ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επαφές Αβέρωφ Νεοφύτου στη Νέα Υόρκη

Οι Aμερικανοί βλέπουν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει για την οικονομία

ΚΥΠΕ

Με επαφές στη Νέα Υόρκη συνεχίζει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεφύτου, που ήταν από το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, επίσημος καλεσμένος της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής (AIPAC) για το παγκόσμιο συνέδριό της.

Σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη είχε συνάντηση με Aμερικανούς επενδυτές, στο γραφείο του Wilbur Ross κι εξέφρασε ικανοποίηση για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την Κύπρο.Στις επαφές του τα θέματα που συζήτησε ήταν το κυπριακό και η οικονομία.

Αύριο πρόκειται να συναντηθεί στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και αργά το βράδυ με την ηγεσία της κυπριακής παροικίας. «Οι Aμερικανοί βλέπουν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει για την οικονομία στην Κύπρο και τους εξήγησα τα εναπομείναντα. Είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που αντέδρασε η οικονομία και ότι η Κύπρος εισήλθε σε πορεία σταθεροποίησης”, είπε.

ΝΑVTEX και συνομιλίες στο Κυπριακό
Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι με τους συνομιλητές του συζήτησε το αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της τουρκικής NAVTEX. «Επιθυμούν κι αυτοί την επανέναρξη του διαλόγου, όπως κι εμείς. Τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε διαπραγματεύσεις όσο υπάρχει η NAVTEX. Εκτιμούν κι οι ίδιοι ότι τον Απρίλιο μπορεί να είναι μία ευκαιρία να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσει ο διάλογος».

Συνάντηση με την Αμάντα Σλόατ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με την βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ ήταν «δύσκολη», τέθηκαν εκατέρωθεν παράπονα και δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις.

«Ομολογουμένως τις τελευταίες ημέρες υπήρχε ένα κλίμα στην Ουάσιγκτον και μία λανθασμένη αντίληψη για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου. Διευκρινίσαμε – τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όπως κι εγώ – ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη, συνδιαμορφώνει πολιτικές και εφαρμόζει τις οποιεσδήποτε πολιτικές υιοθετούνται στην Ε.Ε.. Από την άλλη έχουμε φιλικές σχέσεις και με τρίτες χώρες και ειδικά με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες δεν αντιβαίνουν των ευρωπαϊκών μας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», σημείωσε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα που δημιουργήθηκε από τα τουίτς του Αμερικανού πρέσβη, λέγοντας ότι έχουν υπάρχει οι σχετικές τοποθετήσεις και της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, αλλά και οι διευκρινίσεις του κ. Κάνιγκ και δεν θεωρεί ότι είναι σωστό ευρισκόμενος στην Αμερική να εισέλθει σ’ αυτά τα ζητήματα.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Αβέρωφ Νεοφύτου συμμετείχε στο συνέδριο του AIPAC καλεσμένος της ηγεσίας της μεγαλύτερης οργάνωσης του Αμερικανο-εβραϊκού λόμπι. Σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν οι παράγοντες του Αμερικανο-εβραϊκού λόμπι την Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ήταν πάρα πολύ θετικοί, σημειώνοντας και την ταυτόχρονη παρουσία στο συνέδριο και του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση