ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μομφή ΠτΔ για την στάση της ΕΕ στις τουρκικές προκλήσεις

Νέα εποχή στις Κύπρο - ρωσικές σχέσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ορόσημο χαρακτήρισε την επίσκεψη του στη Ρωσία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας τη βούληση και των δύο χωρών για εμβάθυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής συμφωνίας του πανεπιστημίου με το πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών, για θέματα ευρωπαϊκής Ενωσης και Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Τουρκία πρακτικά εισέβαλε εντός της κυπριακής ΑΟΖ και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επέβαλε οποιεσδήποτε κυρώσεις.

Αντίθετα, είπε, στην περίπτωση της Ρωσίας, χωρίς εισβολή και απλώς με κάποιες υποψίες για εμπλοκή της Μόσχας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλλει κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο κυπριακό κι επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει ρόλο να διαδραματίσει στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Πούτιν συζητήθηκε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είπε ακόμα ότι ο κύριος Πούτιν ζήτησε να ενημερωθεί για τις κινήσεις του Μπαρμπαρός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Λευκωσία θεωρεί σημαντικές όλες τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν και καλύπτουν τους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, της άμυνας και της ασφάλειας..

Για τη συμφωνία για ναυτική συνεργασία, η οποία προβλέπει ελλιμενισμό ρωσικών σκαφών σε κυπριακά λιμάνια, ο κύριος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι υπήρχε και στο παρελθόν και ότι τώρα έχει επικαιροποιηθεί και αναβαθμιστεί.

Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία για παραχώρηση αεροπορικής βάσης στη Ρωσία, ούτε και τέθηκε τέτοιο αίτημα από τη Μόσχα.

Οι Ρώσοι πιέζουν για μείωση των τιμών
Συγκρατημένη αισιοδοξία από τις επαφές που είχε στη Μόσχα για θέματα τουρισμού εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας στο Πρωϊνό Δρομολόγιο ο κύριος Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχει πίεση από την Ρωσία για μείωση των τιμών ώστε να εξισορροπηθεί η πτώση στο ρούβλι.

Η προοπτική σε ό,τι αφορά την ρωσική αγορά, για την φετινή χρονιά, είπε, θα ξεκαθαρίσει σε περίπου ένα με ενάμισυ μήνα.

Ο κύριος Λακκοτρύπης είπε ότι έγιναν επίσης προκαταρκτικές συζητήσεις για το ενδεχόμενο κοινού ανοίγματος νέων αγορών, είτε με απευθείας πτήσεις Κύπρου - Πεκίνου, είτε μέσω Μόσχας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση