ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγγλία: Το παραμύθι των «Αγίων»

ο 2014 ήταν μία χρονιά που έφερε πολλές αλλαγές στη Σαουθάμπτον

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πηγή: 24sports.com.cy

Του Ανδρέα Οδυσσέως

Δύο ήταν τα ανέκδοτα του καλοκαιριού στη Πρέμιερ Λιγκ. Πώς θα αμυνθεί η Γιουνάιτεντ και ποιος αδερφός/οπαδός/φίλος από τις τοπικές pub θα καλύψει τα κενά της Σαουθάμπτον, μετά το «ξεπούλημα». Η ομάδα του λιμανιού ήταν μία από τις δύο (η άλλη ήταν η Τότεναμ) που έκλεισαν τη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο με θετικό πρόσημο – της τάξεως μάλιστα των 38 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ήταν και το μόνο θετικό για τους υποστηρικτές της, που είδαν πολλές παίκτες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η ομάδα όπως και τον προπονητή Μαουρίσιο Ποτσετίνο, να θυσιάζονται στον «βωμό του χρήματος».

Το γεγονός πως η ομάδα μέχρι την τελευταία στιγμή «έτρεχε» να κλείσει τρύπες, υπογράφοντας τις τελευταίες ώρες της μεταγραφικής περιόδου (1η Σεπτεμβρίου) δύο μάλιστα ποδοσφαιριστές, σίγουρα δεν βοήθησε να επανέρθει η αισιοδοξία, κάθε άλλο θα λέγαμε. 84 όμως μέρες και 9 αγωνιστικές μετά (είχαν ήδη διεξαχθεί οι τρεις πρώτες αγωνιστικές), η Σαουθάμπτον φιγούραρε στη 2η θέση, έξι βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Τσέλσι.

Εποχή Λίεμπερ
Το καλοκαίρι του 2009 η Σαουθάμπτον λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων πιάνει πάτο. Υποβιβάζεται στη Λιγκ 1 (γ΄ κατηγορία) για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, έξι χρόνια μετά που βρέθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και αγωνίστηκε στο Κύπελλο UEFA.

Εκείνο το καλοκαίρι ο Γερμανός Μάρκους Λίεμπερ αναλαμβάνει τις «τύχες» της, βάζοντας εκτελεστικό διευθυντή τον τραπεζίτη Νίκολα Κορτέζε. Μαζί αναδιοργανώνουν την ομάδα, τη βγάζουν από το οικονομικό τέλμα, η οποία στο τέλος της σεζόν θα πάρει το πρώτο της «ασημικό» μετά από 34 χρόνια, με την κατάκτηση του Football League Trophy (Κύπελλο γ΄- δ΄ κατηγορίας).

Τα χαμόγελα επιστρέφουν στο λιμάνι, ωστόσο ο αιφνίδιος θάνατος του Γερμανού ιδιοκτήτη τον Αύγουστο του 2010 φέρνει και πάλι κατήφεια και αβεβαιότητα για το μέλλον της. Ο Μάρκους είχε δύο επιθυμίες, ανάφερε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε τρεις μέρες (!) μετά τον χαμό του: Η ομάδα να ανέβει στη Πρέμιερ Λιγκ και να παίζει ανοικτό επιθετικό ποδόσφαιρο. Για όσους παρακολουθούν αγγλικό ποδόσφαιρο, ξέρουν καλά ότι οι επιθυμίες του πραγματοποιήθηκαν και με το παραπάνω.

Το τι ακολουθεί για το σύλλογο είναι λες και είναι βγαλμένο από τα καλύτερα ποδοσφαιρικά παραμύθια: Μέσα σε τρεις σεζόν (2010-2013) όχι μόνο καταφέρνει να ανέβει στην κορυφαία κατηγορία, αλλά να παραμείνει εκεί. Την επόμενη χρονιά (2013-14) κάνει μία αξιοθαύμαστη σεζόν, τερματίζοντας στην τιμητική για την ίδια 8η θέση, την ίδια που είχε το 2002-03 και πιο υψηλή για τον σύλλογο από τη δημιουργία της Πρέμιερ Λιγκ.

Όλα αλλάζουνε
Το 2014 ήταν μία χρονιά που έφερε πολλές αλλαγές στο κλαμπ. Αρχικά, τον Γενάρη αποχωρεί ο άνθρωπος που κατά πολλούς «ανέστησε» την ομάδα, ο Νίκολα Κορτέζε. Τη θέση του αναλαμβάνει ένας τύπος που δεν γεμίζει το μάτι, αφού είναι η πρώτη του φορά που εμπλέκεται σε επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα. Ο λόγος για τον Καναδογερμανό Ραλφ Κρούγκερ, που στο παρελθόν είχε παίξει και προπονήσει ομάδες στο διόλου σχετικό άθλημα, χόκεϊ επί χόρτου. Τον Μάιο ανακοινώνεται η μετακίνηση του Ποτσετίνο στην Τότεναμ μετά από 18 επιτυχημένους μήνες στο πηδάλιο της τεχνικής ηγεσίας.

Λίγο μετά ανακοινώνεται η αποχώρηση έξι ποδοσφαιριστών και η πώληση των Λάμπερτ, Λαλάνα, Λόβρεν (Λίβερπουλ), Σο (Μαν. Γιουνάιτεντ), Τσέιμπερς (Άρσεναλ). Η αποχώρηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεκατριών ποδοσφαιριστών φέρνει μουρμούρα στις τάξεις των «Αγίων». Ο Ρόναλντ Κούμαν που αναλαμβάνει μετά τον Ποτσετίνο, δεν έχει παίκτες να προπονήσει. Οι προβλέψεις ότι η ομάδα θα παλέψει για τη σωτηρία της πληθαίνουν, την ώρα που Ολλανδός τεχνικός και η ιδιοκτήτρια Καταρίνα Λίεμπερ προσπαθούν να σχεδιάσουν τη Σαουθάμπτον της νέας περιόδου. Η κατακραυγή φέρνει μέχρι και δημόσια τοποθέτηση ότι δεν θα υπάρξει άλλη αποχώρηση, παρότι ήταν σε συζητήσεις για τη μεταγραφή του Σνάιντερλιν στη Τότεναμ, εξέλιξη που δυσαρέστησε πολύ τον Γάλλο διεθνή που δεν έκρυψε την απογοήτευση του.

Αναπλήρωση
Με προσεκτικές κινήσεις, ο Κούμαν καλύπτει την καλοκαιρινή περίοδο τις ανάγκες της ομάδας, όπως τουλάχιστον δείχνει μέχρι τώρα. Φέρνει μαζί του από τη Φέγενορντ τον Γκραζιάνο Πελέ και αποκτά τον επίσης γνώριμο του Ντούσαν Τάντιτς, τον Σέιν Λονγκ, τον Φρέιζερ Φόρστερ, τον Φλορίν Γκαρντός, τον Σάντιο Μανέ. Παίρνει ως δανεικούς τους Ράιαν Μπέρτραντ και Τόμπι Αλντερβάιρελντ. Απ’ τους προαναφερθέντες μόνο οι Λονγκ και Μπέρτραντ αγωνίζονταν στην Αγγλία, με τον πρώτο να είναι η πιο ακριβή μεταγραφή για φέτος (15 εκατ. ευρώ). Συνολικά δαπανήθηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχυθεί η ομάδα, ενώ οι πωλήσεις έφθασαν «άγγιξαν» τα 113 εκατομμύρια ευρώ. Όλοι τους, είναι βασικές μονάδες στη φετινή προσπάθεια και η εμπιστοσύνη στην οικογένεια Λίεμπερ, επανέρχεται.

Στην επίσημη ιστοσελίδα των «Αγίων» κάτω από την ενότητα «Ιδιοκτησία» γράφει μόνο: «Τον απόλυτο έλεγχο της St Mary's Football Group (σ.σ. η εταιρεία που διαχειρίζεται τη Σαουθάμπτον) τον έχει η Καταρίνα Λίεμπερ», κάτι που επιβεβαιώνει ότι η κόρη του εκλιπόντα Μάρκους Λίεμπερ χειρίζεται αποκλειστικά όλα τα θέματα που αφορούν στο σύλλογο. Και ίσως να εξηγεί την αδυναμία των ανθρώπων στα γραφεία της ομάδας να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέσαμε και κάποια σχόλια που ζητήσαμε, μετά από επικοινωνία μαζί τους.

«Εργοστάσιο»
Παρά τις δύσκολες σεζόν σε όλους τους τομείς, στη μετά του 2005 εποχή, οι φίλοι της ομάδας πάντα είχαν κάποιον λόγο να χαμογελούν. Αυτός δεν ήταν άλλος από τα αστέρια που αναδύονταν μέσα από τα τμήματα υποδομής. Και δεν μιλάμε για οποιαδήποτε ονόματα. Πρώτο και καλύτερο αυτό για το οποίο, σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ, δόθηκε ποσό-ρεκόρ για χάρη του, όσο και αν αυτό δεν αρέσει στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο λόγος για τον Γκάρεθ Μπέιλ, που το 2007 πήρε μεταγραφή στην Τότεναμ. Είχε προηγηθεί η μεταγραφή του Τίο Γουόλκοτ στην Άρσεναλ, ενώ τον δρόμο προς το Emirates πήρε ο Τσάμπερλεϊν πέντε χρόνια μετά. Στη λίστα με τα γνωστά ονόματα που έφεραν χρήμα στα ταμεία είναι φυσικά και αυτά των Γουέν Μπριτζ, Κρις Μπέρντ και των πιο πρόσφατων Άνταμ Λαλάνα και Λουκ Σο. Αν εξαιρέσουμε τους τελευταίους δύο που έφυγαν το καλοκαίρι στο γενικότερο «ξεπούλημα», οι υπόλοιποι προαναφερθέντες πωλήθηκαν για ένα και κύριο λόγο: Την επιβίωση της ομάδας.

Στοίχημα
Μόνο απ’ τους αριθμούς αυτών που αποχώρησαν και που ήρθαν, είναι ξεκάθαρο ότι το Κούμαν έχει ένα μικρό ρόστερ στα χέρια του για να αντεπεξέλθει στο μαραθώνιο των Αγγλικών διοργανώσεων (38 αγωνιστικές, δύο διαφορετικούς θεσμούς Κυπέλλου) και θα εύχεται να μην του προκύψουν μακροχρόνιοι τραυματισμοί. Επιπλέον για να γίνει πραγματικότητα η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ, η ομάδα του θα πρέπει να κάνει αυτό, που δεν κατάφερε ούτε πέρσι (2013/14) να κάνει αλλά ούτε και φέτος, μέχρι τώρα τουλάχιστον: Να κερδίσει κάποιον εκ των μεγάλων.

Άλλα… 100
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα Αγγλικά ΜΜΕ, η Σαουθάμπτον το καλοκαίρι μπορεί να έχει τον ίδιο αριθμό εσόδων εάν επιθυμήσει να πουλήσει ξανά. Σνάιντερλιν, Τζέι Ροντρίγκες, Γουόρντ Πράους, Ναθάνιελ Κλάιν περιλαμβάνονται μέσα στη λίστα των παικτών που οι πιο μεγάλες ομάδες του νησιού μπορεί να κινηθούν να αποκτήσουν. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως οι προαναφερθέντες, είναι παίκτες που υπήρχαν στην ομάδα και παρέμειναν.

Το παζλ της φετινής Σαουθάμπτον*
Όνομα Από Ευρώ (εκατ.)
Ντούσαν Τάντιτς Τβέντε 13
Γρατσιάνο Πελέ Φέγενορντ 11,3
Φρέιζερ Φόρστερ Σέλτικ 12,6
Σέιν Λόνγκ Χαλ 15
Φλορίν Γκαρντός Στεάουα 7,5
Σάντιο Μανέ Σάλτσμπουργκ 12,6
Ράιαν Μπέρτραντ Τσέλσι δανεικός
Τόμπι Αλντερβάιρελντ Ατλέτικο δανεικός

* Οι αριθμοί από BBC και The Guardian

Τα μεγαλύτερα ποσά σε πωλήσεις
Όνομα Σε Ευρώ (εκατ.) Χρονιά
Λουκ Σο Μαν. Γιουνάιτεντ 39 2014
Άνταμ Λαλάνα Λίβερπουλ 31,5 2014
Ντέγιαν Λόβρεν Λίβερπουλ 25,2 2014
Καλούμ Τσέιμπερς Άρσεναλ 20,2 2014
Τσάμπερλεϊν Άρσεναλ 19 2011
Τίο Γουόλκοτ Άρσεναλ 15,7 2006
Γκάρεθ Μπέιλ Τότεναμ 12,6 2007
Γουέιν Μπριτζ Τσέλσι 8,8 2003

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση