ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πεδίο πόλωσης η αναβάθμιση από τους Fitch

Πανηγυρίζει ο ΔΗΣΥ - Σκεπτικισμός στο ΑΚΕΛ

Η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από B σε BB+ από τον οίκο Fitch δεν έμεινε ασχολίαστη από τα κόμματα.
Ο ΔΗΣΥ μέσω του εκπροσώπου Τύπου Πρόδρομου Προδρόμου ανέφερε ότι «άλλη μια αναβάθμιση και άλλη μια ευκαιρία για να διαπιστώσουμε ότι με προσοχή και σύνεση πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μεταρρυθμίσεων και σταθεροποίησης»


Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου,  «την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από το διεθνή οίκο Fitch (αναβάθμιση ανώτατου ορίου), θεωρούμε ότι αυτή οφείλεται και στην πρόσφατη διευθέτηση της εκκρεμότητας σχετικά με το πλαίσιο αφερεγγυότητας».

Ο ΔΗΣΥ θεωρεί οτι «η αναβάθμιση αυτή επιβεβαιώνει για μια φορά ακόμα ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο»

Σε σχέση εξάλλου,με την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει στο σύνολό του το ποσό των 10 δις που προβλέπεται από το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε το 2012-13 ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι «αυτό  Αποτελεί μιαν ακόμα επιβεβαίωση του ότι η χώρα μας φαίνεται ότι θα είναι σύντομα σε θέση να απευθύνεται κανονικά στις αγορές».


ΑΚΕΛ: «Ο Fitch προβλέπει συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας»
Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ μέσω του δικού του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Λυκαίδη,παρατηρεί ότι «ο οίκος Fitch προβλέπει συνέχιση της ύφεσης της οικονομίας και μέσα στο 2015, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προβλέψεις».
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ. ο οίκος «χαιρετίζει την ψήφιση απο ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ του πλαισίου για την αφερεγγυότητα και εγκαλεί τις τράπεζες σε εκποιήσεις ακινήτων. Προειδοποιεί επίσης για την ανάγκη ξεπουλήματος των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών».

 

Περδίκης; «Πιέζουν για εκποιήσεις»
Σε δηλώσεις του για το θέμα ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε επί του θέματος: «Σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι μετά το τoν οίκο αξιολόγησης Moody’s και τώρα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ουσιαστικά προαναγγέλουν μαζική εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις και προτείνουν και πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή . Βασικά δείχνουν το δρόμο στις τράπεζες και την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικές εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών. Δεν κτυπάει πλέον καμπανάκι κινδύνου αλλά καμπάνα για τους ενυπόθηκους δανειολήπτες και  σε λίγες μέρες θα φανεί πόσο δίκαιο είχαν οι Οικολόγοι όταν ασκούσαν κριτική  για τη ψήφιση αυτού του τρύπιου νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση