ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βαθιά στην τσέπη το χέρι της ΕΕ για Λίβανο

Στήριξη 1 δις ευρώ από την Ευρώπη στον Λίβανο – Ικανοποίηση από τη Λευκωσία με φόντο το Προσφυγικό

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι για το αποτέλεσμα της διπλής επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον Λίβανο. Η κ. φον ντερ Λάιεν που αφίχθηκε στη Κύπρο το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, με αφορμή και την επέτειο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πριν από είκοσι χρόνια, συνόδευσε τον ΠτΔ στη Βηρυτό -σε μια επίσκεψη για την οποία ανακοινώθηκε πακέτο οικονομικής και πολιτικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον Λίβανο, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η πολιτική και οικονομική στήριξη, μετά από πρωτοβουλία και της Λευκωσίας, προς τον Λίβανο -που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια οικονομικά, πολιτικά και λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή- έχει προεκτάσεις που η ΚΔ επιδίωκε εξαρχής και που συνδέονται με τις αυξανόμενες ροές παράτυπων μεταναστών -κυρίως συριακής καταγωγής- από τις ακτές του Λιβάνου προς τη Κύπρο -πτυχή που παρατηρήθηκε ιδίως εντός του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου.

Το 1 δις οικονομικής στήριξης προς το Λίβανο έχει την δική του, σημειολογικά, αξία δεδομένου ότι στην αραβική χώρα φιλοξενούνται τα τελευταία επτά χρόνια σχεδόν 2.6 εκατ. προσφύγων συριακής (και παλαιστινιακής) καταγωγής ενώ η τρέχουσα σύγκρουση στον άξονα της πολεμικής αναμέτρησης Ισραήλ-Χαμάς υπερχειλίζει στο νότιο Λίβανο και στην διάσταση της σύγκρουσης της Χεζμπολάχ με τον Ισραηλινό Στρατό (IDF), πτυχή που δημιουργεί περαιτέρω φοβίες για αποσταθεροποίησης της χώρας και για μια μίνι-προσφυγική κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη με φόντο την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου κ. Nabih Berri.

Ικανοποίηση Λευκωσίας

Όπως πληροφορείται η «Κ» από καλά ενημερωμένες πηγές η Λευκωσία εκφράζει την ικανοποίηση της για το πακέτο στήριξης του 1 δις (σ.σ. σε άξονα τριετίας μέχρι το 2027) από την ΕΕ στο Λίβανο μιας και μια τόσο μεγάλου ύψους βοήθεια μπορεί να κατανεμηθεί τόσο για σκοπούς πολιτικής και οικονομικής σταθεροποίησης της δοκιμαζόμενης αραβικής χώρας όσο και για πρακτικούς λόγους που αφορούν άμεσα την Λευκωσία όπως η βελτίωση των υποδομών φιλοξενίας των προσφύγων στη χώρα, της ασφάλειας στο επίπεδο της συνοριακής επιτήρησης στη θάλασσα αλλά και της αντιμετώπισης των δικτύων διακινητών που προωθούν -μέσω της ιδιότυπης «αγοράς» πλωτών μέσων- ανθρώπινες ροές, Σύρων προσφύγων, προς την θαλάσσια οδό της παράτυπης μετανάστευσης.

Πολλαπλά μηνύματα

Μάλιστα στον τρόπο που η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια θα δοθεί (και θα απορροφηθεί) στο Λίβανο εμπλέκονται και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί -όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ). Ενδεικτικά και για σκοπούς σύγκρισης στην αντίστοιχη συμφωνία που η ΕΕ σύναψε, το 2016 και στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης λόγω Συριακού στην Ευρώπη, η Τουρκία έλαβε το ποσό των 6 δις. Επιπλέον, και δεδομένης της πολιτικής πολυπλοκότητας του Λιβάνου σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, η Λευκωσία με την ανακοίνωση της ΕΕ για την οικονομική βοήθεια στέλνει και το σινιάλο -στην περιοχή- της ενεργής πολιτικής στήριξης του Λιβάνου προς την κατεύθυνση της ασφάλειας και της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Μένει, βέβαια, η όλη βοήθεια να λειτουργήσει και πρακτικά με την μείωση -αν όχι εξάλειψη- των ροών παράτυπης μετανάστευσης από τον Λίβανο προς τη Κύπρο δια θαλάσσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση