ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Πονοκέφαλος» για το Μαξίμου ρευστότητα και εσωκομματικά

Τις δυσκολίες επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Kathimerini.gr

Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου του ταμειακού ελλείμματος και των εσωκομματικών αντιδράσεων σχετικά με τη συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Πέραν των «ρωγμών» που αναδείχτηκαν στην Κ.Ο. καθώς, στην άτυπη ψηφοφορία η συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αλλά τουλάχιστον πέντε βουλευτές δήλωσαν «κατά» και πολλοί περισσότεροι «λευκό», ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη στο Bloomberg ότι αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι πιστωτές. Μάλιστα όπως ανέφερε το αμερικανικό πρακτορείο η Ελλάδα υπολογίζει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Τις δυσκολίες επεσήμανε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ("Βήμα FM") και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακκελαρίδης.

«Προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι γνωστό, το γνωρίζαμε και εμείς και πριν αναλάβουμε, και το βλέπουμε τώρα και στην πράξη. Αυτή τη στιγμή, αυτό που έχει σημασία είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα ρευστότητας. Συζητάμε και νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο, στα ελληνικά ταμεία, αλλά σίγουρα αυτό είναι και ένα ζήτημα, το οποίο αφορά και τους εταίρους μας» δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Τράπεζα της Ελλάδος, απώλειες πάνω από 12 δισ. ευρώ παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο στις καταθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν τον Ιανουάριο στα 148 δισ. ευρω -το οποίο αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005- από 160,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αναφερόμενος σήμερα στο φαινόμενο αυτό επισήμανε ότι οι τράπεζες δέχονται πιέσεις στη ρευστότητά τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, το υπόλοιπο των καταθέσεων είναι σήμερα σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν από την εκδήλωση της κρίσης, ενώ οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος.

Κατόπιν της τελευταίας απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για αποκλεισμό από τις αποδεκτές εξασφαλίσεις των τίτλων που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο, η αξία των τίτλων στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών που είναι αποδεκτοί για χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει περιοριστεί σημαντικά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ