ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα για τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο

Νουθεσίες για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών

ΚΥΠΕ

Το Σ.Α. του ΟΗΕ υιοθέτησε πριν λίγο ομόφωνα το ψήφισμα 2197, με το οποίο ανανεώνεται ομόφωνα για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Τρεις χώρες έλαβαν το λόγο για να εξηγήσουν την ψήφο τους, εκ των οποίων η η Ρωσία επέκρινε την τακτική της Βρετανίας στη διαδικασία υιοθέτησης του ψηφίσματος, τονίζοντας ότι εξ εξ αιτίας της σπουδής που επέδειξε απέτυχε να συμπεριλάβει στο σχέδιο σημαντικά σημεία που ήθελε η πλειοψηφία των μελών.

Στην παρέμβασή του, ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος Vitaly Churkin, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στην επέκταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επισημαίνοντας ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη νήσο.

«Γι΄ αυτό το λόγο υπερψηφίσαμε το ψήφισμα που μόλις υιοθετήθηκε. Την ίδια στιγμή επιθυμούμε να σημειώσουμε ότι το έγγραφο περιέχει μια σειρά από ατέλειες, πρώτα και κύριο στην έλλειψη ετοιμότητας από τους συγγραφείς του σχεδίου να καλύψουν την πλειοψηφία του Συμβουλίου σε σχέση με το πρόβλημα της ανανέωσης των διακοινοτικών συνομιλιών».

Ο κ. Τσούρκιν τόνισε ότι η χώρα του «έχει σειρά σοβαρών θεμάτων με τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας των συγγραφέων (σσ: εννοεί τη Βρετανία ως συντάκτρια του προσχεδίου με τη λέξη penholders), συμπεριλαμβανομένων των διαβουλεύσεων για το προκαταρκτικό κείμενο και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Γι’ αυτό και το ψήφισμα χάθηκε».

Ο Ισπανός μόνιμος αντιπρόσωπος, Román Oyarzun, εκδήλωσε την ικανοποίηση της χώρας του για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις διαφορές στη διάρκεια των διαβουλεύσεων «ο κεντρικός στόχος του ψηφίσματος, η ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιτεύχθηκε».

Ο κ. Ογιαρζούν είπε πως η Ισπανία θα στηρίζει πάντα κάθε ανάληψη πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, εκφράζοντας τη σθεναρή υποστήριξη της χώρας του στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ, μέσω του ειδικού του συμβούλου, Έσπεν Μπαρθ Έιντε «και τις ανανεωμένες του προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας η οποία θα τερματίσει ένα πρόβλημα το οποίο έχει διαρκέσει πάρα πολύ και επηρεάζει ένα νησί το οποίο είναι τμήμα της Ε.Ε.».

Ο Γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των αγνοουμένων, επαναλαμβάνοντας τις αναφορές του ψηφίσματος ότι μετά από τόσα χρόνια μόλις το 50% έχει ανευρεθεί και το 70% εξ αυτών δεν έχει ταυτοποιηθεί. Εξέφρασε την επιθυμία να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και εξέφρασε επίσης λύπη για την κατάσταση, ενώ είπε ότι η Γαλλία είναι δεσμευμένη να δει τις εργασίες της ΔΕΑ να επιταχύνονται. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση