ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στους 2.400 και πλέον οι νεκροί από το σεισμό στο Νεπάλ

Νέοι ισχυροί μετασεισμοί την Κυριακή

ΠΗΓΗ: Reuters

Από ΣKAI

Αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων που βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια δίνουν τα σωστικά συνεργία στο Νεπάλ, καθώς η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από το καταστροφικό πλήγμα των 7,8 Ρίχτερ, που άφησε πίσω του περισσότερους από 2.400 νεκρούς σε ολόκληρη την περιοχή των Ιμαλαΐων.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι ακόμα γνωστός. Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό της Αστυνομίας, μόνο το Νεπάλ θρηνεί τουλάχιστον 2.430 θύματα, ενώ το Εθνικό Κέντρο Έκτακτων Επιχειρήσεων κάνει λόγο για 2.352 νεκρούς. Περίπου 90 άνθρωποι ακόμα έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία, το Θιβέτ και το Μπαγκλαντές.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Η κατάσταση στην περιοχή της πρωτεύουσας Κατμαντού είναι τραγική. Τα νοσοκομεία και οι υπόλοιπες υποδομές πρόνοιας βρίσκονται στα όριά τους, στην προσπάθεια να φροντίσουν τους περισσότερους από 6.000 τραυματίες.

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης, υπάρχουν πολλές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ τα νοσοκομεία έχουν σχεδόν γεμίσει με τις σορούς νεκρών. Σε πολλές ζώνες, τα νοσοκομεία και τα ιατρεία έχουν εγκαταλειφθεί λόγω φόβων για τη στατικότητα των κτηρίων, με τους ιατρούς να κάνουν ό,τι μπορούν σε αντίσκηνα.

Δεκάδες κτήρια – ειδικά στις φτωχικές συνοικίες της πόλης και στα χωριά – έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές. Περιοχές της πρωτεύουσας θυμίζουν προσφυγικό καταυλισμό, με χιλιάδες Νεπαλέζους να διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο, φοβούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το πρωί της Κυριακής, η κοιλάδα του Κατμαντού συγκλονίσθηκε από ισχυρό μετασεισμό 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο μόλις 65 χιλιόμετρα από την πόλη. Η δόνηση προκάλεσε πανικό, με εκατοντάδες πανικόβλητους ανθρώπους να τρέχουν σε ώστε να βρουν καταφύγιο σε ανοιχτούς χώρους.

Φόβοι για ανθρωπιστική κρίση μετά τον Εγκέλαδο

Υπό το βάρος της τεράστιας καταστροφής, η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει θέσει τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκη και έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, εν μέσω φόβων πως η τραγωδία θα εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση σε μια από τις φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πακιστάν είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν δεσμευθεί να παράσχουν βοήθεια, ενώ η Ινδία

 

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ - ΑΠΕ
Ισχυροί μετασεισμοί συγκλονίζουν την Κυριακή το Νεπάλ και την πρωτεύουσα Κατμαντού μία ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 βαθμών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2.200 και πλέον ανθρώπων.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είχε μέγεθος 6,7 βαθμών και σημειώθηκε σε μια περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κατμαντού, σε κοντινή απόσταση από την κινεζική μεθόριο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Η δόνηση έγινε αισθητή έως το όρος Έβερεστ, όπου προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες, σύμφωνα με τους ορειβάτες που βρίσκονται στο σημείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Νεπάλ, ο σεισμός των 7,9 βαθμών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 2.152 ανθρώπων και τον τραυματισμό 4.629 ανθρώπων στο Νεπάλ.

Στην Ινδία, οι αρχές κάνουν λόγο για 57 νεκρούς, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ. Στο Θιβέτ τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. «Έχουμε αναπτύξει όλες μας τις δυνάμεις και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαμ.

«Έχουμε στείλει ελικόπτερα στις πληγείσες περιοχές και πραγματοποιούμε έρευνες στα ερείπια των κτιρίων αναζητώντας τυχόν επιζώντες» προσέθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα στο Έβερεστ είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των επιζώντων από τη χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο σεισμός:

«Έτρεξα και ο όγκος του χιονιού, που έμοιαζε με ένα τεράστιο λευκό κτίριο 50 ορόφων, με καταπλάκωσε. Προσπάθησα να σηκωθώ και με παρέσυρε ξανά» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζορτζ Φούλσαμ, ένας βιολόγος από τη Σιγκαπούρη.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Έβερεστ.  Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς που κατήρτισε έναν κατάλογο των υπηκόων ξένων χωρών που βρίσκονταν στο Νεπάλ και στο όρος Έβερεστ όταν σημειώθηκε ο σεισμός και βασίζεται στα στοιχεία που έδωσαν ορισμένες κυβερνήσεις ξένων κρατών, δύο Έλληνες

 


ΠΡΟΓΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, την ώρα που οι νεκροί από τον κύριο σεισμό των 7,9 Ρίχτερ το πρωί του Σαββάτου ξεπερνούν τους 2.000. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαν, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων, μόνο στο Νεπάλ, ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων. Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 17 νεκροί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκαλώντας σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Με γυμνά χέρια, αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, οι διασώστες στο Νεπάλ σκάβουν στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Στο Νεπάλ η κυβέρνηση κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, τον χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προήλθε από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων.

Διεθνής στήριξη στο Νεπάλ
Η διεθνής βοήθεια για το Νεπάλ οργανώνεται με ταχείς ρυθμούς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ως προς την εκτίμηση των αναγκών και την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι διαθέτει ήδη μία ομάδα στο Νεπάλ η οποία έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους, ενώ ενισχύσεις ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το Παρίσι. Εθελοντές και το προσωπικό του τοπικού Ερυθρού Σταυρού συμμετέχουν στις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες. Η τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού στο Κατμαντού τροφοδοτεί τις ιατρικές μονάδες της πρωτεύουσας του Νεπάλ, όμως οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες και για τον λογο αυτόν θα ζητήσει βοήθεια από τα γραφεία της Κουάλα Λουμπούρ και του Ντουμπάι. Ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει ανησυχίες για τους κατοίκους των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η πρόσβαση στις περιοχές αυτές είναι πολύ δύσκολη, αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Παράλληλα, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης ετοιμάζεται να μεταφέρει επίσης η οργάνωση Oxfam, επειδή το δίκτυο υδροδότησης έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σε πρώτο στάδιο την αποστολή μίας ομάδας αρωγής και αποδέσμευσαν ένα πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής USAID.

Η Νορβηγία δεσμεύθηκε για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου για την παροχή βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρει βοήθεια. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Νεπάλ Ραμ Μπαράν Γιαντάβ.

Καταστράφηκε ολοσχερώς ο πύργος Νταράρα
Σε σύμβολο της «βιβλικής καταστροφής» που προκάλεσε ο φονικός σεισμός έχουν αναγάγει την ολοσχερή καταστροφή του πύργου Νταράρα οι κάτοικοι του Νεπάλ.

Οι εικόνες των αστυνομικών με τους ντόπιους να σκάβουν με τα χέρια ανάμεσα στα χώματα προκειμένου να βρουν αγνοούμενους, εκεί που μέχρι το πρωί του Σαββάτου δέσποζε ο κατάλευκος πύργος, κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας θλίψη και πένθος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι, ενώ ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων.

Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένοσ τον θεό Σίβα.

Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Δεκαεπτά νεκροί από χιονοστιβάδα στο Εβερεστ
Στον καταυλισμό βάσης του όρους Έβερεστ, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ορειβάτες μετά τη χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τον σεισμό, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 πτώματα. Ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν στο σημείο νωρίς σήμερα το πρωί, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, και να παραλάβουν τους πρώτους από τους τραυματίες.

«Όλοι οι βαριά τραυματίες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα. Φροντίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Χρειαζόμαστε ύπνο», έγραψε στο Twitter ένας Ρουμάνος ορειβάτης, ο Άλεξ Γκάβαν. Ο Γκάβαν ήταν από τους πρώτους που ενημέρωσαν το Σάββατο για την καταστροφή, ενώ αργότερα, πάντα μέσω του Twitter, έκανε έκκληση για βοήθεια: «Πολλοί νεκροί. Πολλοί περισσότεροι τραυματίες. Θα πεθάνουν κι άλλοι αν δεν έρθουν ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν».

Είκοσι δύο ορειβάτες μεταφέρθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και από εκεί ελικόπτερο παρέλαβε τους 15 και τους μετέφερε στο Κατμαντού. Ο Αμερικανός ορειβάτης Τζον Ράιτερ κατάφερε να επικοινωνήσει με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και επιβεβαίωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, πολλοί εξ αυτών στο κεφάλι.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Google. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι ο Φρέντινμπεργκ, που είχε πάει για ορειβασία στο Έβερεστ με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, σκοτώθηκε από τη χιονοστιβάδα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Στους καταυλισμούς 1 και 2 του Έβερεστ έχουν αποκλειστεί περίπου 100 ορειβάτες και οδηγοί που αδυνατούν να επιστρέψουν σε χαμηλότερο υψόμετρο καθώς έχει κλείσει η διάβαση του Κούμπου. «Βασική προτεραιότητά μας είναι να τους φέρουμε στον καταυλισμό βάσης. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να περάσουν από το Κούμπου ή αν θα χρειαστεί να τους παραλάβουμε από εκεί με ελικόπτερα», ανέφερε ο Στιβ Μόφατ, ένας οδηγός και συντονιστής ορειβατικών αποστολών της εταιρείας Adventure Consultants της Νέας Ζηλανδίας.

Στην οροσειρά Αναπούρνα, όπου πέρσι είχαν σκοτωθεί πολλοί Νεπαλέζοι σέρπα στο χειρότερο ορειβατικό δυστύχημα που είχε σημειωθεί μέχρι τότε στη χώρα, πολλοί ορειβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι αλλά είναι καλά στην υγεία τους

REUTERS, ΑFP
 

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Νεπάλ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαν, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων, μόνο στο Νεπάλ, ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων. Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 17 νεκροί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκαλώντας σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Με γυμνά χέρια, αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, οι διασώστες στο Νεπάλ σκάβουν στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Στο Νεπάλ η κυβέρνηση κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, τον χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προήλθε από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων.

Διεθνής στήριξη στο Νεπάλ
Η διεθνής βοήθεια για το Νεπάλ οργανώνεται με ταχείς ρυθμούς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ως προς την εκτίμηση των αναγκών και την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι διαθέτει ήδη μία ομάδα στο Νεπάλ η οποία έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους, ενώ ενισχύσεις ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το Παρίσι. Εθελοντές και το προσωπικό του τοπικού Ερυθρού Σταυρού συμμετέχουν στις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες. Η τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού στο Κατμαντού τροφοδοτεί τις ιατρικές μονάδες της πρωτεύουσας του Νεπάλ, όμως οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες και για τον λογο αυτόν θα ζητήσει βοήθεια από τα γραφεία της Κουάλα Λουμπούρ και του Ντουμπάι. Ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει ανησυχίες για τους κατοίκους των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η πρόσβαση στις περιοχές αυτές είναι πολύ δύσκολη, αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Παράλληλα, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης ετοιμάζεται να μεταφέρει επίσης η οργάνωση Oxfam, επειδή το δίκτυο υδροδότησης έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σε πρώτο στάδιο την αποστολή μίας ομάδας αρωγής και αποδέσμευσαν ένα πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής USAID.

Η Νορβηγία δεσμεύθηκε για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου για την παροχή βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρει βοήθεια. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Νεπάλ Ραμ Μπαράν Γιαντάβ.

Καταστράφηκε ολοσχερώς ο πύργος Νταράρα
Σε σύμβολο της «βιβλικής καταστροφής» που προκάλεσε ο φονικός σεισμός έχουν αναγάγει την ολοσχερή καταστροφή του πύργου Νταράρα οι κάτοικοι του Νεπάλ.

Οι εικόνες των αστυνομικών με τους ντόπιους να σκάβουν με τα χέρια ανάμεσα στα χώματα προκειμένου να βρουν αγνοούμενους, εκεί που μέχρι το πρωί του Σαββάτου δέσποζε ο κατάλευκος πύργος, κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας θλίψη και πένθος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι, ενώ ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων.

Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένοσ τον θεό Σίβα.

Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Δεκαεπτά νεκροί από χιονοστιβάδα στο Εβερεστ
Στον καταυλισμό βάσης του όρους Έβερεστ, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ορειβάτες μετά τη χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τον σεισμό, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 πτώματα. Ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν στο σημείο νωρίς σήμερα το πρωί, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, και να παραλάβουν τους πρώτους από τους τραυματίες.

«Όλοι οι βαριά τραυματίες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα. Φροντίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Χρειαζόμαστε ύπνο», έγραψε στο Twitter ένας Ρουμάνος ορειβάτης, ο Άλεξ Γκάβαν. Ο Γκάβαν ήταν από τους πρώτους που ενημέρωσαν το Σάββατο για την καταστροφή, ενώ αργότερα, πάντα μέσω του Twitter, έκανε έκκληση για βοήθεια: «Πολλοί νεκροί. Πολλοί περισσότεροι τραυματίες. Θα πεθάνουν κι άλλοι αν δεν έρθουν ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν».

Είκοσι δύο ορειβάτες μεταφέρθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και από εκεί ελικόπτερο παρέλαβε τους 15 και τους μετέφερε στο Κατμαντού. Ο Αμερικανός ορειβάτης Τζον Ράιτερ κατάφερε να επικοινωνήσει με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και επιβεβαίωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, πολλοί εξ αυτών στο κεφάλι.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Google. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι ο Φρέντινμπεργκ, που είχε πάει για ορειβασία στο Έβερεστ με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, σκοτώθηκε από τη χιονοστιβάδα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Στους καταυλισμούς 1 και 2 του Έβερεστ έχουν αποκλειστεί περίπου 100 ορειβάτες και οδηγοί που αδυνατούν να επιστρέψουν σε χαμηλότερο υψόμετρο καθώς έχει κλείσει η διάβαση του Κούμπου. «Βασική προτεραιότητά μας είναι να τους φέρουμε στον καταυλισμό βάσης. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να περάσουν από το Κούμπου ή αν θα χρειαστεί να τους παραλάβουμε από εκεί με ελικόπτερα», ανέφερε ο Στιβ Μόφατ, ένας οδηγός και συντονιστής ορειβατικών αποστολών της εταιρείας Adventure Consultants της Νέας Ζηλανδίας.

Στην οροσειρά Αναπούρνα, όπου πέρσι είχαν σκοτωθεί πολλοί Νεπαλέζοι σέρπα στο χειρότερο ορειβατικό δυστύχημα που είχε σημειωθεί μέχρι τότε στη χώρα, πολλοί ορειβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι αλλά είναι καλά στην υγεία τους.

 

 

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί του Σαββάτου το Νεπάλ, με τους αρχικούς φόβους για εκατοντάδες νεκρούς να επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση η οποία δόθηκε από την αστυνομία στην δημοσιότητα το απόγευμα του Σαββάτου, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1400 , ενώ υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς σημειώθηκαν πολλές καταρρεύσεις κτιρίων, ενώ υπάρχουν ακόμα χιλιάδες αγνοούμενοι σε ολόκληρη την χώρα.

Ανάμεσά τους 634 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κοιλάδα του Κατμαντού και τουλάχιστον 300 στην πρωτεύουσα.

Εκτός από την πρωτεύουσα Κατμαντού, ιδιαίτερα έχει πληγεί και η τουριστική πόλη Ποκάρα, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της οποίας υπολογίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.

Στη βόρεια Ινδία ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 34, ενώ ένας θάνατος έχει καταγραφεί στο Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προήλθε από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων.

Καταστράφηκε ολοσχερώς ο πύργος Νταράρα

Σε σύμβολο της «βιβλικής καταστροφής» που προκάλεσε ο φονικός σεισμός έχουν αναγάγει την ολοσχερή καταστροφή του πύργου Νταράρα οι κάτοικοι του Νεπάλ.

 

Οι εικόνες των αστυνομικών με τους ντόπιους να σκάβουν με τα χέρια ανάμεσα στα χώματα προκειμένου να βρουν αγνοούμενους, εκεί που μέχρι το πρωί του Σαββάτου δέσποζε ο κατάλευκος πύργος, κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας θλίψη και πένθος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι, ενώ ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων.

Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένοσ τον θεό Σίβα.

Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Οκτώ νεκροί από χιονοστιβάδα στο Εβερεστ
Εν τω μεταξύ, η δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδες στο όρος Εβερεστ, με το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ να κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν επιβεβαίωσε με μήνυμα στο Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.
«Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου», ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε ότι ο καταυλισμός των ορειβατών στο βουνό έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους», έγραψε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο χιονοστιβάδα στο Εβερεστ είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών.

Βοήθεια ετοιμάζουν οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.

Στο Νεπάλ η Unicef
«Η Unicef είναι στο έδαφος» αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωή του, με την οποία γνωστοποιεί πως καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να δοθεί βοήθεια στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και ιδιαίτερα στα παιδιά

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί του Σαββάτου το Νεπάλ, με τους αρχικούς φόβους για εκατοντάδες νεκρούς να επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση η οποία δόθηκε από την αστυνομία στην δημοσιότητα το απόγευμα του Σαββάτου, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1130 , ενώ υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς σημειώθηκαν πολλές καταρρεύσεις κτιρίων, ενώ υπάρχουν ακόμα χιλιάδες αγνοούμενοι σε ολόκληρη την χώρα.

Ανάμεσά τους 634 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κοιλάδα του Κατμαντού και τουλάχιστον 300 στην πρωτεύουσα.

Εκτός από την πρωτεύουσα Κατμαντού, ιδιαίτερα έχει πληγεί και η τουριστική πόλη Ποκάρα, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της οποίας υπολογίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.

Στη βόρεια Ινδία ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 34, ενώ ένας θάνατος έχει καταγραφεί στο Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προήλθε από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων.

Οκτώ νεκροί από χιονοστιβάδα στο Εβερεστ
Εν τω μεταξύ, η δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδες στο όρος Εβερεστ, με το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ να κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν επιβεβαίωσε με μήνυμα στο Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.
«Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου», ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε ότι ο καταυλισμός των ορειβατών στο βουνό έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους», έγραψε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο χιονοστιβάδα στο Εβερεστ είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών.

Βοήθεια ετοιμάζουν οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί του Σαββάτου το Νεπάλ, με τους αρχικούς φόβους για εκατοντάδες νεκρούς να επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση η οποία δόθηκε από την αστυνομία στην δημοσιότητα το απόγευμα του Σαββάτου, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1000 , ενώ υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς σημειώθηκαν πολλές καταρρεύσεις κτιρίων, ενώ υπάρχουν ακόμα χιλιάδες αγνοούμενοι σε ολόκληρη την χώρα.

Εκτός από την πρωτεύουσα Κατμαντού, ιδιαίτερα έχει πληγεί και η τουριστική πόλη Ποκάρα, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της οποίας υπολογίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.

Στη βόρεια Ινδία ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 34, ενώ ένας θάνατος έχει καταγραφεί στο Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προήλθε από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων.

Οκτώ νεκροί από χιονοστιβάδα στο Εβερεστ

Εν τω μεταξύ, η δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδες στο όρος Εβερεστ, με το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ να κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν επιβεβαίωσε με μήνυμα στο Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.
«Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου», ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε ότι ο καταυλισμός των ορειβατών στο βουνό έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους», έγραψε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο χιονοστιβάδα στο Εβερεστ είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών.

Πηγή ΣΚΑΙ

Φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά, καθώς εκατοντάδες είναι οι τραυματίες ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων που μπορεί να είναι παγιδευμένοι στα χαλάσματα ερειπωμένων κτηρίων.
Σε τουλάχιστον 565 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό 7,8 βαθμών που συγκλόνισε το Νεπάλ το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό της Αστυνομίας, όπως μεταδίδει το BBC, κι ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων που μπορεί να είναι παγιδευμένοι στα χαλάσματα ερειπωμένων κτηρίων.

Η δόνηση εντοπίζεται μόλις 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού και σε πολύ μικρή απόσταση από τέσσερις άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ποκχάρα, που αποτελεί προορισμό για τουρίστες. Στην πυκνοκατοικημένη κοιλάδα του Κατμαντού κατοικούν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι πρώτες εικόνες από τη ζώνη του σεισμού φανερώνουν τεράστιες υλικές ζημιές, με δεκάδες κτήρια να έχουν καταρρεύσει. Ανάμεσα στα κτίσματα που έχουν πληγεί βρίσκεται ο ιστορικός πύργος Νταραχάρα, στο Κατμαντού, ο οποίος είχε χτιστεί το 1832, αλλά και πολλοί ναοί.

Ο σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδες στο Έβερεστ, και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες από ορειβάτες-οδηγούς πως το χιόνι έχει σαρώσει καταυλισμούς ορειβατών. Νεπαλέζος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο βουνό. Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι πως ορειβατικές ομάδες μπορεί να έχουν αποκλειστεί σε διάφορα σημεία των Ιμαλαΐων.

«Φοβόμαστε πως υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί και υπάρχουν αναφορές για εκτενείς καταστροφές. Οι ζημιές δεν περιορίζονται σε κάποιες περιοχές του Νεπάλ. Σχεδόν ολόκληρη η χώρα έχει χτυπηθεί», δήλωσε ο υπαρχηγός της διπλωματικής αποστολής του Νεπάλ στην Ινδία. Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν επίσης λόγο για μικρό αριθμό νεκρών στην Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Οκτώ νεκροί από χιονοστοιβάδα στο Εβερεστ
Εν τω μεταξύ, η δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδες στο όρος Εβερεστ, με το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ να κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν επιβεβαίωσε με μήνυμα στο Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.
«Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου», ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε ότι ο καταυλισμός των ορειβατών στο βουνό έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους», έγραψε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο χιονοστιβάδα στο Εβερεστ είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών.

REUTERS, ΑFP

 Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί του Σαββάτου το Νεπάλ, με τις αρχές του ασιατικού κράτους να εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100.

Σύμφωνα με ενημέρωση του νοσοκομείου της πρωτεύουσας Κατμαντού, μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 36 πτώματα, ωστόσο είναι πιθανό ο αριθμός τους να αυξηθεί δραματικά, δεδομένου ότι έχουν καταρρέυσει αρκετά κτίρια.

Μεταξύ αυτών και ένας ιστορικός πύργος του 19ου αιώνα, στα συντρίμμια του πύργου υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί τουλάχιστον 50 άτομα.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το CNN, η δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδες στην περιοχή του όρους Έβερεστ.

Το επίκεντρο υπολογίζεται  σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Ποκάρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προερχόταν από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή μέχρι το Νέο Δελχί και άλλες πόλεις της βόρειας Ινδίας.

Πηγή Skai.gr
Δυο νεκρά παιδιά από το σεισμό 7.9 ρίχτερ στο Νεπάλ
Εικόνες καταστροφής προκάλεσε η ισχυρότατη σεισμική δόνηση 7,9 βαθμών που χτύπησε το πρωί του Σαββάτου το Νεπάλ, μόλις 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού και σε μικρή απόσταση από τέσσερις ακόμα πόλεις. Ακολούθησαν μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να ανέρχεται σε 6,6 Ρίχτερ.

Τουλάχιστον δύο παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νεπάλ, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Μια 15χρονη φέρεται να σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα με την Ινδία όταν καταπλακώθηκε από τον τοίχο ενός σπιτιού που κατέρρευσε. Άλλο ένα κορίτσι έχασε τη ζωή του όταν έπεσε επάνω του ένα άγαλμα, στο πάρκο μιας κωμόπολης έξω από την Κατμαντού, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.

Ινδικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς στο έδαφος της Ινδίας, όπου ο σεισμός έγινε επίσης ιδιαίτερα αισθητός.

Τουλάχιστον δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Έως τώρα πάντως δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός.

Επίσης σύμφωνα με νεπαλέζικα μέσα, περίπου 50 άτομα έχουν παγιδευτεί από την κατάρρευση κατέρρευσε του ιστορικού πύργου Νταραχάρα στο Κατμαντού, ο οποίος είχε χτιστεί το 1832. Πολλά άλλα κτήρια έχουν καταρρεύσει ενώ άλλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.


Στην περιοχή του Κατμαντού κατοικούν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, και πολλά κτήρια είναι αμφίβολης στατικότητας, ιδιαίτερα στις φτωχές γειτονιές και τα χωριά.

Οι πρώτες μετρήσεις κάνουν λόγο για πολύ μικρό εστιακό βάθος, μόλις 15 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.ψΗ δόνηση προκάλεσε ακόμα και χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια.

 

Reuters
Πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί του Σαββάτου το Νεπάλ.

Το επίκεντρο υπολογίζεται  σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Ποκάρα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν καταρρεύσει κτίρια στην πρωτεύουσα Κατμαντού.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, ο σεισμός προερχόταν από εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων, η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Νέο Δελχί και άλλες πόλεις της βόρειας Ινδίας.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Ισραήλ διέταξε σταδιακή εκκένωση της Ράφα. Για επικίνδυνη κλιμάκωση έκανε λόγο η Χαμάς, ενώ Αιγύπτιοι διαπραγματευτές ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ