ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Στενά περιθώρια σε μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας θα αντιμετώπισει μία δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» ύψους τουλάχιστον 28 δις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε εκτενής ανάλυση από την Αθήνα του απεσταλμένου του βρετανικού Channel 4 ο Πολ Μέισον, βλέπει στενά χρονικα΄περιθώρια για τακτοποίηση των χρηματοδοτικών εκκρεμοτήτων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο χρέος, ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 319 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τα δημοσιονομικά έτη 2015 και 2016 η Ελλάδα χρειάζεται να δανειστεί 22 δις ευρώ, όπως σημειώνεται.Τα στοιχεία αυτά δυσκολεύουν τα πράγματα για οποιαδήποτε επόμενη ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το «στοίχημα» του Α. Τσίπρα
Ο Μέισον παρατηρεί ότι οι πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείρηση του χρέους δημιουργεί βραχυπρόθεσμα προβλήματα. Σημειώνει ότι ενώ ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί «να ακυρώσει τη λιτότητα», να απεμπλακεί από τους όρους της διάσωσης και την ίδια ώρα να διαπραγματευθεί μία διαγραφή των χρεών προς την ΕΕ, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρακράτησης ποσού 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο διάσωσης που είναι προγραμματισμένο να δοθεί στην Ελλάδα εντός του 2015.Αναζητώντας παράλληλα 14 δις ευρώ για την επόμενη διετία.

Ο συντάκτης αναφέρει ότι η ακύρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα στερούσε από τη χώρα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2015-16, ποσό που προστίθεται στα 22 δισεκατομμύρια που πρέπει να δανειστεί η κυβέρνηση. Επίσης, ότι στα μέσα του 2015 εκπνέουν δάνεια ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επικαλούμενος στοιχεία από έκθεση της Bank of America Merill Lynch, ο συντάκτης αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας θα αντιμετώπιζε μία δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» ύψους τουλάχιστον 28 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησής του, χωρίς πιστωτές για να δανειστεί και με 17 δισ. αποπληρωμών μέσα στο ‘15.Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να διαπραγματευτεί επιτυχώς όλα τα παραπάνω εξαρτάται από τις διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων, σχολιάζει ο Πολ Μέισον.

Το χειρότερο σενάριο που προκύπτει για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την κατάσταση κατά τον Πολ Μέισον είναι να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα κρίση αποπληρωμής, ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, κοινωνική αναταραχή, φυγή κεφαλαίων και χρεοκοπία. Ένα καλό σενάριο θα ήταν η επίτευξη μίας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, αλλά ακόμα και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να βρει τους κατάλληλους ελιγμούς για τα χρέη που εκπνέουν το 2105, εν μέσω «μεγάλης κοινωνικής αναταραχής».

Guardian: Εναλλακτική πολιτική πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα ο αρθρογράφος της εφημερίδας Guardian Όουεν Τζόουνς, αναφέρει ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε ώθηση και σε άλλους σχηματισμούς κατά της λιτότητας στην ΕΕ, όπως το Podemow στην Ισπανία και το Die Linke Γερμανία. Αναφέρει ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η πτώση του ΠΑΣΟΚ θα όφειλε να εκληφθεί ως προειδοποίηση για τους Εργατικούς στη Βρετανία να στραφούν προς μία πραγματικά εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Το άγνωστο τετ α τετ με Κασσελάκη και η μέτρηση που δείχνει με ποιο σχηματισμό ταυτίζουν οι ψηφοφόροι τον πρώην πρωθυπουργό ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ