ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δριμεία κριτική στον Πρόεδρο για το Κυπριακό

Με τα Ηνωμένα Έθνη και τον διεθνή παράγοντα τα βάζει ο ΔΗΣΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κριτική στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, ασκεί η αντιπολίτευση, με τα Ηνωμένα Έθνη και τον διεθνή παράγοντα τα βάζει το συγκυβερνών κόμμα.

ΔΗΣΥ: «Δύσκολη η κατάσταση στο Κυπριακό»
Ο ΔΗΣΥ χαρακτηρίζει δύσκολη την κατάσταση στο Κυπριακό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι τόσο η επιμονή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις διατυπώσεις του, όσο και η καθησυχαστική παρέμβαση από τρίτους παράγοντες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι η παραμονή του "Μπαρμπαρός" στο λιμάνι της Αμμοχώστου αντισταθμίζει την έκδοση Navtex, δεν αρκούν.
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη σύμφωνο γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων, έχει περιγράψει πότε μπορούν να αρχίσουν οι συνομιλίες. Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στις ενέργειες του προέδρου Αναστασιάδη στο Νταβός και του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους η προσπάθεια με ενότητα για να μπουν τα πράγματα σε διαφορετική τροχιά.
Επικρίσεις κατά της πολιτικής του προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Α. Κυπριανού: «Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από τον Πρόεδρο»
Μιλώντας στην εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε το Κυπριακό από τον Δημήτρη Χριστόφια με τη δική μας πλευρά να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στις διεθνείς πρωτοβουλίες.
"Δύο χρόνια μετά", πρόσθεσε, "δεν καταφέραμε να έχουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται και ενώ έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας είναι από χλιαρές ώς αρνητικές".
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ επεσήμανε οτι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις και να πορευτεί χωρίς να υποχωρεί σε θέματα αρχής και να οξύνει την ένταση.
"Χρειάζονται", τόνισε, "πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την απόσυρση της τουρκικής Navtex και την αποχώρηση του Μπαρμπαρός".


Σ. Φυττής: «Νέα εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ»
Ως νέα εισβολή, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής.
Ανέφερε ότι το "Μπαρμπαρός" παραβιάζει τα κυπριακά χωρικά ύδατα και η Navtex παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Φυττής είπε ότι, πέραν των πρωτοβουλιών από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και το Υπουργείο Εξωτερικών για το "Μπαρμπαρός", θα έπρεπε να καταβληθούν πολλές προσπάθειες προς τα Ηνωμένα Έθνη και να γίνει προσφυγή στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οικολόγοι: «Η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της»
Οι Οικολόγοι τονίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πιέσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επανέλθει στο τραπέζι του άκαρπου διαλόγου για το Κυπριακό, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και κυρίως την παραπλάνηση και τις υποσχέσεις.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει θέμα επανέναρξης των συνομιλιών αν δεν αρθεί η Navtex, ανεξάρτητα αν το "Μπαρμπαρός" διεξάγει ή όχι έρευνες.
"Η κυβέρνηση", τονίζουν οι Οικολόγοι, "οφείλει να ξεκαθαρίσει και δημόσια τη θέση της κατά τρόπο που δεν θα αφήνει καμία αμφιβολία".

Συμμαχία: «Η Κυβέρνηση δεν αλλάζει την πολιτική της»
Η Συμμαχία Πολιτών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη μονοδιάστατη πολιτική της και παραμένει προσκολλημένη στους Αγγλοαμερικανούς.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Αλέξανδρος Μιχαηλίδης ανέφερε πως το κόμμα έχει αναλάβει πρωτοβουλία για σειρά επαφών με τους διαπιστευμένους στην Κύπρο πρεσβευτές των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση