ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άιντα: Οι δύο πλευρές να σκεφτούν τρόπους για να συνομιλήσουν

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκρπόσωπο, ο κ. Άιντα έδειξε κατανόηση στις θέσεις μας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διατηρώντας την αισιοδοξία του για άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στο Κυπριακό ένεκα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Άιντα, παραδέχθηκε απόψε ότι η προσπάθεια του να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν δημιούργησαν ενθουσιασμό σε καμία πλευρά.

Εκφράζοντας σεβασμό και κατανόηση, ο συνεργάτης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών παραδέχθηκε ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες για να συνομιλήσουν.

Ο κ. Άιντα μετά από συνάντηση που είχε με τον ΠτΔ στο Προεδρικό, πέραν από τις φιλοφρονητικές αναφορές έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική στιγμή καθώς όπως είπε τα πράγματα είτε θα βελτιωθούν είτε θα χειροτερέψουν σημαντικά.

Σε αυτό το σημείο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό εξέφρασε την άποψη ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι τους οποίους δεν προσδιόρισε συμφωνούν ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για γρήγορη επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ερωτηθείς ότι οι δύο πλευρές απορρίπτουν τη φόρμουλά του, πέραν από την αισιοδοξία που εξέφρασε για επάνοδο στις συνομιλίες, ο κ. Άιντα εξέφρασε αδυναμία να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα συμβεί αυτό.

Η επιχειρηματολογία Άιντα απορρήρθηκε από τη Λευκωσία
«Η απόφαση μας για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να ληφθεί εφόσον συνεχίζεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του ΠτΔ με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπάρθ Άιντα.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «αναπτύξαμε την επιχειρηματολογία μας γιατί η πρόταση του κ. Άιντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η απόφαση μας για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να υπάρξει εφόσον συνεχίζεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενόσω η Τουρκία δεν αναγνωρίζει εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπό το καθεστώς απειλών και εκφοβισμού δεν μπορεί να γίνει διάλογος και μόνο όταν η Τουρκία αποδείξει ότι εμπράκτως σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, άρα η πλευρά που ευθύνεται θα πρέπει να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες, ώστε να είναι εφικτό να επαναρχίσει ο διάλογος».

Ερωτηθείς αν η επιχειρηματολογία του Προέδρου έφτασε στο σημείο να τεθούν ξανά στο τραπέζι οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναπτύχθηκε μια πολύπλευρη επιχειρηματολογία από μέρους του Προέδρου και είναι σημαντικό να αναφέρω ότι υπήρξε κατανόηση από τον κ. Άιντα ένα γεγονός που οφείλω να σημειώσω».

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις που εκφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας»
Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές απειλές του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει «δηλώσεις που εκφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Ένα είναι το γεγονός: όλες οι χώρες της περιοχής βρίσκονται σε ένα διάλογο για να αναπτύξουν ενεργειακές και άλλες συμμαχίες, όλες οι χώρες εκτός μία. Και υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος γιατί αυτή η χώρα, η Τουρκία, δεν μπορεί να συμμετάσχει στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Άρα, αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την Τουρκία».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση