ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα Κονσέρτο για την Κύπρο στο Λονδίνο

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων για η μνημόνευση των 40 ετών από την τουρκική εισβολή

ΚΥΠΕ

Ένα "Κονσέρτο για την Κύπρο", που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, ολοκλήρωσε τη σειρά εκδηλώσεων της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου για τη μνημόνευση των 40 ετών από την τουρκική εισβολή και την αρχή της κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Η συναυλία έδωσε στους θεατές που γέμισαν το Ελληνικό Κέντρο τη σπάνια ευκαιρία να θαυμάσουν σε μία βραδιά ορισμένους από τους πιο διαπρεπείς στη Βρετανία καλλιτέχνες κλασικής μουσικής κυπριακής καταγωγής, καθώς και μουσικούς φίλους της Κύπρου: τους σολίστες πιάνου και διευθυντές ορχήστρας Μάριο Παπαδόπουλο και Χριστόδουλο Γεωργιάδη, τη σοπράνο Κατερίνα Μηνά, τον Σουηδό τσελίστα και συνθέτη Ματς Λίντστρεμ, αλλά και τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στο Λονδίνο υπό τον πατέρα Ιωσήφ Παλιούρα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε έργα για πιάνο, ύμνους και συνθέσεις κατάλληλες για την περίσταση των Σοπέν, Βέρντι, Γεωργιάδη, Χάχαλη, Λίντστρεμ και Θεοδωράκη.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτης σημείωσε ότι η συναυλία δεν ήταν εορτασμός αλλά εκδήλωση μνήμης για τα 40χρονα της βάρβαρης εισβολής και βίαιης διαίρεσης του όμορφου νησιού της Κύπρου. "Έχει διοργανωθεί για να σημαδέψει την τραγωδία της συνεχιζόμενης διαίρεσης του νησιού και για να θυμίσει στον κόσμο ότι ο δίκαιος αγώνας για μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο συνεχίζεται", πρόσθεσε ο κ. Δρουσιώτης.

Όπως είπε, η εκδήλωση αποσκοπούσε επίσης στην επισήμανση της ανεκτίμητης συμβολής στον κυπριακό σκοπό της κυπριακής διασποράς, της οποίας η Ομοσπονδία, ιδρυθείσα μετά την εισβολή του 1974, είναι "ζωτική δύναμη και ζωηρό σύμβολο".

Ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο οποίος ανέλαβε να ευχαριστήσει τους μουσικούς με το πέρας της συναυλίας, χαρακτήρισε τη μουσική εμπειρία "μεγαλειώδη" και εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για όλους τους συμμετέχοντες.

Επίσης, ο κ. Ευρυβιάδης απέτισε ειδικό φόρο τιμής στους κατά σειρά Προέδρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Όμηρο Χαμπίμπη, Γιώργο Χριστοφίδη, Χάρη Σοφοκλείδη και Πήτερ Δρουσιώτη για την "ακλόνητη δέσμευση και αφοσίωσή τους".

 

 

 

 

 

 


 

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση