ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλη αποχή και νίκη Ρέντσι στις τοπικές εκλογές

Kathimerini.gr

AP

Πύρρειο νίκη στις τοπικές εκλογές της Κυριακής σε Καλαβρία και Εμίλια Ρομάνα κατήγαγε το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, εξαιτίας του ποσοστού-ρεκόρ αποχής των ψηφοφόρων από την κάλπη.

«Η προσέλευση ήταν κακή, τα αποτελέσματα καλά. Ενα ξεκάθαρο 2-0», έγραφε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Ρέντσι, αναφερόμενος στο δεύτερο κατά σειρά νικηφόρο του εκλογικό αποτέλεσμα, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Χαστούκι στο πρόσωπο του Ρέντσι η αποχή», τιτλοφορούσε χθες την πρώτη της σελίδα η Corriere della Sera, αναφορικά με το ποσοστό του 40% των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες. Η συμμετοχή στις προηγούμενες τοπικές εκλογές είχε φθάσει το 65% των εγγεγραμμένων.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η πολύ καλή εμφάνιση που πραγματοποίησε το ξενοφοβικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Λέγκας του Βορρά στην Εμίλια Ρομάνα.

Το κόμμα, που συνασπίστηκε στην περιοχή αυτή με τη «Φόρτσα Ιτάλια» του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, εξασφάλισε 20% των ψήφων.

Εχασε ποσοστό

Αποτυπώνοντας την υποχώρηση της επιρροής του μεταξύ του εκλογικού σώματος, το κόμμα «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του λαϊκιστή κωμικού Μπέπε Γκρίλο εξασφάλισε μόλις 13% των ψήφων στην Εμίλια Ρομάνα και 4,75% στην Καλαβρία.

Δυσχέρειες αντιμετωπίζει, όμως, ο δήμαρχος της Ρώμης και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ιγκνάσιο Μαρίνο, που δεν μοιάζει ικανός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι των ψηφοφόρων. Ο ειδικευμένος στις μεταμοσχεύσεις ήπατος χειρουργός Μαρίνο δεν πέτυχε να απαλλάξει τους συμπολίτες του από τα δεινά της κυκλοφοριακής συμφόρησης, από τη συσσώρευση απορριμμάτων και από τις ελλείψεις του δικτύου αποχέτευσης.

Στάθμευε παράνομα

Η πρώτη πρωτοβουλία του Μαρίνο, μετά την περυσινή εκλογή του, υπήρξε η πεζοδρόμηση της λεωφόρου δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα στο υπόλοιπο κέντρο της Αιώνιας Πόλης.

Την ώρα που ο Μαρίνο υπέγραφε τη μισητή αύξηση της τιμής της στάθμευσης για τα Ι.Χ., δημοσιογράφοι της τηλεόρασης κινηματογραφούσαν το δημαρχιακό κόκκινο Ι.Χ., μάρκας Panda, να βρίσκεται παράνομα σταθμευμένο σε πεζόδρομο του κέντρου.

Υστερα από την κατακραυγή που προκλήθηκε, ο Μαρίνο αποκάλυψε ότι χρωστάει περισσότερα από 1.000 ευρώ σε απλήρωτες κλήσεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση