ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρασιά με ταυτότητα κυπριακή από το οινοποιείο Μακκάς

Με πίστη στον κυπριακό αμπελώνα και τις γηγενείς ποικιλίες της χώρας μας

Το Οινοποιείο Μακκάς και τα κρασιά του, τα τελευταία χρόνια έχουν τύχει ευρείας αναγνώρισης, κατακτώντας πλήθος βραβείων με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα κυπριακά τραπεζώματα και όχι μόνο. Αν και το οινοποιείο Μακκάς λειτούργησε μόλις πριν από επτά χρόνια με τους πρώτους του οίνους να βγαίνουν στην κυπριακή αγορά το 2009, εντούτοις κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα από τα πιο εκλεκτά οινοποιεία του νησιού.

Το οινοποιείο Μακκάς βρίσκεται στην καταπράσινη κοινότητα Στατού-Αγίου Φωτίου στην ορεινή Πάφο, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων. Ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου κ. Αντρέας Ψαράς μας ανέφερε ότι το οινοποιείο αυτή την εποχή λειτουργεί σε προσωρινές εγκαταστάσεις αφού υπάρχουν σχέδια για ανέγερση νέου, σύγχρονου και επισκέψιμου τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η αγάπη για τον τόπο και το κρασί είναι η κινητήρια δύναμη κάθε οινοπαραγωγού και αυτό είναι εμφανές συνομιλώντας και με τον κ. Αντρέου.

«Οι αρχικοί μας στόχοι δημιουργώντας το οινοποιείο ήταν να διατηρηθεί η παράδοση στην οικογένεια», αναφέρει,  «αφού τόσο οι παππούδες όσο και οι γονείς μας εργάστηκαν σκληρά στον αμπελώνα». Η δουλειά του οινοποιού είναι δύσκολη και επίπονη αφού χρειάζεται υπομονή μέχρι τα αμπέλια να φτάσουν στις φιάλες. Ο κ. Ψαράς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ανθρώπους που επενδύουν στον τομέα αυτό και πιστεύουν στην εγχώρια παραγωγή. «Πιστεύαμε ότι η κυπριακή γη με την κατάλληλη περιποίηση μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Ένας από τους στόχους ήταν να αναδείξουμε τα αποτελέσματα αυτά», δηλώνει σήμερα έπειτα από επτά χρόνια παρουσίας με πλήθος βραβείων και εκλεκτά κυπριακά κρασιά.

150.000 φιάλες ετησίως

Το οινοποιείο Μακκάς παράγει σήμερα εννέα διαφορετικές ετικέτες κρασιών στις οποίες  περιλαμβάνονται λευκά, ερυθρά και ροζέ από γηγενείς κυρίως ποικιλίες του κυπριακού αμπελώνα οι οποίες χρησιμοποιούνται είτε ξεχωριστά είτε με προσμίξεις εξωγενείς. Ο κ. Ψαράς αναφέρει ότι το οινοποιείο «επικεντρώνεται στις γηγενείς ποικιλίες αφού 6 από τις 9 ετικέτες μας είναι βασισμένες σε γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου». Πέραν από τις εννέα ετικέτες Μακκάς υπάρχουν και 14 διαφορετικές συσκευασίες όπως μικρές φιάλες των 187 ml  και συσκευασίες των 10 λίτρων. Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο και Λευκάδα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα κρασιά του οινοποιείου το οποίο ξεκίνησε παράγοντας ετησίως 20.000 φιάλες ενώ σήμερα φτάνει τις 150.000 οι οποίες προορίζονται τόσο στην κυπριακή όσο και στην ξένη αγορά αφού τα κρασιά Μακκάς ταξιδεύουν σε χώρες όπως η Κίνα, η Ελβετία, η Γαλλία και η Αίγυπτος με τον ρυθμό εξαγωγών να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. 

Οι δυσκολίες και η κρίση

Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την κυπριακή οινοποιεία αφού την ανάγκασε να αναθεωρήσει αρκετούς από τους σχεδιασμούς της. Ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου Μακκάς εξηγεί ότι: «Η κρίση επηρέασε και το οινοποιείο μας αφού αναγκάστηκε να κάνει τα πρώτα βήματα κάτω από τις γνωστές συνθήκες της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα». Παρά τα προβλήματα όμως υπάρχει φώς αισιοδοξίας στον τομέα αφού όπως εξηγεί ο κ. Ψαράς: «Υπάρχει μια σαφέστατα ανοδική τάση σήμερα όσον αφορά στην παραγωγή, στις πωλήσεις και στις εξαγωγές». Πέραν όμως της οικονομικής κρίσης, «οι δυσκολίες της κυπριακής οινοποιείας», εξηγεί ο κ. Ψαράς, «έχουν σχέση με τον  μικροτεμαχισμό του αμπελώνα». Παρόλα αυτά όμως, σημειώνει: «Οι δυνατότητες που υπάρχουν, με την ποιοτική αναβάθμιση, είναι τεράστιες».

Στροφή στον κυπριακό αμπελώνα

Η συζήτηση πέραν των δυσκολιών της κυπριακής οινοποιεία σήμερα και της κρίσης στρέφεται στην κατανάλωση αλλά και την εμπορία των κυπριακών κρασιών. Οι Κύπριοι άραγε επιλέγουν για το τραπέζι τους τον εγχώριο οίνο; Ο κ. Ψαράς δηλώνει αισιόδοξος και εκτιμά ότι ο Κύπριος καταναλωτής άρχισε να εκτιμά το κυπριακό κρασί, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να καλυφθεί». Είναι γεγονός, όμως, ότι σήμερα παρατηρείται μία ιδιαίτερη ενασχόληση με τον κυπριακό αμπελώνα. Αρκετά οινοποιεία τα τελευταία χρόνια εντάσσονται στον τομέα και πολλοί άνθρωποι με κατάρτιση και μόρφωση ασχολούνται σοβαρά με την παραγωγή κρασιών.
Ο κ. Ψαράς, συμφωνεί με αυτή την παρατήρηση που είναι γεγονός και πιστεύει στο μέλλον του κυπριακού αμπελώνα αφού όπως είπε: «Οι γηγενείς ποικιλίες είναι ιδιαίτερες και καλά προσαρμοσμένες στα εδαφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά του τόπου και μπορούν να δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα». Οι Κύπριοι αμπελουργοί και παραγωγοί κρασιών στρέφονται και πιστεύουν στη δύναμη των γηγενών ποικιλιών, το ίδιο και ο κ. Ψαράς, που στο τέλος της κουβέντας, μας αναφέρει: «Με την κατάλληλη φροντίδα και την επιστημονική επάρκεια ο κυπριακός αμπελώνας μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα».

Τα κρασιά του οινοποιείου Μακκάς
Makkas Xynisteri – Μονοποικιλιακός οίνος
Makkas White – Πρόσμιξη Xynisteri, Semillon Chardonnay 
Makkas Chardonnay – Μονοποικιλιακός οίνος
Makkas Rose - Maratheftiko, Lefkada
Makkas Red – Πρόσμιξη Maratheftiko, Lefkada, Syrah Grenache
Makkas Merlot – Μονοποικιλιακός οίνος
Makkas Syrah – Μονοποικιλιακός οίνος
Makkas Maratheftiko – Μονοποικιλιακός οίνος
Makkas Lefkada – Μονοποικιλιακός οίνος