ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπάιντεν: Οι διαδηλωτές δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος

Ο Αμερικανός πρόεδρος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τον αναβρασμό που επικρατεί σε μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας για τον πόλεμο στη Γάζα

Kathimerini.gr

Τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι οι πολίτες «έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά όχι το δικαίωμα να προκαλούν χάος».

Η δήλωση αυτή του Αμερικανού προέδρου γίνεται μερικές ώρες μετά τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) όταν η αστυνομία πραγματοποίησε επέμβαση στο campus για να διαλύσει καταυλισμό διαμαρτυρόμενων για τον πόλεμο στη Γάζα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν κατά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

«Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος όπου φιμώνουμε τους ανθρώπους και καταπνίγουμε τη διαφωνία. Ομως, ούτε είμαστε μια χώρα χωρίς νόμους. Είμαστε μια κοινωνία των πολιτών. Και η τάξη πρέπει να επικρατήσει», δήλωσε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις διαμαρτυρίες που χρησιμοποιούν «βίαιες μεθόδους». «Βανδαλισμοί, καταπατήσεις, σπάσιμο παραθύρων, κλείσιμο του πανεπιστημίου, αναγκαστική ακύρωση μαθημάτων […] τίποτα από αυτά δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις δεν τον έχουν οδηγήσει σε κάποια αναθεώρηση της πολιτικής της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να στείλει την Εθνοφρουρά για να τερματίσει τις διαμαρτυρίες, όπως πρότειναν ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί, ο Μπάιντεν απάντησε αρνητικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί αναβρασμός στα campus μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας, με φοιτητές να διαμαρτύρονται ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα και τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Οι διαδηλώσεις έχουν κλιμακωθεί και ορισμένες φορές έχουν οδηγήσει σε σοβαρά επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν μίλησε για τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στα πανεπιστήμια. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει πλέον την αυξανόμενη δυσαρέσκεια νέων ψηφοφόρων για σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο τεράστιος αριθμός νεκρών αμάχων από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποιούν τις εικόνες χάους από τα πανεπιστήμια για να κατηγορήσουν τον Μπάιντεν ότι είναι αδύναμος σε θέματα νόμου και τάξης.

Με πληροφορίες από Reuters, ΝΥΤ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση