φυλακτή Πηλαβάκη, Δημήτρης, μερικά χρόνια μετά αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης και μέχρι τον θάνατό του το 2002 ασχολείται με την παραγωγή του φοινιώτικου λουκουμιού.

Για πέντε χρόνια, η παραγωγή του λουκουμιού σταματά στο Φοινί και το δημοφιλές έδεσμα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Το 2007, όμως, η Ουρανία Πίσσουρου, ανιψιά του Δημήτρη Πηλαβάκη αποφασίζει να δώσει συνέχεια σε αυτή τη γλυκιά ιστορία. Έτσι, με την συμβολή των διαρθρωτικών προγραμμάτων της Ε.Ε. καταφέρνει να επαναλειτουργήσει τη βιοτεχνία, παρασκευάζοντας ξανά το φοινιώτικο λουκούμι περγαμόντου.

Σήμερα, το λουκούμι που ξεχωρίζει με τη γεύση, το άρωμα και την ποιότητά του αποτελεί κύριο τοπικό προϊόν της κοινότητας και πόλο έλξης τουριστών και εγχώριων επισκεπτών.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Εταιρεία Alion Vegetables and fruits Co. Ltd
 
Αρωματικά με διεθνή καριέρα
To 1990, δύο ξαδέρφια, ο Θεόδωρος Ζαβός και ο Παναγιώτης Παπαλοΐζου, προερχόμενοι από οικογένειες αγροτών, άρχισαν τη λειτουργία μιας οικογενειακής επιχείρησης εστιάζοντας κυρίως στην παραγωγή, συσκευασία και εξαγωγή φρέσκων λαχανικών, βοτάνων και φρούτων.

Σήμερα, η Alion με πάνω από 200 εργαζομένους έχει εδραιωθεί στην εγχώρια αγορά παρουσιάζοντας μία εντυπωσιακή πορεία στον τομέα των εξαγωγών. Η δραστηριότητα των εξαγωγών επεκτείνεται σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, σε πολλές αραβικές, στη Ρωσία και τη Σιγκαπούρη.

Η εταιρεία εξάγει ετησίως πάνω από 3.000 τόνους αρωματικά λαχανικά, όπως κόλιαντρο, βασιλικό, θυμάρι, δυόσμο, ρίγανη, μαϊντανό, σπανάκι και άλλα σπανιότερα που παράγονται στην Κύπρο από την εταιρεία και αποστέλλονται αεροπορικώς στο εξωτερικό.

Το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας μας βραβεύει τα τελευταία χρόνια την εταιρεία Alion για τη δραστηριοποίησή της στον τομέα των εξαγωγών. Η αγάπη και επιμονή τους, όπως πιστεύουν τα δύο ξαδέλφια, είναι τα κύρια εφόδια που τους οδήγησαν στην μεγάλη τους επιτυχία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΙΚΕΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
Κουμανταρία Άης Αμπέλης

 
Η Κύπρος σε ένα μπουκάλι 
Ένας από τους κύριους στόχους των Βραβείων Ποιότητας Γαστρονόμος είναι ο εκσυγχρονισμός της εικόνας των κυπριακών προϊόντων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεσπίστηκε και το συγκεκριμένο βραβείο ετικέτας και συσκευασίας, ένας τομέας στον οποίο παρατηρούνται σχεδιαστικές και αισθητικές ελλείψεις.

Το βραβείο αυτό αποσκοπεί στην επαρκέστερη και πιο εμπορικά πρόσφορη προώθηση των προϊόντων μας. Το μπουκάλι του προϊόντος που βραβεύτηκε εμπερικλείει την κυπριακή μικροτεχνία συνδυασμένη καλλιτεχνικά με την αμπελοοινική παράδοση του τόπου, δημιουργώντας μία αισθητικά πρωτότυπη ετικέτα.

Το οινοποιείο παράγει 4.000 φιάλες κουμανταρίας η οποία παλαιώνεται στα 3,5 με 4 χρόνια ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή και παραγωγή η οποία διέπεται από σχετική νομοθεσία. Η ιδέα της εμφάνισης της Κουμανταρίας Άης Αμπέλης ανήκει στο ίδιο τον κ. Τρυπάτσα όσο και στη σχεδιάστρια Άρτεμη Ελευθεριάδου.

Ο κ. Γιώργος Τρυπάτσας, ιδιοκτήτης του Οινοποιείου Άης Αμπέλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο προϊόν ένεκα του ιστορικού του χαρακτήρα από τη μία και από την άλλη της γευστικής του ισχύς.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Εταιρεία παραδοσιακών προϊόντων «Δήμητρα»
 
Χαλούμι υψηλών προδιαγραφών
Η κ. Δήμητρα Θεμιστοκλέους μεγάλωσε και ανατράφηκε σε γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια μαθαίνοντας από μικρή την τέχνη της παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα χαλουμιού. Μεγαλωμένη στην ορεινή Πάφο γνώρισε από πρώτο χέρι την παρασκευή γνήσιων προϊόντων που τιμούν την κυπριακή παράδοση.

Σήμερα, η ίδια, φημίζεται για την ποιότητα των γαλακτοκομικών της προϊόντων σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου και Λεμεσού όπου βρίσκουμε τα προϊόντα της. Ψηλά στην ορεινή Πάφο, στην μικρή κοινότητα Στατός-Άγιος Φώτιος συναντούμε τη μικρή βιοτεχνική μονάδα των παραδοσιακών προϊόντων «Δήμητρα». Με γάλα από ζώα δικής της εκτροφής η κ. Δήμητρα φτιάχνει σήμερα τα δικά της τυποποιημένα προϊόντα.

Η κ. Δήμητρα φτιάχνει το εκλεκτό της χαλούμι, το οποίο ξεχωρίζει για το άρωμα και τη φυσική του γεύση τα τελευταία 25 χρόνια. Αλμυρό, μαλακό και μυρωδάτο το χαλούμι «Δήμητρα» αποτελεί ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό εκπρόσωπο του παραδοσιακού τυριού της Κύπρου που τιμά την ιστορία του δικού μας τυριού.

Το χαλούμι «Δήμητρα» είναι συνώνυμο της γνησιότητας και του ονόματος του λευκού τυριού της χώρας μας. Το βραβείο εκ μέρους της κ. Δήμητρας Θεμιστοκλέους παρέλαβε ο γιος της Χριστοφής Νέστορος.
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΤΟΥ
Κουμανταρία Κυπερούντας
 
Κρασί με άρωμα ιστορίας
Σήμερα στο Οινοποιείο Κυπερούντας παράγονται και ωριμάζουν οίνοι υψηλής ποιότητας με πολλά βραβεία και επιδόσεις σε Κύπρο και εξωτερικό. Μέσα σε 15 χρόνια παρουσίας, η συνύπαρξη της αγάπης για την παραγωγή οίνου, η υψηλή τεχνολογία που διαθέτει το οινοποιείο και οι γνώσεις του οινολόγου της εταιρίας Μηνά Μηνά, συνέβαλαν ώστε το Οινοποιείο Κυπερούντας να καθιερωθεί ως οινοποιείο ποιότητας με 300.000 φιάλες ετήσια παραγωγή.

Το καμάρι του οινοποιείου σήμερα είναι η κουμανταρία του, η οποία εξέπληξε με τα αρώματα και τη γεύση της την κριτική επιτροπή αποσπώντας πολύ υψηλή βαθμολογία κατά τη διαδικασία της γευσιγνωσίας.

Η εξαιρετικής ποιότητας κουμανταρία του οινοποιείου Κυπερούντας βγήκε στην κυπριακή αγορά το 2012, ακολουθώντας τα πρότυπα παρασκευής και την παραδοσιακή συνταγή του κυπριακού νάματος. Η κουμανταρία παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια στο κελάρι του οινοποιείου σε κατάλληλες θερμοκρασίες, αφού πραγματοποιηθεί το πρώτο στάδιο οινοποίησης στα Κουμανταροχώρια όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία που διέπει την παραγωγή κουμανταρίας στην Κύπρο.

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση