ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιγμα BRICS από Λιλλήκα

Πολυσέλιδη έκθεση στρατηγικής για το κυπριακό και o εναλλακτικός δανεισμός

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού για ανατροπή της κατοχής μέσα από τη λύση του κυπριακού παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης σε διάσκεψη τύπου ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Πολυσέλιδο σχέδιο το οποίο παραθέτει τους άξονες τη φιλοσοφία τους στρατηγικούς και τελικούς τρόπους αλλά και τα μέσα επίτευξής τους. Στην πρότασή του προτείνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση και την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κοινό σχεδιασμό με την Ελλάδα αλλά και ανάγκη μετατροπής του Εθνικού Συμβουλίου σε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κρίνοντας πως έχει κλείσει ήδη τον κύκλο του.


Η φιλοσοφία
«Η πολιτική που ακολουθούμε εδώ και 40 χρόνια δεν έχει πετύχει» σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας για να εξηγήσει τους λόγους ανάγκης αλλαγής στρατηγικής κυπριακού. Στη στρατηγική της Συμμαχία Πολιτών παρουσιάζεται αναλυτικά η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί ούτως ώστε:
1. Να καταστεί ασύμφορη στην Τουρκία η συνέχιση της κατοχής
2. Να καταστήσει ανέφικτους τους στρατηγικούς της στόχος
3. Να πείσει ΕΕ και ΗΠΑ ότι η λύση επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντά τους
4. Να καταστήσει το κυπριακό πραγματικά ευρωπαϊκό ζήτημα
5. Να οδηγήσει τη Βρετανία σε αλλαγής πολιτικής στο κυπριακό
6. Να εντάξει την ποιότητα της λύσης του Κυπριακού στη λογική της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής

Στους κύριους άξονές της  στρατηγικής Γιώργου Λιλλήκα εντάσσεται μεταξύ άλλων η προάσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η ενίσχυση της οικονομίας, άμυνας και διπλωματίας. «Στόχος μας είναι η αξιοποίηση της ιδιότητάς μας ως Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών για να προσθέσει την ανάγκη ανάπτυξης συμμαχιών με ισχυρές αλλά και γείτονες χώρες.

Στην πρόταση ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτείνει την η ενίσχυση της αξίας της Κύπρου για την ΕΕ με την εγκαθίδρυση στο νησί μας ενός Ευρωπαϊκού Στρατηγείου για Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική, η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης με εξειδίκευση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και σύναψη παρόμοιας συμφωνίας με τη Ρωσία.

Η δανειοδότηση BRICS
Στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης και ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γιώργος Λιλλήκας επισημαίνει την επιτάχυνση των διαδικασιών εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων αλλά και την ανάγκη διεύρυνσης των δυνατοτήτων ανάπτυξης και εναλλακτικής οικονομικής συνεργασίας. Χαρακτηριστική είναι η πρότασή του για ενδεχόμενο δανεισμού από τη Διεθνή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική) ούτως ώστε η Κύπρος να μπορέσει με τον δανεισμό αυτό να αποπληρώσει το δάνειό της απέναντι στην Τρόικα. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της εναλλακτικής αυτής δανειοδότητσης, ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως «έχουμε όλη την ανεξαρτησία και υποχρέωση απέναντι στο λαό να αναζητήσουμε τον καλύτερο δυνατό δανεισμό για να ξεφύγουμε από τις πολιτικές λιτότητας».

Αλλαγή σύνθεσης συνομιλιών
Στον 3ο άξονα στρατηγικής, για την αξιοποίηση της ιδιότητάς της Κύπρου ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ, ο κ. Λιλλήκας προτείνει την αναστολή ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο. Μάλιστα θέτει θέμα αξιοποίησης του χρονοδιάγραμματος συμμόρφωσης της Τουρκίας εισηγούμενος την αλλαγή του χαρακτήρα και της σύνθεση των συνομιλιών με στόχο την άμεση συμμετοχή της Τουρκίας. Στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών προτείνει την εμπλοκή εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι της Κομισιόν στις συνομιλίες για αξιολόγηση των προτάσεων των δύο πλευρών με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Η αποτυχία του Προέδρου και οι πρόωρες εκλογές
Πάντως πέραν από την παρουσίασης του στρατηγικού του σχεδιασμού για το κυπριακό, ο Γιώργος Λιλλήκας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα όσα τεκταίνονται γύρω από τη Νομική Υπηρεσία τα τελευταία εικοσιτετράωρα ασκώντας σαφή κριτική προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο Πρόεδρος απέτυχε παταγωδώς» ανέφερε ο κ. Λιλλήκας επισημαίνοντας πως έχει τεράστια ατομική πολιτική ευθύνη για τις επιλογές που έκανε μέχρι τώρα. «Επέλεξε να βολέψει εκείνους που τον στήριξαν προεκλογικά και οι επιλογές του αυτές είναι που οδήγησαν στην κρίση των θεσμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλλήκας. Μάλιστα σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να παραιτηθεί επεσήμανε πως «αν ο Πρόεδρος θέλει να μετρήσει την αποδοχή του και να δει κατά πόσον οι πολίτες εκτιμούν ή όχι την πολιτική του, ναι έχει όλη την ευχέρεια να απευθυνθεί στο λαό και να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής». Σε ο,τι αφορά το πλήγμα που δέχθηκε η Γενική Εισαγγελία, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών πρότεινε να παραμείνει μεν σύμβουλος του κράτους, αλλά οι εξουσίες που αφορούν την άσκηση ποινικών διώξεων θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο σώμα εισαγγελέων που θα διορίζεται με διαφάνεια από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση