ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάμε για συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο

ο Ακιντζί προκρίνει τετ α τετ συναντήσεις με Αναστασιάδη, για ταχεία λύση και ΜΟΕ ουσίας

Ο Μουσταφά Ακιντζί κατ’ ιδίαν αλλά και δημοσίως δηλώνει απερίφραστα ότι, αν επικρατήσει στη σημερινή εκλογική διαδικασία και αναδειχθεί ηγέτης της τ/κ κοινότητας, όχι μόνο είναι έτοιμος να μπει αμέσως σε μια ρότα ταχείας λύσης αλλά είναι έτοιμος για συζήτηση και συμφωνία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που να έχουν ουσία και βάρος. Συγκεκριμένα, το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Η.Ε. με ταυτόχρονη ε/κ σύμπραξη για άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου για διεθνείς πτήσεις αλλά και του λιμανιού της Αμμοχώστου. Η λογική του Τ/κ πολιτικού, ο οποίος την περασμένη Κυριακή έκανε την έκπληξη, περνώντας στον δεύτερο γύρο των «εκλογών», στηρίζεται στο ότι τα ΜΟΕ συνδράμουν στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης. Κι αυτό γιατί δημιουργούν παραπάνω δουλειές αλλά και συνθήκες συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και δίνουν στον κόσμο να αντιληφθεί ότι η λύση θα φέρει πολλαπλάσια οφέλη, μειώνοντας την ανεργία και φέρνοντας οικονομική ανάπτυξη που τόσο είναι αναγκαία σήμερα και στις δύο πλευρές της μοιρασμένης από το 1974 Κύπρου. Όπως μας έχει διευκρινίσει ο Μουσταφά Ακιντζί, η θέση του είναι πως η διαπραγμάτευση και τα ΜΟΕ θα πρέπει να είναι μια ταυτόχρονη διαδικασία, αφού τα Μέτρα θα στηρίξουν τη διαδικασία λύσης. Στην ίδια λογική της στήριξης της λύσης εντάσσει ο κ. Ακιντζί και το θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι είναι ένας πυλώνας που θα θεμελιώνει μια λύση, αφού τα οφέλη του φυσικού αερίου θα επωφεληθεί η οικονομία της επανενωμένης πατρίδας και οι δύο κοινότητες ανάλογα.
Πρόσωπο με πρόσωπο
Μιλώντας με στενό συνεργάτη του Μουσταφά Ακιντζί μας είπε ότι ο Τ/κ πολιτικός δεν έχει κρυφή ατζέντα: «Ακόμα και για το τόσο ευαίσθητο ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία, είναι διαφανής στη θέση του. Λέει ότι δεν έχει πρόθεση να συγκρουστεί με την Άγκυρα αλλά και ούτε να παραδοθεί ή υποταχθεί σε αυτή. Υπάρχει εξηγεί και η οδός της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού». Η ίδια φιλοσοφία διέπει τον κ. Ακιντζί σε ό,τι αφορά και τη σχέση που πρέπει να έχει με τον Ε/κ συνομιλητή του για το Κυπριακό εξηγεί ο συνεργάτης του: «Δεν πρέπει να βλέπουν ο ένας τον άλλο ως εχθρό ή ως αντίπαλο. Για να λυθεί ένα πρόβλημα χρειάζεται συνεργασία και είναι ανάγκη τα όσα εμπόδια συναντούνται στην πορεία, να βοηθά η μία πλευρά την άλλη ώστε να μετακινούνται από τον δρόμο της λύσης. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η πρόθεση του κ. Ακιντζί να συναντήσει τον Νίκο Αναστασιάδη πρόσωπο με πρόσωπο, θα βοηθήσει πολύ στην άρση των εμποδίων και στη δημιουργία μας σχέση συνεργασίας όπως αυτή που δημιουργήθηκε και με τον Λέλλο Δημητριάδη, όταν οι δύο τους συνεργάστηκαν επί πολλά χρόνια ως δήμαρχοι της Λευκωσίας, προσφέροντας στην πόλη και στους κατοίκους της τόσα πολλά».

 
Κίνδυνος από δύο μέτωπα
Την εβδομάδα που διέρρευσε ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν πολύ προσεκτικός στη συμπεριφορά και στις δηλώσεις του και επέδειξε μάλιστα πλήρη σεβασμό τόσο προς τις διαφορετικές απόψεις δυνάμεων που δήλωσαν ότι θα τον στηρίξουν τη δεύτερη Κυριακή, όπως το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ΡΤΚ, όσο και προς το αντίπαλο στρατόπεδο του Ντερβίς Έρογλου. Ωστόσο, ενώ την περασμένη Κυριακή φαινόταν πως θα ήταν πολύ δύσκολο ο κ. Έρογλου να νικήσει τον κ. Ακιντζί, τις τελευταίες έξι μέρες συνέβησαν πολλά εκ δεξιών και εξ ευωνύμων που δημιούργησαν σωρεία ανησυχιών στο επιτελείο αλλά και ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μουσταφά Ακιντζί.
Από την πλευρά της Αριστεράς, το πρόβλημα που μπορεί να στερήσει ψήφους από τον κ. Ακιντζί έγκειται στο γεγονός της ρήξης που επήλθε μετά την ήττα της υποψήφιας του ΡΤΚ Σιμπέλ Σιμπέρ την περασμένη Κυριακή. Ο ηγέτης του κόμματος και «πρωθυπουργός» Οσκάν Γιορκαντζίογλου, από την περασμένη Δευτέρα υποσχέθηκε στον κ. Ακιντζί ολόπλευρη υποστήριξη σήμερα, το ίδιο και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος και φαίνεται ότι θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΡΤΚ σε νέο έκτακτο συνέδριο. Ωστόσο, όταν στενός συνεργάτης του κ Ακιντζί απευθύνθηκε στον Κουτλάι Ερκ γ.γ. του ΡΤΚ για να συνεργαστούν και να συντονίσουν δυνάμεις, τον άκουσε με έκπληξη να του απαντά ότι ο ίδιος θα τηρήσει αποχή. Τουρκοκύπριος συνάδελφος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, είπε χαρακτηριστικά ότι το ΡΤΚ μπορεί και να αποδειχθεί ως η αριστερή νάρκη για τον Ακιντζί.

Πολύ χρήμα και λάσπη
Από την πλευρά του στρατοπέδου του Ντερβίς Έρογλου η εβδομάδα που διέρρευσε ήταν «μέρες της φωτιάς» όπως μας είπε στενός συνεργάτης του γηραιού πολιτικού: «Καλύψαμε πολλά μίλια και βάλαμε πολλές ώρες στην προσπάθειά μας να κόψουμε πρώτοι το νήμα και πιστεύω θα το πετύχουμε» μας είπε.
Ο πρώτος στόχος του στρατοπέδου Έρογλου ήταν να βρουν και να πάρουν στις κάλπες το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα του 37% όσων απείχαν την περασμένη Κυριακή. Έφτασαν στο σημείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» αναζητούν μέχρι και Τούρκους πολίτες που έζησαν στο παρελθόν στα Κατεχόμενα και εξασφάλισαν «υπηκοότητα» για να τους πληρώσουν τα εισιτήρια να έρθουν στην Κύπρο να ψηφίσουν. Παράλληλα ξοδεύτηκε και πολύ χρήμα, από το στρατόπεδο Έρογλου για να πληρωθούν λογαριασμοί ρεύματος πολλών οικογενειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στο τοπίο της προπαγάνδας επιτάχθηκαν όλα τα δυνατά μέσα για να περάσει από τα ΜΜΕ η εικόνα ενός Ακιντζί έτοιμου να ξεπουλήσει «πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια». Κατηγορήθηκε ότι όχι μόνο το Βαρώσι δεν θα δώσει αλλά ούτε και τη Μόρφου, ενώ η πρώτη κίνηση που θα κάνει ως ηγέτης της Τ/κ κοινότητας είναι να καθαρίσει τη σημαία από τον Πενταδάκτυλο…

Ο Κουντρέτ στην Τουρκία
Ο πρώην διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος ως υποψήφιος την περασμένη Κυριακή εξασφάλισε το εκπληκτικό 21%, αφού κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, (ο πρόεδρος του κινήματος του Όζερσαϊ στηρίζει Ακιντζί) αναχώρησε για την Τουρκία μαζί με τη σύζυγο του, διευκρινίζοντας ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο μετά τις εκλογές. Πάντως, ο δημοσιογράφος της Σαμπάχ Κ. Ουλούτς, ο οποίος θεωρείται πολύ έγκυρος και ενημερωμένος στα περί του Κυπριακού σε άρθρο του που αναδημοσιεύει η «Αφρίκα» του Σενέρ Λεβέντ υπογραμμίζει ότι, «για πρώτη φορά η Άγκυρα δεν αναμείχθηκε στις εκλογές στην Κύπρο».

 


 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση