ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μουκουέγκε: Τo γυναικείο σώμα έγινε πεδίο μάχης

Ο νικητής το Βραβείου Ζαχάρωφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΚΥΠΕ

Ο βιασμός χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου στο Κογκό και το γυναικείο σώμα μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Αυτό ανέφερε ο γιατρός Ντένις Μουκουέγκε, φετινός νικητής το Βραβείου Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συγκινητικής ομιλίας του δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να σιωπήσει και ότι αφιερώνει το βραβείο αυτό στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Απευθυνόμενος προς τους Ευρωβουλευτές στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, ο γιατρός τους ευχαρίστησε. Το βραβείο αυτό, είπε, σημαίνει ότι θα περπατήσετε δίπλα μας στο δρόμο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα επέλθει η αλλαγή μέσω αυτών των θαρραλέων, αποφασισμένων γυναικών που αποτελούν πηγή έμπνευσης καθημερινά», τόνισε.

Είναι αλήθεια, είπε ο Ντένις Μουκουέγκε ότι δεν θα ήθελα να μιλώ γι αυτά τα εγκλήματα, αλλά πως μπορώ να σιωπήσω όταν τα πράγματα που έχω δει τα τελευταία 15 χρόνια δεν τα συνηθίζουν ούτε τα μάτια του χειρούργου.

«Σε κάθε βιασμένη γυναίκα, βλέπω τη γυναίκα μου. Σε κάθε βιασμένη μητέρα, βλέπω τη μητέρα μου. Σε κάθε βιασμένο κορίτσι, βλέπω τα παιδιά μου», είπε, θέτοντας το ερώτημα «πως μπορούμε να σιωπήσουμε»;

Ποιος άνθρωπος με συνείδηση θα σιωπούσε αν έβλεπε ένα κοριτσάκι έξι χρονών με κατεστραμμένο τον κόλπο της, διερωτήθηκε.

Μια υπόθεση βιασμού είναι σοβαρή, είπε. Στη χώρα μου, πρόσθεσε, έχουν βιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και χιλιάδες παιδιά γεννιούνται ως αποτέλεσμα βιασμού.

Ο Ντένις Μουκουέγκε ζήτησε και εργάζεται για να τραβηχθεί μια κόκκινη γραμμή ενάντια στη χρήση του βιασμού ως όπλο πολέμου. Πρέπει, είπε, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει σ` αυτούς που υπέφεραν να ξεπεράσουν το παρελθόν και να κοιτάξουν το μέλλον.

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες του, τους θύμισε ότι το Κογκό είναι μια χώρα πλούσια σε φυσικούς και ανθρώπινους πόρους. Αποτελεί δική μας ευθύνη, επεσήμανε, να δημιουργήσουμε κράτος δικαίου και νόμους προς όφελος όλων μας και όχι των λίγων.

Το βραβείο Ζαχάρωφ είναι σύμβολο της ελευθερίας της σκέψης, είπε, προσθέτοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης μας δίνουν το χέρι και μας λένε ότι θέλουν για μας την ελευθερία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την πρόοδο.

«Η χώρα μας είναι άρρωστη αλλά μαζί και με τους φίλους μας ανά το παγκόσμιο μπορούμε και θα την γιατρέψουμε», τόνισε.

Αφιερώσατε ολόκληρη τη ζωή σας στη μάχη για την ειρήνη, του είπε σε εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, εκφράζοντας τον θαυμασμό του εκ μέρους του ίδιου και των συναδέλφων του.

«Γίνατε ένας άνδρας χωρίς φόβο. Ένας άνδρας που φροντίζει τα πιο παραμελημένα θύματα», συνέχισε ο κ. Σουλτς, σημειώνοντας ότι ο βιασμός πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου.

«Πρέπει να κάνουμε πράξη τα λόγια μας», επεσήμανε , προσθέτοντας ότι η ατιμωρησία για βιασμό που έγινε ως μέρος σύρραξης πρέπει να τερματιστεί.

Όρθιοι χειροκρότησαν τον γιατρό από το Κογκό οι Ευρωβουλευτές ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που δάκρυσαν.  Κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα πλήθος συμπολιτών του, κυρίως γυναίκες, που παρακολουθούσαν την τελετή βράβευσης από το θεωρείο της Ολομέλειας τραγούδησαν και χόρεψαν για να τον τιμήσουν.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό επιστήμονα και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ. Ξεκίνησε να απονέμεται από το ΕΚ το Δεκέμβριο του 1988 σε άτομα ή οργανώσεις που αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Ισραήλ διέταξε σταδιακή εκκένωση της Ράφα. Για επικίνδυνη κλιμάκωση έκανε λόγο η Χαμάς, ενώ Αιγύπτιοι διαπραγματευτές ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ