ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραβιάσεις των ΜΜΕ στην Κύπρο σχετικά με φόνο

Η υποθέση εξετάστηκαν από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

ΚΥΠΕ

Παραβιάσεις προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας διαπίστωσε η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, εξετάζοντας παράπονο της Επιτρόπου Κουρσουμπά αναφορικά με το χειρισμό της περίπτωσης ανήλικου που συνελήφθη στις 16 Νοεμβρίου από την Αστυνομία ως ύποπτος για το φόνου νέου, στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα πλείστα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα διαδικτυακά, επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης με αφορμή το νεαρό της ηλικίας του υπόπτου και του τρόπου διάπραξης του φόνου, ενώ το θέμα απαιτούσε σοβαρό και υπεύθυνο χειρισμό. «Ο τρόπος αυτός χειρισμού του θέματος δεν συνέβαλλε με κανένα τρόπο στο σοβαρό προβληματισμό για ανησυχητικά κοινωνικά φαινόμενα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο παράπονο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού δεν κατονομάζονται συγκεκριμένα ΜΜΕ, αλλά γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών ΜΜΕ, τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες που αποκάλυπταν το όνομα του νεαρού, την πόλη διαμονής, το ιστορικό των κατά καιρούς κατηγοριών οι οποίες του απαγγέλθηκαν από την Αστυνομία.

Επίσης, προσθέτει ότι παρέθεσαν παρατσούκλια με τα οποία ήταν γνωστός ο ανήλικος και στέγασαν τις ειδήσεις τους κάτω από βαρύγδουπους τίτλους, ενώ σύμφωνα με την Επίτροπο, τα δημοσιεύματα αυτά αποτελούσαν μονοδιάστατη και μεροληπτική παρουσίαση της υπόθεσης.

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που εξέτασε το θέμα σφαιρικά, αποφάνθηκε ότι η δημοσιοποίηση του ονόματος του νεαρού και η δημοσίευση φωτογραφιών του «συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση της πρακτικής που ακολουθούν τα ΜΜΕ να μην αποκαλύπτουν την ταυτότητα ατόμων που συλλαμβάνονται ως ύποπτα για εγκλήματα προτού τουλάχιστον οδηγηθούν σε δικαστήριο».

Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι «η σύλληψη ενός ανήλικου για φόνο αποτελεί από μόνη της εντυπωσιακό γεγονός που δεν χρειάζεται επίταση».

Θεωρεί τέλος ότι τα ΜΜΕ θα έπρεπε να λάβουν υπόψη ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων λεπτομερειών και φωτογραφιών του υπόπτου είναι δυνατό να οδηγήσει σε ηρωοποίησή του στα μάτια παιδιών και νεαρών και σε παραβατική συμπεριφορά από άλλους ανήλικους που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και είναι εύκολο να παρασυρθούν σε μίμηση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Media: Τελευταία Ενημέρωση