ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μοντέλο Κριμαίας για την Κύπρο προτείνει ο Έρογλου

Εναλλακτικό σενάριο για το Κυπριακό από τον κατοχικό ηγέτη

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη

Μιλώντας στην «Φωνή της Ρωσίας», ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου φέρνει στο προσκήνιο ένα εναλλακτικό σενάριο για το Κυπριακό. Για πρώτη φορά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προτείνει την εφαρμογή το μοντέλο της Κριμαίας στην Κύπρο.

«Η Βόρεια Κύπρος είναι ένα κράτος. Εδώ έχουμε κοινοβούλιο, δυνάμεις ασφαλείας και κοινοβουλευτικά όργανα», τονίζει ο κ. Έρογλου. Με αυτό τον τρόπο, ο Τουρκοκύπριος στέλνει στην Μόσχα το μήνυμα ότι στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου υπάρχει μια εναλλακτική «κρατική δομή».

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Έρογλου έθεσε επί τάπητος τις εξελίξεις στην Κριμαία. «Η διεθνής κοινή γνώμη ισχυρίζεται ότι η Κριμαία τελεί υπό καθεστώς κατοχής. Ωστόσο, στην Κριμαία πραγματοποιήθηκε ένα δημοψήφισμα», τονίζει ο κ. Έρογλου, ο οποίος προσθέτει: «Θα πρέπει να αναφέρουμε τις πραγματικότητες. Πραγματοποιήθηκε ένα δημοψήφισμα για την ένταξη της Κριμαίας στην Ρωσία. Ο λαός της Κριμαίας επέλεξε να ενωθεί με την Ρωσία. Με αυτό τον τρόπο άσκησε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης». Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Έρογλου συσχετίζει την περίπτωση της Κριμαίας με την Κύπρο. Ο ίδιος τονίζει: «Και εμείς οι Τουρκοκύπριοι έχουμε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης».
 

Ο κ. Έρογλου υπενθυμίζει στην ρωσική κοινή γνώμη ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες πλήττουν τα ρωσικά συμφέροντα. Κατά την άποψη του αυτή είναι μια ορθή απόφαση.
Αναλύοντας το «μοντέλο Κριμαίας», ο κ. Έρογλου ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά από την Μόσχα να προχωρήσει στην ανάπτυξη «επίσημων σχέσεων» με την ηγεσία του. «Ευχόμαστε ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις μαζί μας. Εφόσον έχουμε έναν δίκαιο αγώνα, η Ρωσία θα πρέπει να βρεθεί στο πλευρό μας».  Αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, Βλαδίμιρ Τζιρινόβσκι περί «αναγνώρισης της Βόρειας Κύπρου», ο κ. Έρογλου τονίζει ότι πρόκειται για μια «πολύ λογική πρόταση». «Σε περίπτωση που η Ρωσία μας αναγνωρίσει θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες», καταλήγει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

 Στα πλαίσια της συνέντευξης του, ο κ. Έρογλου δεν ξεχνά να τηρήσει τα προσχήματα τονίζοντας ότι η ηγεσία του παραμένει προσκολλημένη στην ομοσπονδιακή λύση.   Η νέα δήλωση του κ. Έρογλου φέρει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά, η τουρκοκυπριακή πλευρά δείχνει ότι παραδειγματίζεται από τις εξελίξεις στην Κριμαία. Επίσης, ύστερα από πολύ καιρό επαναφέρει στο προσκήνιο του αιτήματος περί διπλής αυτοδιάθεσης στην Κύπρο. Το συγκεκριμένο αίτημα ήρθε στο προσκήνιο του Κυπριακού στα τέλη της δεκαετίας 50΄, σε μια περίοδο που η τουρκική πλευρά είχε εστιασμένη την προσοχή της στο σχέδιο της διχοτόμησης του νησιού.

 

 

 

 


 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση