ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μ. Δαμιανού: Μέλημα του Υπ. Υγείας η ευημερία του πολίτη

ΚΥΠΕ

Η παροχή όλου του φάσματος των υπηρεσιών υγείας είναι υποχρέωση του κράτους απέναντι στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και στις οικογένειες τους, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανού, στον χαιρετισμό του σε φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), σημειώνοντας ότι μέλημά του η ευημερία του πολίτη.

Στον χαιρετισμό του, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Υπουργός Υγείας ευχήθηκε «κάθε επιτυχία» στο έργο του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, ο οποίος, όπως είπε, «διαχρονικά μέσα από τους ευγενείς στόχους που θέτει και τις δράσεις που αναλαμβάνει, έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο στα θέματα που αφορούν στον καρκίνο».

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε τη σημασία της υγείας ως έννοιας που δεν περιορίζεται μόνο στη φυσική ευεξία, «αλλά συνδέεται στενά και με την ψυχική και κοινωνική μας ευημερία». «Η αγάπη, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη αποτελούν βασικά στοιχεία μιας ισορροπημένης ζωής, ιδίως όταν αναφερόμαστε σε  συνανθρώπους μας που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου», πρόσθεσε.

«Είναι στο χέρι μας», ανέφερε, «να στηρίξουμε αυτούς που παλεύουν με αυτή την ασθένεια, και είμαι υπερήφανος που το Υπουργείο Υγείας συμβάλλει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια». Συγκεκριμένα, σημείωσε, το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές υγείας που στοχεύουν στην πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου». Ειδικότερα, πρόσθεσε. σε ό.τι αφορά το πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού έχει επεκταθεί ηλικιακά και καλύπτει γυναίκες από 45-74 ετών παγκύπρια.

Παράλληλα, ανέφερε, το Υπουργείο Υγείας τροχοδρομεί την ένταξη και άλλων πληθυσμιακών προγραμμάτων όπως η ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ εφαρμόζεται το προληπτικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων-HPV και στα δύο φύλα.

«Άλλη σημαντική προσπάθεια του Υπουργείου, είναι η ετοιμασία του πλαισίου νόμου παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους πάσχοντες ασθενείς», είπε ο Υπουργός Υγείας. Σημείωσε ότι προωθείται επίσης η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, όπως είπε, θα έχει την ευθύνη να προχωρήσει με την αξιολόγηση, τη διαπίστευση και την οργάνωση όλων των ογκολογικών υπηρεσιών, εστιάζοντας στους βασικούς πυλώνες δράσης της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης-αντιμετώπισης, της έρευνας όπως περιγράφονται στην Εθνική Στρατηγική Καρκίνου.

«Η παροχή όλου του φάσματος των υπηρεσιών υγείας  είναι υποχρέωση του κράτους απέναντι στους ασθενείς που πάσχουν με καρκίνο και στις οικογένειες τους», είπε ο κ. Δαμιανού, σημειώνοντας ότι η συνεισφορά του ΠΑΣΥΚΑΦ, «ιδιαίτερα μέσα από τα προγράμματα επανένταξης που προσφέρετε αλλά και με την συνεχή προσφορά υποστηρικτικής φροντίδας προς τους ασθενείς και τους οικείους τους συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλει το Υπουργείο Υγείας». Για τον λόγο αυτό, ανέφερε, το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το έργο του ΠΑΣΥΚΑΦ, τον στηρίζει, ενισχύοντας τον οικονομικά μέσω της χορηγίας που του καταβάλλει.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον ΠΑΣΥΚΑΦ για τη συνεισφορά του και την υποστήριξή του σε αυτήν την προσπάθεια, διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές του, «με κάθε δυνατό τρόπο». Κλείνοντας, ο κ. Δαμιανού, ανέφερε ότι άξονας του Υπουργείου του, παραμένει πάντοτε ο πολίτης και μέλημά του η ευημερία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση