ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλέξης Τσίπρας νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Ο πρώτος αριστερός και νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στο Μέγαρο Μαξίμου ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, αφού έλαβε πρώτα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον  Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Τσίπρας, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον ενημέρωσε πως υπάρχει δεδηλωμένη μετά την στήριξη του κ. Καμμένου στη νέα κυβέρνηση.

Στις 17:00 ο Αλέξης Τσίπρας μετέβει στη Μαξίμου για εθιμοτυπικούς σκοπούς, όμως δεν έχει συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

Προηγούμενη ενημέρωση
Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε πριν από λίγο στον Αλέξη Τσίπρα ο Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Τσίπρας, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον ενημέρωσε πως «μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση. Υπάρχει λοιπόν η δεδηλωμένη, που απαιτεί το Σύνταγμα και ελπίζω ότι η υπάρχουσα πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει μεγαλύτερη».

Ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω». Οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες, όπως είπε ο κ. Τσίπρας αποχωρώντας από το γραφείο του ΠτΔ, γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να γίνει σήμερα η ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού, η οποία υπολογίζεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 16:00. Νωρίς το μεσημέρι, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον  Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για να τον ενημερώσει ότι δεν επιθυμεί θρησκευτική ορκωμοσία του ιδίου ως πρωθυπουργού.

Προηγούμενη ενημέρωση
Τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

"Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος. " Οι ΑΝΕΛ, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορκωμοσία και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης..."

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη στις 13:30 και στις 15:30 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να γίνει σήμερα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του σ’ ένα σχήμα στο οποίο θα συμμετείχε και το «Ποτάμι», το οποίο απαξίωσε πρόσφατα χαρακτηρίζοντάς το «κόμμα με σπόνσορα».

Μετά την ορκωμοσία αναμενεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού,  Σταύρο Θεοδωράκη, για να συζητησουν το ενδεχομένο στήριξης της κυβέρνησης από το Ποτάμι ή ακόμα και συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Στις 16:00 η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
Από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι «σήμερα, Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 16.00, θα ορκισθεί  ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας».

Με πολιτικό αντί για θρησκευτικό όρκο ο Τσίπρας
Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί εθιμοτυπικά τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 14:30, και αναμένεται να τον ενημερώσει πως δεν επιθυμεί μεν θρησκευτικό όρκο, αλλά θα ήθελε την παρουσία του προκαθήμενου της ελληνικής Εκκλησίας στην τελετή.

Ονόματα και υπουργεία «παίζουν» για την κυβέρνηση συνεργασίας

Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ήλθαν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση θα διαδραματίσει ο Γιάννης Δραγασάκης, πιθανότατα από την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του γενικού συντονιστή επί των οικονομικών, ενώ ενδέχεται να έχει το ρόλο του επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν, στο ότι,  υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, με αναπληρωτή, πιθανώς αρμόδιο για τα έσοδα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι ένα από τα υπερ-υπουργεία, καθώς αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Γιώργος Σταθάκης. Ρόλο αναμένεται να παίζει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Το δεύτερο νέο υπερ-υπουργείο θα είναι το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο θα υπαχθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό. Κύριος υποψήφιος για την ηγεσία του υπερ-υπουργείου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Δημήτρης Παδημούλης, το όνομα του οποίου ακουγόταν για αυτό το υπουργειο, διευκρίνισε με δηλώσεις του, οτι δεν επιθυμεί να μπει στην κυβέρνηση και, όπως είπε και στον κ. Τσίπρα, θεωρεί ότι από τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να είναι πιο χρήσιμος στην κυβέρνηση και τη χώρα.

Για το υπουργειο Εξωτερικών ακούγονται τα ονόματα της Νάντιας Βαλαβάνη, του Νίκου Κοτζιά, αλλά και του Κώστα Ήσυχου, ως υφυπουργού.

Στο υπουργείο Άμυνας ακούγεται το όνομα του Θοδωρή Δρίτσα και του Νίκου Τόσκα.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Παναγιωτη Νικολούδη,

Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Βούτση και του Θοδωρή Δρίτσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οκτώ διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν το αποτέλεσμα
Ποιοι εκλέγονται στις μεγάλες περιφέρειες
Ν.Δ.: Κριτική μετά την ήττα στις κάλπες
ΣΥΡΙΖΑ:«Κατάργηση Μνημονίου, αναδιάρθρωση χρέους, μεταρρυθμίσεις»
Κίνηση παραμονής από τον κ. Σαμαρά
Τσίπρας: «Παρελθόν η Τρόικα»
ΠΑΣΟΚ: Συνέδριο με θέμα την ηγεσία
Επανασυσπείρωση διαπιστώνει το ΚΚΕ
Πολιτικά ενεργός παραμένει ο κ. Φ. Κουβέλης
Στην αντιπολίτευση τοποθετείται το «Ποτάμι»
Υψηλά ποσοστά αποχής και φέτος
Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 6,3%

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπολίτευση 162 εδρών στη Βουλή.

Οι δυο άνδρες έχουν επικοινωνήσει αρκετές φορές από το βράδυ της Κυριακή, ειδικά αφότου έγινε φανερό πως η Κουμουνδούρου θα έμενε στις 149 έδρες, χάνοντας κατά δυο βουλευτές την ελάχιστη αυτοδυναμία.

Ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους στη Βουλή ότι πάμε για «κυβερνητική συνεργασία» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αργότερα, ο κ. Τσιπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Ποταμίου Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες θα έχει συνομιλίες και με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Το άγνωστο τετ α τετ με Κασσελάκη και η μέτρηση που δείχνει με ποιο σχηματισμό ταυτίζουν οι ψηφοφόροι τον πρώην πρωθυπουργό ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ