ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στόχος η αξιολόγηση της Κύπρου μέχρι τα μέσα Απριλίου

Εκποιήσεις αποκρατικοποιήσεις στη συνάντηση Ντράγκι - Αναστασιάδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Συνέχεια της συνάντησης Ντράγκι Αναστασιάδη στη Φραγκφούρτη, κατά την οποία είχε τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μετατροπή του ELA της Τράπεζας Κύπρου σε μαρκροχρόνιο ομόλογο θεωρείται η συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης. Εκποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την κυβέρνηση να φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συζήτησης. Σύμφωνα με πηγές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε την ετοιμότητά της να βοηθήσει την Κύπρο θεωρώντας την ως ένα μοντέλο που θέλει να πετύχει.

Πλάτη στον Ντράγκι
Και ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει διαύλους επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αντιπολίτευση επέλεξε τον δρόμο της άρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν την πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πως δεν θα παραστεί γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφάρμοσε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013 σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το πεδίο συνάντησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι τα τραπέζια σε εθιμοτυπικά δείπνα, αλλά το τραπέζι της διαπραγμάτευσης όταν θα πρέπει να ζητήσουμε πίσω χρήματα που μας έκλεψαν».

Την πρώτη αντιπολιτευτική του κίνηση από την εκλογή του έκανε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, επιλέγοντας να παραστεί στη διαμαρτυρία έξω από το Συνεδριακό Κέντρο και να αρνηθεί να παρευρεθεί στο δείπνο. «Η θέση η δική μας είναι με τους διαδηλωτές και όλους όσους υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα της κυπριακής κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των σοσιαλιστών.

Τον δρόμο της άρνησης επέλεξε και ο Γιώργος Λιλλήκας. Σε ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει αυτή την επίσκεψη και να μην αναλωθεί σε γεύματα και προπόσεις.

Απουσία από το δείπνο «έγραψε» και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εις ένδειξη διαμαρτυρίας των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο του 2013. Σε μία προσπάθεια να κρατήσει ωστόσο τις ισορροπίες και να δείξει τον σεβασμό του απέναντι στους θεσμούς το ΑΚΕΛ έστειλε ως εκπρόσωπο του κόμματος τον βουλευτή Αδάμο Αδάμου.

Τον ΔΗΣΥ εκπροσώπησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης εξαιτίας του ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκεται στις ΗΠΑ για επαφές, ενώ το ΕΥΡΩΚΟ εκπροσώπησε ο Πόλυς Παλλήκαρος αφού ο Δημήτρης Συλλούρης είχε ειλημμένες υποχρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εύσημα Ντράγκι για την κυπριακή οικονομία

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση