ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η FOCUS ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο

Οι φόβοι, οι κατηγορίες και οι ύποπτες διαδρομές χρημάτων που εμπλέκουν πολλούς

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στην περιδίνηση της FOCUS και των ύποπτων διαδρομών βρίσκεται για άλλη μια φορά το πολιτικό τοπίο. Και αυτό γιατί δημοσιεύματα τείνουν να επιβεβαιώνουν τη χρηματοδότηση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων από την εταιρεία του Μιχάλη Ζολώτα, στενού συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου κατά την προεκλογική περίοδο του 2007-2008. Ο Γενικός Εισαγγελέας, έχει δηλώσει πως σύντομα θα ολοκληρωθούν οι έρευνες γύρω από το ζήτημα των ύποπτων διαδρομών ανακινώντας το θέμα για άλλη μια φορά.

Αποπροσανατολισμός και αλλότρια κίνητρα
Στην Εζεκία Παπαϊωάννου, φαίνεται να χαμηλώνουν τους τόνους σε ότι αφορά το όλο ζήτημα. Σημειώνεται πως πριν ένα χρόνο, η ηγεσία του κόμματος διέψευδε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που έφεραν το κόμμα να δέχεται το ποσό του 1.5 εκατομμυρίου ευρώ.

 Χαρακτηριστική η αγωγή που κίνησε το κόμμα των Αριστερών στην εφημερίδα «Πολίτης» η οποία και δημοσίευσε το όλο ζήτημα. Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξακολουθεί να διαψεύδει τους εν λόγω ισχυρισμούς. Ήδη στην Εζεκία Παπαϊωάννου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το γεγονός ότι οι ανακριτικές αρχές φέρεται να διαρρέουν πληροφορίες πριν να ενημερώσουν τα δύο κόμματα.  Μάλιστα, στο ΑΚΕΛ διερωτούνται πως γίνεται οι έρευνες που φαίνεται να αφορούν το ΑΚΕΛ να προχωρούν με ιδιαίτερο ζήλο, σε αντίθεση με άλλες έρευνες που αφορούν το οικονομικό έγκλημα.
 
Πάντως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού εμφανίζεται λάβρος απέναντι στον Γενικό Εισαγγελεα αρνούμενος τις δηλώσεις του ότι όλα τα κόμματα έχουν λερωμένα τη φωλιά τους.  «Ο πρώτος που είχε ζητήσει την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση του ζητήματος της Focus ήταν το ΑΚΕΛ, το οποίο δεν έχει τίποτε απολύτως να φοβηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.  Μάλιστα, ο Άντρος Κυπριανού φαίνεται να βλέπει τρόπους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα όσα τεκταίνονται και βαραίνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς.  «Κάποιοι χρησιμοποιούν το θέμα της Focus κάθε μερικούς μήνες όταν στριμώχνεται η κυβέρνηση ή ο ΔΗΣΥ για να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ δεν θα ξαναμιλήσει για το θέμα μέχρι να ολοκληρωθεί έρευνα.

ΔΗΣΥ σε χαμηλούς τόνους
Ο ΔΗΣΥ από την πλευρά του αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του ζητήματος και αρκείται στο να αναφέρει πως θα περιμένει την ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα επί του ζητήματος. Στην Πινδάρου επισημαίνουν πως το κόμμα, παρά την οικονομική του στενότητα, έχει ήδη επιστρέψει το χρηματικό ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ που βρέθηκε στο λογαριασμό και το οποίο προήλθε από την εταιρεία FOCUS.

Αντιπαράθεση ΔΗΚΟ ΑΚΕΛ
Πάντως τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ επισημαίνουν πως η δική τους προεκλογική εκστρατεία το 2007-2008 δεν ήταν η ακριβότερη και στρέφουν το βλέμμα προς το ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ από την πλευρά του δια του Προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου προχωρά σε επιθετική πολιτική και ζητά εξηγήσεις από τρία συγκεκριμένα πρόσωπα: τον Δημήτρη Χριστόφια, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Γιαννάκη Κασουλίδη, για το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων. Η υπόθεση της FOCUS, φαίνεται να λαμβάνει τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Το ΑΚΕΛ άλλωστε θυμίζει στον Νικόλα Παπαδόπουλο πως γνωρίζει της πηγές εσόδων του ΔΗΚΟ κατά την προεκλογική περίοδο του 2003, εμπλέκοντας και τον Τάσσο Παπαδόπουλο.  Στην οξεία αντιπαράθεση ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ, ο ΔΗΣΥ επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ιδιαίτερα εξαιτίας του ότι προσπαθεί πλέον να κτίσει γέφυρες συνεργασίας με το ΔΗΚΟ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Στην επίθεση και η ΕΔΕΚ
Σε μετωπική επίθεση εναντίον των δύο μεγαλύτερων κομμάτων προχωρά, έστω και αργοπορημένα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημειώνοντας πως προκύπτει μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης.  Έχουν δει αρκετά το φως της δημοσιότητας, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, και κάποιοι οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών για λόγους ηθικής τάξης εάν και κατά πόσο ήταν αποδέκτης του ποσού των 450 χιλ. ευρώ για χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008.

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση