ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς το ποδόσφαιρο συμβιβάστηκε με το Ραμαζάνι

The New York Times

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες, οι σύλλογοι, οι προπονητές και οι διαιτητές εξοικειώνονται πλέον με τον δύσκολο μήνα των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι, που για φέτος ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα. Τώρα είναι όμως που γίνονται γνωστά τα διάφορα κόλπα που μετέρχονταν όσοι έπαιζαν παλαιότερα σε επαγγελματικούς συλλόγους και ήθελαν να μην τρώνε και να μην πίνουν κάθε μέρα επί έναν μήνα, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Αναρίθμητοι παίκτες σε ευρωπαϊκές χώρες είτε έκρυβαν ότι νήστευαν για να μη χάσουν τη θέση τους στην ενδεκάδα είτε προσποιούνταν τους αρρώστους ή τους τραυματίες, ενώ η απόδοσή τους έπεφτε από τα συνήθη επίπεδα. Το πιο αστείο όμως ήταν πως προσπαθούσαν να τραφούν κρυφά κατά τη διάρκεια αγώνων, που συνεχίζονταν και μετά τη δύση του ήλιου.

Συχνά γινόταν κάποια συνεννόηση με συμπαίκτη να κάνει ότι τραυματίζεται για να διακοπεί το παιχνίδι και να τρέξει ο πιστός μουσουλμάνος στον πάγκο για νερό και κάποιο γρήγορο σνακ υψηλής ενέργειας, όπως οι χουρμάδες ή οι μπανάνες. Αλλοτε υπήρχε συνεννόηση με μέλος του τεχνικού τιμ στον πάγκο, που έδινε βιαστικά χουρμάδες ή χυμό σε κουτάκι στο χέρι μουσουλμάνου ποδοσφαιριστή στην πλάγια γραμμή, διαρκούντος του παιχνιδιού, κι άλλοτε έμπαιναν γιατρός και φυσιοθεραπευτής στον αγωνιστικό χώρο για κάποιον τραυματία, κουβαλώντας μαζί τους… τσαμπιά από μπανάνες.

Πλέον τα πράγματα άλλαξαν, άλλωστε τόσοι μουσουλμάνοι παίκτες πρώτης γραμμής έπρεπε να εισακουστούν από τους συλλόγους, που έχουν επενδύσει εκατομμύρια σ’ αυτούς. Τώρα οι διατροφολόγοι και οι γυμναστές των μεγάλων συλλόγων φροντίζουν, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν αρχίσει η δύσκολη αυτή νηστεία, για το κατάλληλο πρόγραμμα των μωαμεθανών ποδοσφαιριστών και προσαρμόζουν τις απαιτήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, ώστε να υπάρχει η χρυσή τομή ανάμεσα στη νηστεία και την απόδοση στο γήπεδο.

Σε Αγγλία, Γερμανία και Ολλανδία σημειώνονται πλέον και διαλείμματα αγώνων για ένα γρήγορο σνακ μόλις δύσει ο ήλιος, πράγμα όμως που απαγορεύεται στη Γαλλία βάσει της νομοθεσίας υπέρ της κοσμικότητας. Για τον λόγο αυτό μάλιστα αποχώρησε από την εθνική Νέων της Γαλλίας τον Μάρτιο ο Μαχαμαντού Ντιαβαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση