ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσπάθεια για ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου - Τσεχίας

Σε περαιτέρω σύσφιξη των κοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου-Τσεχίας συμφώνησαν Ομήρου - Stech

ΚΥΠΕ

Περιθώριο για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου - Τσεχίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Γερουσίας της χώρας Milan Stech, δηλώνοντας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενδυναμωθούν οι σχέσεις αυτές.

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πράγα, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του, ο κ. Stech είπε ότι η Κύπρος κατέχει σημαντική γεωστρατηγική θέση σε μια περιοχή που ταλανίζεται από οικονομική και πολιτική κρίση και καλείται να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο.

Ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχίας παρατήρησε ότι με τον Πρόεδρο της Βουλής συναντήθηκαν αρκετές φορές στα ευρωπαϊκά θεσμικά κοινοβουλευτικά όργανα, ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπήρξε περιθώριο για ανταλλαγή απόψεων σε διμερές επίπεδο.

Ο Milan Stech ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για το θεσμικό ρόλο της Γερουσίας και καταλήγοντας εξέφρασε την άποψη ότι οι κοινοβουλευτικές σχέσεις με όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών – μελών της ΕΕ πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην αντιφώνηση του, ανέφερε ότι οι δεσμοί Κύπρου – Τσεχίας πηγαίνουν  πίσω στο χρόνο και στην εποχή της Τσεχοσλοβακίας και παρατήρησε ότι Κύπρος και Τσεχία είναι δεμένες με την ευτυχή συγκυρία της ταυτόχρονης ένταξης τους στην ΕΕ. Αναφέροντας ότι οι σχέσεις Κύπρου – Τσεχίας είναι άριστες σε πολλά επίπεδα, παρατήρησε ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών.

Ο κ. Ομήρου επισημαίνοντας ότι η ανθρωπότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, είπε ότι αναζητούμε ένα καλύτερο κόσμο.

Πρόσθεσε ότι η υποψήφια για ένταξη στην Κύπρο Τουρκία, με στρατιωτική βία κατέχει για 40 και πλέον χρόνια των 37% των εδαφών, των ευρωπαϊκών εδαφών, σημείωσε. Συνεχίζοντας είπε ότι η Τουρκία μεταφέρει εποίκους ώστε να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού, κατά παράβαση της Συνθήκης της Βιέννης που καθορίζει τον εποικισμό ως έγκλημα πολέμου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι η Τουρκία, τελευταία σε μια επιδρομική και πειρατική ενέργεια παραβιάζει το δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μεταφέρει στην κυπριακή ΑΟΖ πολεμικά και ερευνητικά πλοία.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που επηρεάζει την ΕΕ, αναφέροντας ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει την κατεύθυνση των πολιτικών της και να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας που εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη και οδήγησαν τους πολίτες στην κοινωνική δυστυχία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε φόβους πως εάν δεν γίνει στροφή των πολιτικών της ΕΕ προς την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να υιοθετήσει και εφαρμόσει πολιτικές που οδηγήσουν σε κοινωνική συνοχή, κινδυνεύει η ίδια η πολιτική συνεχή της ΕΕ.

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη της Κύπρου και του λαού για τη διαχρονική, από θέσεις αρχών στήριξη που παρέχει η Τσέχια στην Κύπρο τόσο στο Κυπριακό όσο και για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση