ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πού βρίσκεται η «Αμάλθεια»

Σε αναμονή των εργασιών του συστήματος JLOTS του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού η Λευκωσία

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του λιμένα στη Γάζα από τις ΗΠΑ αναμένει η κυβέρνηση έτσι ώστε να αρχίσει εκ νέου η αποστολή βοήθειας προς τη Γάζα στο πλαίσιο του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια», δήλωσε, την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εργασίες είναι «σε πολύ προχωρημένο στάδιο».

Το βράδυ της Τρίτης δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Αρχιστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ ο οποίος σε ενημέρωση που παρακολούθησε η «Κ» διαδικτυακά ανέφερε πως οι εργασίες για το σύστημα JLOTS (Joint Logistics Over-The Shore) θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα-αρχές Μαΐου. Ο κ. Ράιντερ ανέφερε πως όλα τα πλοία και ο εξοπλισμός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (US Navy) βρίσκονται στις ακτές της Γάζας και σε αναμονή διαταγών προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίες εγκατάστασης μιας προσωρινής λιμενικής υποδομής που θα ξεφορτώνει την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Αμερικανός αξιωματούχος γνωστοποίησε πως μετά το πέρας της ανέγερσης του JLOTS θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς δύο εκατομμυρίων γευμάτων ημερησίως προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύματα η μέχρι στιγμής καθυστέρηση των Αμερικανών -που μπορεί να μεταθέσει χρονικά τα πράγματα στον ορίζοντα Μαΐου- συνδέεται και με φωτιά στη μηχανή ενός εκ των πλοίων της αποστολής του US Navy -που αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.

Στάση αναμονής η Λευκωσία

Σε ερώτηση αν θα επαναρχίσει η «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «αναμένουμε την ολοκλήρωση των εργασιών από πλευράς των ΗΠΑ, έτσι ώστε να επαναρχίσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα η οποία από τις τελευταίες εξελίξεις είναι κάτι που πρέπει να γίνει αμέσως». Κληθείς να πει πότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «αναμένουμε, δεν είμαστε εμείς που κατασκευάζουμε αυτό τον λιμένα, είναι οι ΗΠΑ, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο».

«Μόλις ενημερωθούμε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας, την ΕΕ, τις ΗΠΑ φυσικά, τα ΗΑΕ στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε καταληκτικά ο ΠτΔ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ