ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το τζούφιο DNA μας

Από τον Μάρτιο του 2013, οπότε μαζί με το περιβόητο «κούρεμα» της κυπριακής οικονομίας οι Ευρωπαίοι «μπαρμπέρηδες» μάς έκοψαν και τη μία καρωτίδα, ο κόσμος που έχασε το μαγαζί του, τη δουλειά του, το μισό του μισθό και βλέπει ότι πάει να χάσει και το σπίτι του, αγανακτεί.

Ωστόσο, δεν εξανίσταται. Ως Κύπριοι που είμαστε και που μας χαρακτηρίζει μια αναβλητικότητα και μια γαϊδουρινή υπομονή, δεν είναι ίδιον του DNA μας να αντιδρούμε ριζοσπαστικά. Κι έτσι παρόλο που βλέπουμε ότι εκείνοι που οφθαλμοφανώς εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και πλούτισαν σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου, δηλαδή τραπεζίτες, ελεγκτές, λογιστές, δικηγόροι και οι διαπλεκόμενοι με αυτούς πολιτικοί, όχι μόνο δεν έχουν βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης αλλά στην πλειοψηφία τους – πλην μερικών τραπεζιτών, συνεχίζουν το πάρτι της ρεμούλας.

Το χειρότερο είναι δε ότι κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται πως, πλείστοι εξ εκείνων, στους οποίους η κυβέρνηση ανέθεσε να βγάλουν τον κοσμάκη από τη μεγάλη οικονομική δυσπραγία κι επίσης να οδηγήσουν τους αυτουργούς του οικονομικού εγκλήματος ενώπιον της δικαιοσύνης, είτε είναι ερασιτέχνες, είτε ως διορισμένοι είναι άσχετοι, είτε είναι βαλτοί για να συνεχίσουν «το μεγάλο κόλπο» ώστε στο τέλος, όλο τον λογαριασμό, να τον πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης. Μιλώντας της προάλλες με νομική αυθεντία εξ Ελλάδος, αντιλήφθηκα ότι το μεγάλο πουλί που λέγεται Βγενόπουλος έχει πετάξει οριστικά καθώς εκκρεμούν τόσες πολλές ποινικές υποθέσεις εναντίον του στην Ελλάδα, που θα πάρει χρόνια μέχρι να δικαστούν ώστε να μπορεί η Κύπρος να αιτηθεί από το ελληνικό κράτος να τον στείλει για να δικαστεί εδώ.

Ρώτησα ποιος φταίει και η απάντηση που έλαβα ήταν: «Veritas odit moras», δηλαδή, «η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση» (Σενέκας, 4 μ.Χ-65 μ.Χ.). Τουτέστιν κάποιοι καθυστέρησαν και μάλιστα οικτρά! Αυτό έδωσε την ευκαιρία και τον χρόνο σε όλους εκείνους που θα έπρεπε να έχουν αχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, να χτίσουν άμυνες και να περιχαρακωθούν πίσω από οχυρά που δημιούργησαν γι’ αυτούς οι δικηγόροι τους, ευρισκόμενοι –οι πλείστοι– στην αλλοδαπή! Είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του 2013 μετά το «κούρεμα», δεν έχασε καιρό και το πρωί της 2ας Απριλίου 2013 διόρισε τριμελή –υπό τον Γεώργιο Πική– ερευνητική επιτροπή, διακηρύττοντας ότι, «τις συνέπειες της κρίσης, καλούνται τώρα να πληρώσουν οι πολίτες και δικαίως αξιώνουν τιμωρία των ενόχων» και πως αυτό, «είναι το ελάχιστο που τους οφείλει το κράτος». Πέρασαν έξι μήνες, με την επιτροπή Πική να κάνει τελικά μια οπή στο ύδωρ!

Μετά αποφασίστηκε αρμοδίως να αναλάβουν αστυνομικοί ανακριτές την έρευνα, η οποία, ωστόσο, χρειαζόταν και ειδικούς στο οικονομικό έγκλημα, που πήρε άλλο ένα χρόνο να εντοπισθούν και να κληθούν στην Κύπρο. Με τόση καθυστέρηση, σιγά μην έμεναν στοιχεία αλώβητα και μεγαλοκαρχαρίας στη λίμνη για να τον ψαρέψουν οι βουνήσιοι Κύπριοι και να τον κάτσουν στο σκαμνί! Πάει κι ο Βγενό, πάει και το περί δικαίου αίσθημα για την αποκατάσταση του οποίου δεσμεύθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά το κούρεμα, πάει κι ο ήλιος της δικαιοσύνης. Κι ετούτο τον λογαριασμό – όπως κι εκείνο του ΧΑΚ, θα τον πληρώσουμε οι μισθωτοί είλωτες όσο το DNA μας δεν επαναστατεί…
.