ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με τις ευχές Moody’s η εξαγορά CNP από Ελληνική

Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την κίνηση της Ελληνικής Τράπεζας για εξαγορά των δραστηριοτήτων της CNP Ασφαλιστικής σε Κύπρο και Ελλάδα

ΚΥΠΕ

Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την κίνηση της Ελληνικής Τράπεζας για εξαγορά των δραστηριοτήτων της CNP Ασφαλιστικής σε Κύπρο και Ελλάδα, καθώς αυτό θα την βοηθήσει να ενισχύσει το δίκτυο δραστηριοτήτων της και τις ροές εσόδων, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή της από το επιτοκιακό εισόδημα.

Όπως αναφέρει ο οίκος στο δελτίο «Πιστωτικές Προοπτικές», που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η συναλλαγή, για την οποία εκκρεμούν εποπτικές εγκρίσεις, εγκρίσεις από την Aρχή Προστασίας του Ανταγωνισμού, καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργασίας της CNP Assurances, θα καταστήσει τον όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας ως τον ηγέτη στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά.

Όπως αναφέρει ο Moody’s, το τίμημα για την εξαγορά των €182 εκατ. αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή εξαγοράς 1x ως προς τη λογιστική αξία της τράπεζας, με εκτιμώμενη κεφαλαιακή επίδραση περίπου 2,6 ποσοστιαίων μονάδων, με την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου να διαμορφώνεται στο ισχυρό προσαρμοσμένο δείκτη του 25,8% με την ολοκλήρωσης της εξαγοράς.

«Ωστόσο αναμένουμε ότι (το τίμημα της συναλλαγής) θα ανακτηθεί μέσω των παρακρατημένων κερδών, καθώς η κερδοφορία παραμένει ισχυρή και η τράπεζα για την ώρα δεν καταβάλλει μερίσματα», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι πιθανόν να περιλάβει και τους 330 υπαλλήλους της CΝP.

Σύμφωνα με τον οίκο, η CNP Cyprus είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός πάροχος στην Κύπρο με ένα συνδυασμένο μερίδιο 24% των ακαθάριστων εγχώριων συμβολαίων, πίσω από την θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, Eurolife Ltd, και ο μεγαλύτερος παροχέας στον γενικό κλάδο με 15%, το 2023, στη βάση των στοιχείων του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.

«Η δυνητική απόκτηση θα ενισχύσει τις ευρύτερες δραστηριότητες της Ελληνικής Τράπεζας με μερίδια 30% στον κλάδο ζωής και 23% στον κλάδο γενικών ασφαλειών, περιλαμβανομένων και των υπαρχουσών ασφαλιστικών εταιρειών της Ελληνικής, Hellenic Life και Παγκυπριακής (γενικού κλάδου)», αναφέρει ο Moody’s.

Επιπλέον, η συναλλαγή, εκτιμά, o Moody’s, θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση και την βιωσιμότητα της κερδοφορίας της Ελληνικής, καθώς θα ενισχύσει τα έσοδα από ασφαλιστικές δραστηριότητες, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή της από το καθαρό επιτοκιακό εισόδημα, που το 2023 αντιστοιχούσε στο 80% των συνολικών εσόδων, σε σύγκριση με 72% της Τράπεζας Κύπρου.

Ο οίκος εκτιμά τέλος ότι οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές δραστηριότητες, θα επιφέρουν εξοικονομήσεις από συνέργειες, ενώ επιπλέον θα δημιουργήσει ευκαιρίες διάθεσης προϊόντων καθώς θα αποκτήσει ένα μεγαλύτερο αριθμό πελατών (160.000), ενώ θα μπορεί να προσφέρει στους υφιστάμενους πελάτες της μια μεγαλύτερη γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων και προϊόντων wealth management.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση