ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άιντα: Δύσκολη η επανέναρξη των συνομιλιών πριν τον Απρίλιο

Πλήρη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πιο ισορροπημένος στα συμπεράσματά του για τα αίτια της κρίσης σε ότι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, χωρίς παράλληλα να αποστασιοποιείται από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν, σύμφωνα με εκτίμηση διπλωματικής πηγής, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ 'Εσπεν Μπαρθ 'Ειντε, ο οποίος προέβη χθες σε μακρά ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ).

Φιλικά προς την Κύπρο μέλη του ΣΑ του έστειλαν εμμέσως μηνύματα ότι η έκθεση του ΓΓ ήταν ετεροβαρής, παραμένει ωστόσο άγνωστο πώς αυτά τα μηνύματα θα τα εκλάβουν ο κ. Άιντα και ο Μπαν Γκι-μουν, αλλά και οι ΗΠΑ και οι Βρετανοί στο ΣΑ, ενόψει και της υιοθέτησης του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο κ. Άιντα πάντως, μιλώντας στα μέλη του ΣΑ, εμφανίστηκε υποστηρικτής της προσέγγισης της σύντομης επανέναρξης των συνομιλιών, αν και δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως οι συνομιλίες μπορούν να ξαναρχίσουν πριν τον Απρίλιο.

Την Τετάρτη η υιοθέτηση του ψηφίσματος
Στο μεταξύ, λόγω της κακοκαιρίας, ακυρώθηκαν οι χθεσινές διαβουλεύσεις στο ΣΑ για το ψήφισμα και με δεδομένο ότι σήμερα για τον ίδιο λόγο θα παραμείνουν κλειστά τα Ηνωμένα Εθνη, αναμένεται η μετάθεση της προγραμματισμένης για την Τετάρτη συνεδρίασης του ΣΑ για την υιοθέτηση του ψηφίσματος.

Λόγω καιρού επισπεύστηκαν και έλαβαν χώρα χθες οι προγραμματισμένες για σήμερα συναντήσεις του κ. Έιντε με τους μονίμους αντιπροσώπους της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίαας.

«Είχαμε μια πολλή καλή συνομιλία με το ΣΑ που μας επιβεβαίωσε την σθεναρή αίσθηση που έχουμε ότι το ΣΑ στέκεται πράγματι δίπλα μας. Αυτό εκφράσθηκε από κάθε μέλος του ΣΑ και όλοι επαναβεβαίωσαν τη σημασία της ταχείας έναρξης των συνομιλιών και όλοι ενδιαφέρονται πώς το ίδιο το ΣΑ θα μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο για να εξέλθουμε από το παρόν αδιέξοδο. Αισθανθήκαμε πολύ ενθαρρυμένοι από τη συζήτηση που είχαμε», είπε ο κ. `Ειντε στις δηλώσεις του.

Στο ερώτημα για τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε πως «είχε αριθμό εκτενών διαβουλεύσεων με τον κ. Αναστασιάδη στο Νταβός" και πως τον προσκάλεσε "ακριβώς γιατί ήταν καλή ευκαιρία όχι μόνο για μας, αλλά επίσης γι’ αυτόν να συναντηθεί με άλλους συνομιλητές".

Επιβεβαίωσε και τη συνομιλία που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, λέγοντας πως διατηρεί στενή επαφή με τις δύο πλευρές.

«Είμαστε ακόμη σε αδιέξοδο»
«Αισθάνομαι πως είμαστε ακόμη σε αδιέξοδο και δεν έχω κάτι να μοιραστώ μαζί σας ότι (αυτό) θα τερματιστεί αύριο. Νιώθω ότι υπάρχει μία γνήσια βούληση και στις δύο πλευρές να βρουν τρόπο να εξέλθουν και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις. Γιατί πιστεύω και οι δύο άρχισαν να αισθάνονται ότι η παρούσα κρίση των υδρογονανθράκων τις πληγώνει αμοιβαίως», σημείωσε.

Ανέφερε πως νιώθει κάπως περισσότερο, αν και επιφυλακτικά, αισιόδοξος, γιατί η εμπειρία δείχνει πως όταν κι οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο που δεν ωφελεί καμία, τότε είναι η καλύτερη στιγμή να ψάξεις για τρόπους να βγεις από την κρίση».

Δεν θέλουν φρασεολογία που να κλιμακώνει την κατάσταση
Στο ερώτημα Αμερικανού δημοσιογράφου για την έντονη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη στην έκθεση του ΓΓ, η Ειδικής Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάιμ είπε ότι επιλέγεται φρασεολογία που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. «Δεν θέλουμε φρασεολογία η οποία θα κλιμακώσει περαιτέρω ή θα πολώσει την κατάσταση. Η έκθεση είναι εδώ, είχαμε μόλις την ευκαιρία να ενημερώσουμε περαιτέρω τα μέλη του ΣΑ., απαντώντας σε όλες τις πολλές ερωτήσεις που είχαν», ανέφερε.

Εξάλλου σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιός είναι υπεύθυνος για το αδιέξοδο, γιατί δεν λέει την αλήθεια και γιατί δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις «πραγματικές αιτίες» του σημερινού αδιεξόδου και σε παρατήρηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη ουδέποτε κάνουν λόγο για τουρκική κατοχή και πως «η Τουρκία κατέχει την Κύπρο, όπως θα ξέρετε», ο κ. Άιντα ανέφερε πως αυτό «το γνωρίζουμε».

Είπε πως πολλές φορές το ΣΑ έχει εκφραστεί για όλα τα θέματα στην Κύπρο και το ζητούμενο και η μεγαλύτερη επιθυμία είναι να υπάρξει επανένωση της Κύπρου μέσω διαπραγματεύσεων. «Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι ο τρόπος να ξεπεράσουμε την κατάσταση που και οι δύο πλευρές περιγράφουν ως απαράδεκτη. Είναι πολύ ισχυρή λέξη, αλλά είναι η λέξη που είπαν οι ηγέτες στην κοινή διακήρυξη…», ανέφερε.

Σημείωσε πως υπάρχει ευρεία συμφωνία στο ΣΑ για το πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, όμως, τόνισε, «δεν μπορεί να λυθεί με αλληλοκατηγορίες. Πιστεύω πως είναι πολλαπλώς πιο σημαντικό να εστιαστούμε στο ότι υπάρχει βούληση να συνομιλήσουν, να προχωρήσουν εμπρός κι σε αυτό δίδεται η έμφασή μας».

Σε υπενθύμιση της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μιλιέτ» και της δήλωσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε την κίνηση και τώρα είναι σειρά του κ. Ερογλου, ο κ. Έιντε είπε πως αν έχει κάτι αλλάξει, θα το ανακοινώσουν μόλις υλοποιηθεί.

Αναγνωρίζει τις κινήσεις Αναστασιάδη
Σε άλλη ερώτηση αν εμμένει στη δήλωση που έκανε στη «Μιλιέτ», συμπλήρωσε: «Αναγνωρίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε μία σημαντική προσαρμογή της ελληνοκυπριακής θέσης, ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να συζητηθούν στο τραπέζι. Πιστεύω είναι κάτι. Κάτι στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε από κοινού να οικοδομήσουμε περαιτέρω πάνω του».

Συμπλήρωσε πως αν το μεγαλύτερο ερώτημα είναι ποιός ο ένοχος και σε ποιόν να επιρριφθούν ευθύνες, μπροστά μας θα έχουμε μια μακρά κρίση.

«Αν αλλάξετε την ερώτηση στο πώς θα εξέλθουμε απ’ αυτό, η διαδικασία θα είναι ταχύτερη. Δεν είναι κάτι που το αποφασίζω εγώ αλλά μια εισήγηση», επεσήμανε.

Κατέληξε λέγοντας ότι το ΣΑ είναι ανήσυχο, ενδιαφέρεται και είναι δεσμευμένο σε λύση όπως αυτή κατοχυρώνεται στην κοινή διακήρυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ικανοποίηση Λευκωσίας από την ενημέρωση Άιντα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση